Στη προγραμματική διακήρυξή του δίνει μεγάλη έμφαση στη θετική εικόνα για το Ισλάμ, αλλά έχει να πει λίγα για την εξωτερική πολιτική
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας WDR, αυτό που διακρίνει το DAVA από τα άλλα γερμανικά κόμματα είναι η ιδιαίτερη έμφαση στην «καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας».
Στη 12σέλιδη προγραμματική διακήρυξη αναφέρεται ότι «όπως η Ανατολή και η Δύση συνδέονται άρρηκτα, έτσι αναγνωρίζουμε και ότι το Ισλάμ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γερμανίας».
Για τον σκοπό αυτό το κόμμα θέλει να επηρεάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, το περιεχόμενο του προγράμματος των ΜΜΕ και τη δράση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο «να προωθηθεί μια πιο ρεαλιστική και θετική εικόνα του Ισλάμ».
Ενδεικτικά, στο κεφάλαιο «Πολιτισμός και ΜΜΕ» επισημαίνεται ότι πρέπει «να διορθωθούν οι εσφαλμένες εντυπώσεις για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους στα σχολικά και στα ιστορικά βιβλία και να αντικατασταθούν από τις σωστές πληροφορίες». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ούτε ποιες είναι αυτές, αλλά ούτε και ποιος θα τις καθορίσει, αν και η ηγεσία του DAVA υποδεικνύει ότι μάλλον επικρατούν οι απόψεις των συντηρητικών ισλαμικών ενώσεων.
Ο επικεφαλής του κόμματος, Φατίχ Ζινγκάλ, υπήρξε στέλεχος του DUI, της γερμανικής οργάνωσης του ΑΚΡ και είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη, μέσω των κοινοτήτων που λειτουργούν γύρω από τα τζαμιά. Ο Αλί Ιχσάν Ουνλού, ο οποίος πιθανότατα θα είναι δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου, προέρχεται από το δίκτυο τζαμιών DITIB, το οποίο ελέγχεται απευθείας από την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet.
Ακολουθεί ο Μουσταφά Γιολντάς, πρώην ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης πολιτικού Ισλάμ «Milli Görüs», η οποία παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος και κατατάσσεται ως «νομική οργάνωση ισλαμισμού, με στόχο να βοηθήσει στη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος προς όφελος μιας ισλαμικής βασικής τάξης και συστήματος αξιών και να καθιερώσει την ατζέντα της στην πολιτική και στην κοινωνία».
Σε όλα αυτά, το DAVA δεν λαμβάνει αποστάσεις από τον ένοπλο ισλαμισμό και φιλοδοξεί να προωθήσει την λήψη «νομικών μέτρων», για παράδειγμα συμπεριλαμβάνοντας την εχθρότητα προς τις θρησκείες και ιδιαίτερα την ισλαμοφοβία, στην επίσημη προστασία κατά των διακρίσεων. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτικού και ριζοσπαστικού ή ένοπλου ισλαμισμού, ενώ στο πρόγραμμα του κόμματος δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
Ο αντισημιτισμός απορρίπτεται μονολεκτικά, μαζί με τον ρατσισμό και με άλλες μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων. «Στόχος μας είναι μια Ευρώπη στην οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή ή την θρησκεία τους και μπορούν να ζήσουν χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό», αναφέρεται.
Ειδικότερα αναφέρει ότι «υποστηρίζουμε μια κοινωνία στην οποία η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό και προβάλλεται ως ακρογωνιαίος λίθος και δεσμευόμαστε για εκπαιδευτικές, κοινωνικές και υγειονομικές πολιτικές , που εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο». Κατά συνέπεια, μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με ισχύοντες νόμους, όπως ο «γάμος για όλους» και ο νόμος κατά των διακρίσεων που ισχύουν ήδη στην Γερμανία.
Το DAVA ζητά ακόμη αύξηση των συντάξεων και αναδεικνύει ως παράδειγμα την Ολλανδία, όπου η σύνταξη ανέρχεται στο 89,2% του τελευταίου μισθού, ενώ διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για παιδιά και ηλικιωμένους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και τάσσεται υπέρ ταχύτερης και φθηνότερης υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς ωστόσο να δίνει αντίστοιχες δημοσιονομικές λύσεις.
Στην εξωτερική πολιτική, το DAVA αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στο Μεσανατολικό και δεσμεύεται για «λύση δύο κρατών» στην περιοχή. «Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ». Ζητείται επίσης «ένα τέλος σε όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μια λύση δύο κρατών».
Στο 12σέλιδο κείμενο αρχών δεν υπάρχει αναφορά στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις ή στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα. Επισημαίνεται ο «ενεργός ρόλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πολιτική, αλλά δεν γίνεται λόγος για το ΝΑΤΟ και τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο ως «ένωση ψηφοφόρων», φιλοδοξεί να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Για αυτό θα πρέπει έως τις 18 Μαρτίου να έχει υποβάλει 4.000 υπογραφές στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις