Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα

 

Αλλαγές εκ βάθρων σχεδιάζονται στη λειτουργία των ΔΕΚΟ που ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν νέα μοντέλα διοίκησης, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και πριμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους.

Βασική επιδίωξη σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι ΔΕΚΟ που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπερταμείου θα ακολουθούν τα πρότυπα της ΔΕΗ.

Στην κορυφή της διοίκησης αυτών των εταιριών θα τοποθετούνται μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπονται επίσης μετατάξεις υπαλλήλων και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την άμεση κάλυψη των αναγκών, καθώς και μπόνους παραγωγικότητας οι οποίοι θα είναι όμοιοι με αυτούς των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο νέος αυτός σχεδιασμός, μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί, για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ θα αφορά κυρίως τις μικρότερες ΔΕΚΟ που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου.
Ειδικός σχεδιασμός θα υπάρξει για τις ΔΕΚΟ των μεταφορών, όπου θα προβλέπεται η ύπαρξη κοινών προμηθειών για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ εξετάζεται η είσοδος ιδιωτών σε ορισμένες υπηρεσίες.

Παράλληλα, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αστικές συγκοινωνίες και στα ΕΛΤΑ. Για τον ΟΑΣΑ θα υπάρξει κοστολόγηση των δραστηριοτήτων ενώ θα εξεταστεί εάν κάποιες από τις υφιστάμενες περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ριζικές θα είναι οι αλλαγές για τα ΕΛΤΑ όπου και εδώ εξετάζεται μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να περάσουν σε κερδοφορία.

Το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ πραγματοποιήθηκε με τον νόμο 4972/2022 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν μια σειρά από χρόνια ζητήματα, και δημιουργήθηκε το πλαίσιο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η νέα νομοθετική παρέμβαση θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για τον ριζικό μετασχηματισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των δημοσίων επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση των κερδών τους αλλά και τη μεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει το υφιστάμενο του Δημοσίου αλλά και τις κοινοπραξίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με στόχο να αποκτηθεί η πλειοψηφία των ιδιοκτησιών από το Υπερταμείο.

Το νέο κρατικό επενδυτικό fund θα καλύψει ένα χρηματοδοτικό «κενό» που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, sovereign fund που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως για παράδειγμα το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που είναι μέτοχος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το ταμείο θα χρηματοδοτεί πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλες στρατηγικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με πληροφορίες από:topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις