«Αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών» ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος –  Συμφώνησαν «να τα πουν από κοντά» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη σχετική ενημέρωση, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των μεταξύ τους διαφωνιών. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή με γνώση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος, που επικαλείται το Bloomberg, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως σκοπεύει να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα από τους Οθωμανούς σαν «γενοκτονία». 

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο Μπάιντεν, τρεις μήνες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Νοέμβριο.

Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων»

Η συνομιλία των δυο ηγετών προέκυψε, ενώ επίκεται επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, μία κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ευρεία σύσκεψη του Τούρκου προέδρου με στενούς του συνεργάτες, με μοναδικό θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι ΗΠΑ και άλλες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Καναδάς, Αυστραλία, Δανία και Νορβηγία προχώρησαν στην υπογραφή νέας συμφωνίας στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία, η οποία ενδιαφερόταν να αποκτήσει 100 αεροσκάφη για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις