Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει μισθωτούς κατά ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ στο γαλάζιο παρασκήνιο επικρατεί ανησυχία για το νέο φορολογικό πλαίσιο.
Στο νέο πλαίσιο φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιμένει η κυβέρνηση, επενδύοντας σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού με αφορμή και τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Την ίδια ώρα όμως στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται μήπως χάσουν τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως “μεσαία τάξη”. Οι γαλάζιοι βουλευτές γίνονται αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που στις εκλογές είχαν ψηφίσει σε συντριπτικό ποσοστό ΝΔ.
Το Μαξίμου βέβαια δείχνει να θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να θέλξει τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω… βεβαρημένου παρελθόντος με το νόμο Κατρούγκαλου.
Οι τελευταίες μετρήσεις άλλωστε δείχνουν την ψαλίδα να παραμένει και την κυβέρνηση να αντέχει παρότι η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία δεν θεωρεί αποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα.
Το γεγονός πάντως ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, δεν διέλαθε βέβαια της γαλάζιας προσοχής.
Βέβαια ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και φαινομένων επαγγελματίες να εμφανίζουν έσοδα χαμηλότερα από το βασικό μισθό ενώ ταυτόχρονα διάγουν βίο σαφώς πολυτελέστερο. Όμως ακόμη και γαλάζια στελέχη παραδέχονται κατ ιδίαν πως το ζήτημα είναι ότι στην πραγματικότητα το νέο πλαίσιο είναι ορίζοντιο.
Για παράδειγμα, το τεκμαρτό εισόδημα ισοπεδώνει και όλους τους δικηγόρους κλπ που εργάζονται με λιγότερο και από το βασικό μισθό αλλά με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτοί με το νέο πλαίσιο θα φορολογηθούν για 10.920 ευρώ/έτος, δηλαδή όσα δηλώνει και ο μισθωτός που αμοίβεται με τον κατώτατο.
Από την κυβέρνηση επικαλούνται ότι το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με στοιχεία (λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, κ.λπ.) ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.
Στην πράξη όμως, όπως επισημαίνουν και οι δικηγορικές ενώσεις, ένας επαγγελματίας δεν θα έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει σε μία τέτοια διαμάχη με το κράτος.
Το “διαίρει και βασίλευε” της ΝΔ
Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πάντως πως θεωρούν ότι τυχόν αντιδράσεις από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα τύχουν στήριξης από την κοινωνία.
Από το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στοιχεία, που όπως τονίζουν, καταδεικνύουν ότι λόγω της φοροδιαφυγής ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα.
Παράλληλα και πάλι λόγω του προβλήματος της φοροδιαφυγής, η συνεισφορά των ελευθέρων επαγγελματιών στην Ελλάδα στον προϋπολογισμό είναι το 2,1% των εσόδων ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη το 5,2%, σημείωνουν επίσης από το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.
Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από περίπου 425.000 ελεύθερους επαγγελματίες είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος.
Από την άλλη πλευρά, το μέσο φορολογητέο εισόδημα για 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς είναι 12.300 ευρώ ετησίως, και ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλλουν είναι 1.160 ευρώ. Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 847 ευρώ φόρο εισοδήματος, αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις