Η 6ήμερη εργασία επιστρέφει και με βούλα από την 1η Ιουλίου, ως «φάρμακο», όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, στην αδήλωτη εργασία, αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών, που τείνει να αποτελέσει την επόμενη μάστιγα για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να ασπάζονται την παραπάνω αναγκαιότητα και δηλώνουν αντίθετοι στην εξαήμερη εργασία. Αναφέρουν μάλιστα σε σχετική έρευνα ότι επιθυμούν την τετραήμερη εργασία, ευελπιστώντας με τον τρόπο αυτό να υπάρξει εξισορρόπηση επαγγελματικής – προσωπικής ζωής και στην αποφυγή burnout (εξουθένωση). Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr.

Πιο συγκεκριμένα, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά τις λιγότερες ημέρες εργασίας, σε αντίθεση με ένα 28% που θεωρεί προτιμότερο το καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Αναφορικά με την επερχόμενη είσοδο της 6ήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου, οι εργαζόμενοι απαντούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε ποσοστό 91%, ότι η εξαήμερη εργασία είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του burnout των εργαζομένων φαίνεται να είναι το καθεστώς τετραήμερης εργασίας, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (38%) δήλωσε ότι θα βοηθούσε και η καλύτερη διαχείριση του φόρτου εργασίας από τους ίδιους τους εργοδότες. Αν και η 4ήμερη εργασία μπορεί να σημαίνει και τη συμπύκνωση του φόρτου εργασίας σε λιγότερες ημέρες, είναι κάτι που φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι ερωτηθέντες (61%) σε σχέση με το καθεστώς της πενθήμερης εργασίας (7%).

Το 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι επιφυλακτικοί για τις τέσσερις ημέρες εργασίας, καθώς ενδέχεται να υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Σε ερώτηση για το αν η 4ήμερη εργασία θα βελτιώσει το work-life balance και την παραγωγικότητά τους, η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε ότι θα δει βελτίωση και στα δύο (84%), ενώ μόλις το 10% δήλωσε ότι θα βελτιωθεί μόνο το work-life balance. Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό ή πενθήμερη εργασία με αύξηση, οι απόψεις φάνηκαν να διίστανται, αφού το 55% προτίμησε την πρώτη επιλογή, ενώ το 45% τη δεύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πιστεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (79%) πως η τετραήμερη εργασία θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα, όπως την προσέλκυση ταλέντων, που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα θεσμοθετήσουν την 4ήμερη εργασία. Για την Παρασκευή ως τελευταία ημέρα εργασίας της εβδομάδας, τέθηκε το ερώτημα για την ευελιξία στο ωράριο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (66%) θα ήθελαν να υπάρχει ευέλικτο ωράριο τις Παρασκευές, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 29% θεώρησε ότι η ευελιξία αυτή πρέπει να προσφέρεται ανάλογα με τον τύπο της εργασίας.

Ξεκινάει την 1η Ιουλίου η 6ήμερη εργασία

Η δυνατότητα εφαρμογής εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο, ξεκινά την 1η Ιουλίου –σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία – και αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών κριτικών και αντιδράσεων. Στο εξής, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα. Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας –σύμφωνα με τον νόμο 5053/23– αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Δεν θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα µε το 40% του ημερομισθίου και το 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται επιπλέον ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις