Επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Α.Αιγαίου, «τουρκικής» υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης, και διχοτόμησης της Κύπρου με δύο κράτη

Την τακτική της παρουσίασής της έναντι της διεθνούς κοινότητος ως «θύματος», έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά. Κάνοντας το μαύρο άσπρο και επικαλούμενη δήθεν το διεθνές Δίκαιο, το οποίο συστηματικά παραβιάζει, παρουσιάζει εαυτόν ως αμυνόμενο έναντι της επιτιθέμενης Ελλάδας, που, εσχάτως, μάλιστα, σέρνει το κυνήγι των εξοπλισμών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η Αγκυρα επιλέγει την τακτική της «θυματοποίησης», επιχειρώντας έτσι να παρουσιάσει εαυτόν στην διεθνή κοινότητα ως το καλό παιδί. Εννοείται, βεβαίως, ότι αποσιωπά πλήρως τόσο τις επιθετικές πρακτικές της που καταφανώς παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, όσο και τις νεοοθωμανικές αναθεωρητικές πολιτικές της, τις στρατιωτικές εισβολές σε γειτονικές χώρες, όπως στη Συρία, αλλά και την Κύπρο, το βόρειο τμήμα της οποίας κατέχει σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Η τακτική «αυτο-θυματοποίησης» έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες «νομιμοποίησης» των αξιώσεών της, που σημειώνονται, άλλες φορές με την κατάθεση εγγράφων της στον ΟΗΕ για θαλάσσιες περιοχές που δεν της ανήκουν, και άλλες φορές κατά τις επαφές με παράγοντες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ολα αυτά, ενώ τις επόμενες ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου, διεξάγεται στην Αγκυρα ο νέος γύρος των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, με τις τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις στο Αιγαίο να αυξάνονται αριθμητικά και την Αγκυρα να αμφισβητεί ακόμα και τις έρευνες που γίνονταν εντός των 12 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Κρήτης.

«Ενημέρωση» του υπουργείου Αμυνας

Ενδεικτικές των παραπάνω είναι οι τοποθετήσεις του τουρκικού υπουργείου Αμυνας (και όχι του καθ’ ύλην υπεύθυνου υπουργείου Εξωτερικών).

Στην ενημέρωση Τύπου που έκανε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας (το ελληνικό υπουργείο Αμυνας έχει να κάνει ενημέρωση των ΜΜΕ εδώ και ενάμιση χρόνο), μεταξύ των άλλων:

-Καταγγέλθηκε η Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως παραβάτης και ταραχοποιός:

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες.

Από τις αρχές του 2021, έχουν σημειωθεί 1.989 παραβιάσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά, θαλάσσια και εναέρια μέσα.

Η Ελλάδα επιμένει επίσης σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών.

Ακόμη και κατά την περίοδο του μορατόριουμ, μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η χώρα αποφεύγει να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε».

-Εκφράστηκε για πολλοστή φορά ο ισχυρισμός ότι η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης αποτελεί «τουρκική» υφαλοκρηπίδα:

«Η NAVTEX, στην οποία προέβη η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, είναι ένα θέμα που πρέπει, σύμφωνα με το διεθνες δίκαιο, να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβαση ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και δηλώθηκε η NAVTEX μας ως ένσταση».

-Επικρίνεται η Ελλάδα, διότι η άσκηση «Παρμενίων» διεξήχθη και στην Χίο. Κάτι που μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει.

«Η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της, πραγματοποιώντας τη φάση απόβασης, στο σενάριο της άσκησης Παρμενίων, στις 29 Σεπτεμβρίου στη Χίο που τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένων νήσων, με υψηλού επιπέδου συμμετοχή».

-Κατηγορείται η Ελλάδα ότι σέρνει το κυνήγι των εξοπλισμών στην περιοχή, όταν είναι διεθνώς πασίγνωστο ότι η Τουρκία εξοπλίζεται εδώ και χρόνια έως τα δόντια.

«Πρόσφατα παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μία ισορροπία έναντι της Τουρκίας με τις αυξανόμενες εξοπλιστικές της δραστηριότητες».

Κυπριακό

-Εκφράζεται για μια ακόμη φορά η θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι, να ζουν δύο κράτη το ένα δίπλα στο άλλο και να συνεργάζονται βασιζόμενα στην ισότητα της κυριαρχίας. Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) θα είναι ωφέλιμη για την ειρήνη και την ευημερία της Νήσου».

-Εγινε αναφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να «προστατεύει» τα κατεχόμενα. Ως γνωστόν, είναι κοινώς αποδεκτό, και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ότι το καθεστώς εγγυήσεων είναι ξεπερασμένο -πόσο μάλλον για ένα κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ- και πρέπει να καταργηθεί. Αντίθετα, η Αγκυρα δεν δέχεται κάτι τέτοιο.

«Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Βάσει των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας, είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις