Στο μικροσκόπιο των αρχών η ηλεκτρονική επίθεση στην Όλγα Γεροβασίλη. Το στοιχείο που προβληματίζει.

Μια «κλασσική» υπόθεση διαδικτυακού «ψαρέματος» (phising) ή μια στοχευμένη επίθεση από χάκερς; Τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναζητούν την προέλευση του ηλεκτρονικού «χτυπήματος», που καταγράφηκε την Τετάρτη στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πρώην υπουργού προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι όχι μόνο «έκαναν φτερά» χρηματικά ποσά, αλλά ταυτόχρονα παραβιάστηκαν τα προφίλ της στα social media. Η ασυνήθιστη αυτή αλληλουχία, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που πραγματοποιούν έρευνα για να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών, εξετάζοντας παράλληλα αν οι δύο, διαφορετικού είδους, ηλεκτρονικές επιθέσεις συνδέονται.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε επίθεση phising να συνοδεύεται με χτύπημα στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ερευνούν την υπόθεση.

Χάκερς βλέπει η Όλγα Γεροβασίλη

«Σε συνέχεια του σκανδάλου των υποκλοπών από το Ενιαίο Κέντρο Παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Predator, στόχος του οποίου υπήρξα και η ίδια και για το οποίο έχω ήδη κινηθεί νομικά, καταγγέλλω δημοσίως τη γενικευμένη ηλεκτρονική επίθεση – χακάρισμα που λαμβάνει χώρα εις βάρος μου από χθες (σ.σ. προχθές). Έχουν δεχτεί ηλεκτρονική επίθεση και έχουν αποσπαστεί χρηματικά ποσά από τους βουλευτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μου, αλλά και είναι υπό ηλεκτρονική επίθεση τα μέσα κοινωνικής μου δικτύωσης. Έχω ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ενώπιον των αρμόδιων αρχών για την αποκάλυψη των υπαιτίων», ανέφερε σε ανακοίνωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη που υπέβαλε μήνυση σε αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Όπως εκτιμά, η πρόσβαση στους λογαριασμούς, δεν ήρθε από κάποια δικιά της απροσεξία, αλλά από στοχευμένη επίθεση χάκερ. Μετά την ενημέρωση των αρχών για την υπόθεση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το όνομά της Όλγας Γεροβασίλη, ήταν στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento για τις παρακολουθήσεις με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Την προηγούμενη Παρασκευή (18/11/2022), είχε κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Αγγελική Τριανταφύλλου, η οποία χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Έξαρση στις επιθέσεις phising

Όπως προειδοποιούν Σύμβουλοι Ηλεκτρονικής Ασφαλείας, οι επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phising), παρουσιάζουν έξαρση τους τελευταίους 10 μήνες στην Ελλάδα. Μέσω «καμουφλαρισμένων» email, sms και μηνυμάτων σε εφαρμογές, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από ανυποψίαστους πολίτες.

Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνήθως συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking). Εφόσον ο παραλήπτης συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό από αντίστοιχες απάτες, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην ανοίγουν άγνωστους συνδέσμους, και να μην μοιράζονται ευαίσθητα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καλεί τους χρήστες του διαδικτύου που δέχονται ύποπτα μηνύματα και mail να επικοινωνούν με την τράπεζα που συνεργάζονται.

ieidiseis.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις