⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google

Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.

➕ Προσθήκη στη Google

Η Γραμμή 4 του μετρό εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα του μεγάλου έργου καθώς συνεχώς αποκαλύπτονται άκρως σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάνοιξη της σήραγγας από τον μετροπόντικα.

Το πιο σοβαρό απ’ όλα, όμως, είναι ότι η Ελληνικό Μετρό και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σιωπούν και αποκρύπτουν τα περιστατικά.

Η παντελής έλλειψη πληροφόρησης και διαφάνειας γύρω από τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η Γραμμή 4 του μετρό είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει την πολιτική μενταλιτέ τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών όσο και της διοίκησης της Ελληνικό Μετρό.

Πλημμύρισε κτίριο στη Βασιλίσσης Σοφίας

Το νέο σοβαρό περιστατικό, μετά τις μεγάλες καθιζήσεις και ζημιές σε τουλάχιστον 35 πολυκατοικίες στην Κυψέλη, που οι καθ’ ύλην αρμόδιοι απέκρυψαν αποκαλύφθηκε από το «ΒΗΜΑ».

Πρόκειται για περιστατικό που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα όταν πλημμύρισε κτίριο επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας που στεγάζει δημόσια υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  το κτίριο εκκενώθηκε. Το ίδιο βράδυ, ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετέβησαν στο κτίριο, υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια της πλημμύρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποχώρησαν μετά τις 2 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ,  η εκτίμηση είναι ότι η πλημμύρα ενδέχεται να συνδέεται με μεταβολή του υδροφόρου ορίζοντα, πιθανώς εξαιτίας των εργασιών για τη Γραμμή 4 του μετρό, στην περιοχή του σταθμού «Ευαγγελισμός».

Η καθίζηση στο Παγκράτι

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς πλέον συνδέεται με τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του μετρό και η καθίζηση που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2026 στο Παγκράτι. Καθίζηση για την οποία δεν είχε γίνει καμιά σύνδεση με τις εργασίες για τη διάνοιξη της σήραγγας του μετρό και δεν υπήρξε καμιά σχετική ενημέρωση.

Πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι η καθίζηση στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ιοφώντος, που παρέσυρε και κολόνα ηλεκτροφωτισμού, συνδέεται με τις εργασίες για τη Γραμμή 4.

Μάλιστα κάνουν λόγο για το «φαινόμενο της καμινάδας» και φοβούνται ότι οι εργασίες ενδέχεται να έχουν διαταράξει την υδρογεωλογική ισορροπία, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η εμφάνιση ανάλογων φαινομένων και σε άλλες περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την κατασκευή του μετρό.

Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Το  «φαινόμενο της καμινάδας» μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της διάνοιξης της σήραγγας ή και μετά τη διάνοιξή της καθώς δημιουργείται ένα κενό και το έδαφος να υποχωρεί κοντά στην οροφή ή στο μέτωπο της σήραγγας.

Υλικό από τα υπερκείμενα στρώματα πέφτει ή μετακινείται προς το κενό.

Έτσι, μπορεί να χαθεί η στήριξη του εδάφους που βρίσκεται ακόμη ψηλότερα και η αστοχία να εξελίσσεται προς την επιφάνεια, σχηματίζοντας μια περίπου κατακόρυφη ζώνη — την «καμινάδα».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις