Μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Συμπτωματικά όλα έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον αυτό θέλουν κάποιοι, εντός των τειχών, να περάσουν μιλώντας περί εκνευρισμού της Τουρκίας από την «τεράστια» επιτυχία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Μπορεί να είναι και έτσι, αν και οι πολιτικοί της γείτονος δεν έδωσαν και μεγάλη σημασία στην επίσκεψη, αλλά στην ευκαιρία που τους δόθηκε να διαπραγματευτούν για άλλη μια φορά από θέση «ισχύος», στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας.

«Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν του τέθηκε η ερώτηση, πως είδε την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά μας είχαν διαβεβαιώσει ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη θα έπεφταν οι τόνοι κι ότι η «ιστορική» συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν θα ενίσχυε την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

erntogan mitsotakis

Αν και στην Ελλάδα ασχολούμαστε κατά κόρον με την Τουρκία, η γειτονική χώρα δεν έχει στα πρωτοσέλιδα της καθημερινά την γαλανόλευκη. Έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα πράγματα και αυτή τη στιγμή το καίριο ζήτημα είναι η ενίσχυση της πολεμικής τους αεροπορίας και η στόχευση των «τρομοκρατικών» κατά την Άγκυρα, οργανώσεων του ΡΚΚ και του YPG.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις Σουηδία και Φινλανδία, έγινε άσσος στα χέρια της Άγκυρας στο πόκερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Τουρκία την κάνει «επιτήδεια εμπλεκόμενη», για να προασπίσει ότι αυτή ως χώρα θεωρεί, εθνικό συμφέρον.

Δεν ήταν τυχαία η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Τσαβούσογλου προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, χάθηκε αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το μπαράζ των παραβιάσεων που καταγγέλλει η Ελλάδα, ένιψε τα χείρας του ως άλλος Πιλάτος και ζήτησε να τα βρούμε και να προσέχουμε.

Όμως στο πλαίσιο που διαμορφώνει η Άγκυρα για την ένταξη των δυο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα, διευρύνοντας το πακέτο των απαιτήσεων.

Στο πακέτο αυτό θα συμπεριλάβει τούρκους και κούρδους πολίτες που βρίσκονται υπό δίωξη στην Τουρκία αλλά διαμένουν στην Ελλάδα, όπως ζητά και από Σουηδία και Φινλανδία.

Έχοντας κλείσει το ζήτημα της αγοράς των F-16, καθώς το θεωρούν βέβαιο στην Άγκυρα, μένει να αποδυναμώσει η κυβέρνηση κάθε αντιπολιτευόμενη (νόμιμη ή παράνομη) φωνή που βρίσκεται στο εξωτερικό, εν όψει των Προεδρικών εκλογών του 2023.

Η Τουρκία φορτώνει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απαιτήσεις, για να μπορεί να πάρει όσα περισσότερα μπορεί. Έτσι κι αλλιώς η ένταση στην περιοχή θα αυξηθεί κι άλλο καθώς αναμένονται μέσα στο 2023 εκλογές στο Ισραήλ, στην Κύπρο, ενώ η πολιτική αστάθεια παραμένει σε Λίβανο και Λιβύη.

Μπαρούτι η περιοχή κι ευκαιρία για την Άγκυρα να κάνει «παιχνίδι». Οι ανακοινώσεις πάντως δεν βοηθάνε πουθενά.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις