Το Ισραήλ παραδέχτηκε μετά από δύο δεκαετίες ότι διαθέτει οπλισμένα UAV: «Μπορούν να μεταφέρουν 1 τόνο όπλων»

22

Αναφορές για το HERON-TP

Αθόρυβες βόμβες βαρύτητας χρησιμοποιούν τα ισραηλινά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τον εχθρό να τις διακρίνει εγκαίρως και να τις αποφύγει, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο μοντέλο των αεροσκαφών αυτών μπορεί να φέρει μέχρι και ένα τόνο πυρομαχικών.

Έπειτα από περισσότερο από δύο δεκαετίες μυστικότητας, το Ισραήλ δημοσιοποίησε τον Ιούλιο την ύπαρξη στο οπλοστάσιό του οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Νοέμβριο, ένας ισραηλινός στρατηγός γνωστοποίησε πως τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται σε συνθήκες μάχης δύο σώματα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τηλεκατευθυνόμενα και ρίχνουν βόμβες ή πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πριν επιστρέψουν στη βάση τους. Είναι διαφορετικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – καμικάζι που το Ιράν είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση το σαββατοκύριακο σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν – ένα επεισόδιο που το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο στόλος των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει το Heron TP, το οποίο έχει μέγεθος ενός επιβατικού αεροπλάνου και κατασκευάζεται από την κρατική Israel Aerospace Industries Ltd, και τo μικρότερo Hermes της Elbit Systems Ltd.

Το πρώτο, δήλωσε ο αξιωματικός, «είναι το βαρύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις), το οποίο μπορεί να φέρει πυρομαχικά, με ωφέλιμο φορτίο περίπου ενός τόνου».

Οι ισραηλινοί κατασκευαστές δεν δημοσιοποιούν τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου που επιβάλλεται από το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με πηγές στη βιομηχανία.

Ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάσθηκε δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε πως οποιεσδήποτε πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν βόμβες θα γίνονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, έτσι δεν χρειάζονται διαφήμιση.

Όλα τα πυρομαχικά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ισραηλινής κατασκευής, δήλωσε ο αξιωματικός, και «πλήττουν με ελεύθερη πτώση και μπορούν να φθάσουν την ταχύτητα του ήχου».

Τέτοιες βόμβες δεν έχουν συστήματα προώθησης που δημιουργούν το θόρυβο που κάνει μια βόμβα, και παράγουν τον καπνό που αφήνει.

Ο αξιωματικός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πυρομαχικά, λέγοντας μόνο ότι έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε, όταν επιτίθεται ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, «κανένας δεν θα το ακούσει, κανένας δεν θα το δει να έρχεται».

Αυτό σημαίνει ωστόσο πως το ύψος θα είναι αρκετό ώστε να μην ακούγονται καθαρά στο έδαφος οι κινητήρες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σε χειμερινούς πολέμους, όπως αυτός του Ισραήλ στη Γάζα το 2008-2009, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπρεπε να πετούν κάτω από τα σύννεφα για να λειτουργήσουν οι κάμερες σκόπευσής τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούσαν να ακούγονται.

«Χάνεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού», δήλωσε ο αξιωματικός

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like