Ως μια πρώτη ανάγνωση, καθίσταται σαφές πως η πρόταση Χαρίτση είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της παράταξης, ενώ είναι μια κίνηση που οδηγεί σε με μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία ο Χρήστος Ράμμος αποτελεί «κόκκινο πανί».
Σε μια πολιτική πρωτοβουλία μέσω της οποίας ανοίγει ξανά -εμμέσως πλην σαφώς- η συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, προχώρησε ο Αλέξης Χαρίτσης, προτείνοντας τον Χρήστο Ράμμο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι η παρέμβαση του προέδρου της Νέας Αριστεράς ανακατεύει για τα καλά τη «τράπουλα» στον χώρο, καθώς η άρνηση της στήριξης της υποψηφιότητας του έμπειρου δικαστικού από κάποιο κόμμα του χώρου, δεν θα είναι εύκολο να δικαιολογηθεί στα μάτια των προοδευτικών πολιτών.
Ως μια πρώτη ανάγνωση, καθίσταται σαφές πως η πρόταση Χαρίτση είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της παράταξης, ενώ είναι μια κίνηση που οδηγεί σε με μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία ο Χρήστος Ράμμος αποτελεί «κόκκινο πανί».
«Ανοιχτός» για Ράμμο ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ανοιχτός στο να στηρίξει τον Χρήστο Ράμμο. Βέβαια, στην παρούσα φάση, το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα της Κουμουνδούρου, που βρίσκεται σε κατάσταση ανασυγκρότησης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να συνταχθεί με τη Νέα Αριστερά, ενώ πολλοί βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, βλέπουν πολύ θετικά τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Προφανώς και αντιλαμβάνονται ότι η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση είναι ένας τρόπος να έρθουν πιο κοντά με τη Νέα Αριστερά – κάτι που επιζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στρίβει διαμέσου διαρροών το ΠΑΣΟΚ
Το όνομα του ανώτατου δικαστικού, είχε ρίξει πρώτος στο τραπέζι του διαλόγου προ ημερών, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη πρόταση, φροντίζοντας με διαρροές να αποδοκιμάσει την πρόταση Μαργαρίτη.
«Η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρή για να παίζουμε δημόσια την κολοκυθιά με ονόματα», ανέφεραν πρόσωπα κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ερώτημα, ωστόσο, που ευλόγως τίθεται, είναι αν το ΠΑΣΟΚ όντως ενοχλήθηκε από τον χρόνο που ετέθη το ζήτημα ή αν απλώς ψάχνει τρόπο να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινές δράσεις ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο.
Στην παρούσα φάση, είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί να ανοίξει το θέμα, ευελπιστώντας ότι το κόμμα του θα καρπωθεί και στην κάλπη την πρόσκαιρη δημοσκοπική του άνοδο και την -από καραμπόλα- αναρρίχηση του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρά ταύτα, σε προσωπικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ. Το αν αυτός θα τον οδηγήσει στη στήριξη της πρότασης ή αν δεν θα είναι αρκετό, θα φανεί στην πορεία. Άλλωστε, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Θεσμικός ο Τσίπρας
Σε αυτή την εξίσωση, ουδείς μπορεί να παραλείψει την εξαιρετική συνεργασία που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Χρήστο Ράμμο, την περίοδο της υπόθεσης των υποκλοπών.
Μιλώντας στο φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την προσωπικότητα του έμπειρου δικαστικού, όμως απέφυγε να τοποθετηθεί για το πρόσωπο του. Αντίθετα, επέλεξε μια θεσμική προσέγγιση του ζητήματος, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ρίχνοντας του επί της ουσίας την ευθύνη για την «προεδρολογία» που έχει ανοίξει, την ώρα που η χώρα έχει Πρόεδρο και μόνο εκείνος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει την επανεκλογή της.
Εκδήλωση συνύπαρξης
Μέσα σε αυτό το κλίμα, με τη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης να έχει μεν ατονήσει, αλλά να παραμένει «ζωντανή», μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πάνελ των ομιλητών σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας Άθενς ΚΟΠ, για το κλίμα, όπου θα συνυπάρξουν εκπρόσωποι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και τον «Κόσμο».
Και αν τη Νέα Δημοκρατία και τον εκπρόσωπο της Χρήστο Σούλη, δεν την απασχολεί η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, για τους υπόλοιπους ομιλητές ενδεχομένως και να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Τη Χαριλάου Τρικούπη θα εκπροσωπήσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου των δυνάμεων του χώρου, έχοντας πάρει και ο ίδιος μέρος σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο πρόσφατο παρελθόν – με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου- αν και θέτει πάντα το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο.
Από την Κουμουνδούρου θα παραστεί ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας, που είναι ένθερμος οπαδός των συνεργασιών, ενώ η Νέα Αριστερά και ο «Κόσμος» θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο από τους Αλέξη Χαρίτση και Πέτρο Κόκκαλη, αντίστοιχα – οι οποίοι προχωρούν σε κοινές πρωτοβουλίες εδώ και μήνες.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις