Μέσα στις επόμενες ημέρες έρχεται στην Κομισιόν – Κοινές επενδύσεις στη βιομηχανία των εξοπλισμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να πραγματοποιεί έως και τις μισές από τις αγορές αμυντικών συστημάτων εντός του μπλοκ έως το 2035, αντιστρέφοντας την τάση να αγοράζει την πλειονότητα του στρατιωτικού της εξοπλισμού από τρίτες χώρες.
Ο στόχος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, η οποία περιγράφει επίσης συνεργατικές επενδύσεις, μέτρα για τη διασφάλιση κρίσιμων προμηθειών και αλλαγές στις πολιτικές δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, εντός των προσεχών εβδομάδων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε τους περιορισμούς της βιομηχανίας της ΕΕ και την εξάρτησή της από άλλους για βασικές προμήθειες και αμυντικές δυνατότητες, αφήνοντας το μπλοκ να αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και τις δαπάνες μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις υποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη αυξημένη ευθύνη για την ασφάλειά της και να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλου του φάσματος των απειλών που αντιμετωπίζει», σύμφωνα με το σχέδιο. «Η ΕΕ είναι και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ένας ισχυρότερος παράγοντας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, άρα ένας πιο ικανός πάροχος ασφάλειας όχι μόνο για τους πολίτες της, αλλά και προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Οι προτάσεις

οπλα, ευρωπη

Οι προτάσεις της αμυντικής στρατηγικής περιλαμβάνουν:

  • Ένα ελάχιστο κατώτατο όριο για τη συνεργατική προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και την αντιστροφή των τάσεων αγοράς στρατιωτικών συστημάτων από προμηθευτές εκτός ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ένα τρίτο έως το ήμισυ της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ αντιπροσωπεύεται από το εμπόριο εντός της ΕΕ.
  • Μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν ότι οι κρίσιμες προμήθειες μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε περίπτωση έλλειψης ή κρίσης και ότι οι κρίσιμες εξαρτήσεις από τρίτες χώρες θα εντοπίζονται αμέσως.
  • Ενίσχυση της πρόσβασης της βιομηχανίας στη χρηματοδότηση και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ και δημιουργία νέων συμπράξεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας
  • Προσδιορισμός εμβληματικών έργων στα οποία θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες και οι πόροι.

Εκτός από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν εκτεταμένες υβριδικές απειλές, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δολιοφθορές και παραβιάσεις κρίσιμων υποδομών, σύμφωνα με το σχέδιο.
Σύμφωνα με τη στρατηγική, η ΕΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να προστατεύσει την πρόσβασή της στον θαλάσσιο, εναέριο, κυβερνοχώρο και το διάστημα.

Οι προσπάθειες αυτές θα απαιτήσουν συνεργατικές επενδύσεις και κοινές προμήθειες και όχι την απόκτηση εξοπλισμού από τρίτες χώρες, εάν η ΕΕ πρόκειται να μεταβεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κατάσταση ετοιμότητας.

Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανικής Ετοιμότητας

ευρωπη, οπλα

Η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός νέου οργάνου για το συντονισμό των επενδύσεων με την ονομασία Defense Industrial Readiness Board (Συμβούλιο Αμυντικής Βιομηχανικής Ετοιμότητας) για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Το συμβούλιο θα παρακολουθεί επίσης κρίσιμα προϊόντα και αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ προτείνει επίσης τον προσδιορισμό εμβληματικών έργων, όπως η κυβερνοασπίδα, ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, η ανάπτυξη αισθητήρων που θα επιτρέπουν στο μπλοκ να ανιχνεύει, να αναλύει και να ανταποκρίνεται σε απειλές στο διάστημα και η προστασία κρίσιμων υποδομών.

Για την ενίσχυση της συνεργασίας, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ προτείνει ένα νέο νομικό μέσο με την ονομασία Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εξοπλισμού για την τυποποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών προμηθειών και των ευκαιριών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων και της δυνατότητας των κρατών μελών να χρησιμοποιούν τις επιχορηγήσεις της ΕΕ ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων.

Οι εταιρικές σχέσεις έχουν κεντρικό ρόλο στην προτεινόμενη στρατηγική, ιδίως μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου και με την ανάπτυξη στενότερων δεσμών με την Ουκρανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση της δυνατότητας να επιτραπεί στο Κίεβο να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες προμηθειών σαν να ήταν κράτος μέλος.

ieidiseis.gr

Pool Photo via EPA

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις