Οι δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου αποτελούν πλέον παρελθόν αλλά τα αποτελέσματά τους θα επηρεάσουν την χώρα για αρκετά χρόνια.

Εκ πρώτης όψεως προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Η Νέα Δημοκρατία βγήκε όχι μόνο αλώβητη αλλά πανίσχυρη από τις εκλογές αυτές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υπέστη πραγματική συντριβή, σε τέτοιο βαθμό που με τον αριθμό των 48 εδρών που απέσπασε από το πενιχρό εκλογικό της αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανή να υποβάλει ούτε πρόταση μορφής κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η διαφορά της νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 22 μονάδες και αυτό της δίνει τις βάσεις για να κερδίσει ακόμα μία τετραετία όταν λήξει η τωρινή, εάν δεν συμβούν καταστάσεις τύπου «πράγματα και θαύματα» που να εξισορροπήσουν απότομα την τεράστια εκλογική «απόσταση».

Μία νέα ισχυρή εντολή έλαβε από το εκλογικό σώμα στις εκλογές της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τη στιγμή που κέρδισε 158 βουλευτές είναι λογικό να εκτιμηθεί ότι η κυβέρνηση του θα είναι με ορίζοντα τετραετίας.

Συνολικά, απέναντί του θα έχει μία αντιπολίτευση που απαρτίζεται από επτά διαφορετικά κόμματα τα οποία αναμένεται να αναπτύξουν σκληρό ανταγωνισμό και μεταξύ τους.

Η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία ενώ για υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της αυτό θα πρέπει να γίνει με συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και προσγειώθηκε κάτω από το 18% χάνοντας σχεδόν 14 μονάδες που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύθηκε μετά το 2019.

Γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Σε αυτές τις διπλές εκλογές δεν κρίθηκε ίδια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  έχασε ένα επιπλέον 2,24%, αλλά μικρό μέρος από αυτό το ποσοστό μετατράπηκε σε κέρδη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, δύο κόμματα που βγήκαν ελαφρώς ενισχυμένα, καθώς το πρώτο ενίσχυσε τη δύναμη του κατά 0,40% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και το δεύτερο κατά 0,45%. Σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, ωστόσο, έχασαν ψήφους αλλά κέρδισαν στο τέλος λόγω της μεγάλης αποχής!

Στις κάλπες αυτής της Κυριακής απείχαν περισσότεροι από 800 χιλιάδες ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει τον Μάιο.

Η ΝΔ απώλεσε σχεδόν 300 χιλιάδες ψήφους, που όμως σε ποσοστιαία αντιστοίχιση οι απώλειες της ήταν της τάξης του 0,23%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 260 χιλιάδες ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ σχεδόν 60 με 70 χιλιάδες και το ΚΚΕ περί τους 26 χιλιάδες.

Το μόνο κόμμα που ενίσχυσε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του είναι η «Νίκη» που ψηφίστηκε από περίπου 20 χιλιάδες περισσότερους ψηφοφόρους και έτσι δεν επλήγη από την είσοδο στην Βουλή του κόμματος των «Σπαρτιατών» που συγκέντρωσε 240 χιλιάδες ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,66% και κατετάγη πέμπτο.

Η Ελληνική Λύση πέρασε στην έκτη θέση με το ίδιο ποσοστό του Μαΐου (4,45%) αν και την επέλεξαν περίπου 20 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι.

Τα τρία δεξιά κόμματα θα διαθέτουν στη νέα Βουλή 34 βουλευτικές έδρες, καθώς έλαβαν αθροιστικά 12,79%.

Η υψηλή αποχή, ευνόησε το όγδοο κόμμα που πήρε το εισιτήριο για αυτή τη Βουλή και είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που σε αυτές τις εκλογές έλαβε περίπου 6 χιλιάδες λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές.

Με λίγα λόγια από τις εκλογές προέκυψε μία πολύ ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μία πραγματικά ανίσχυρη αξιωματική αντιπολίτευση αλλά όχι όμως μία ανίσχυρη συνολική αντιπολίτευση.

Τα μικρά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή είναι ικανά να στριμώξουν στην γωνία την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στα εθνικά θέματα τα δεξιά κόμματα και στα κοινωνικά – εργασιακά θέματα τα αριστερά κόμματα.

Το κενό που υπάρχει στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτρέπει ελευθερία κινήσεων για να δράσουν πιο δυναμικά μικρότερα κόμματα.

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις