Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από την εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα των εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior από τα οποία έχουν παραδοθεί εβδομήντα μονάδες σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr.
Ούτε δέκα δε βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση ενώ υποτίθεται ότι θα απλώνονταν σε όλο το Αιγαίο και επίσης ότι θεωρούνται ως «πολλαπλασιαστής ισχύος».
Με βάση τον σχεδιασμό από τα 70 ελικόπτερα τα 36 αναμένονταν να είναι επιχειρησιακά σε μάχιμα καθήκοντα και τα υπόλοιπα σε εκπαίδευση ή ανταλλακτικά.
Όπως όμως είπαμε, δεν πετούν ούτε δέκα.
Μάλιστα από τότε λέγαμε ότι το πρόβλημα θα ήταν τουλάχιστον αυτά τα 36 να βρίσκονται σε ικανοποιητική διαθεσιμότητα και όχι απλώς να υπάρχουν στα «χαρτιά».
Μέχρι τώρα δεν μετέχουν σε καμία άσκηση μικρότερου επιπέδου και ενώ έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό τα αφήνουν στις αποθήκες.
Το θέμα είναι να μπορούν να πετάνε, να δείχνουν παρουσία σε μία κρίσιμη περίοδο που οι Τούρκοι μας αμφισβητούν νησιά.
Καταλαβαίνουμε ότι τα κονδύλια είναι παρά πολύ στενά, αλλά τότε γιατί τα αγοράσαμε;
Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν λύσεις στην χαμηλή διαθεσιμότητα των ΑΗ-64D Apache, με την προμήθεια των ΟΗ-58, καθώς υφίσταται στη χώρα μας τεχνογνωσία και υποδομή συντήρησης και υποστήριξης για συστήματα και συγκροτήματα του ελικοπτέρου (ουσιαστικά πρόκειται για το ΑΒ-206 JetRanger).
Επί της ουσίας το ελαφρά εξοπλισμένο ελικόπτερο ήρθε για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των τουρκικών Α-129 ΑΤΑΚ-και όχι μόνο…
Υπενθυμίζεται, ότι ο Στρατός των ΗΠΑ για λόγους εξοικονόμησης πιστώσεων αποφάσισε τον παροπλισμό του συνόλου του στόλου των 630 ελικοπτέρων OH-58A/-D που διαθέτει στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας Στρατού.
Σε ότι αφορά τις αποστολές αναγνώρισης τα OH-58D θα αντικατασταθούν από συνδυασμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).
Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρθούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα.
Επίσης, το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων) και η-έστω περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., κάλαθοι ρουκετών των 2,7”, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν “πολυεργαλείο”.
Το OH-58D Kiowa Warrior έχει αποδείξει την αξία του σε εμπόλεμες ζώνες. Πέραν του Αφγανιστάν συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις και στο Ιράκ όπου και εκεί απέδωσε τα μέγιστα.
defencenet.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις