Τα αρχεία που διέρρευσαν από την εφημερίδα Guardian, υποδηλώνουν ότι έγινε τροποποίηση 10 μυστικών υπεράκτιων καταπιστευμάτων του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς φέρεται να γλίτωσε την αμύθητη περιουσία του στο εξωτερικό μεταβιβάζοντάς την στα επτά παιδιά του πριν επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Έτσι κατόρθωσε να ξεφύγει από τις παγκόσμιες κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιήθηκε άμεσα και ανάμεσα στα άλλα δέσμευσε τους λογαριασμούς των ολιγαρχών της Ρωσίας- ανάμεσά τους φυσικά και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς – στο εξωτερικό. Ο 56χρονος επιχειρηματίας, όμως, είχε φαίνεται να είχε προλάβει να κάνει το… κόλπο γκρόσο.

Τα αρχεία που διέρρευσαν και τα οποία είδε η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποδηλώνουν ότι έγινε τροποποίηση 10 μυστικών υπεράκτιων καταπιστευμάτων που δημιουργήθηκαν για τον Αμπράμοβιτς στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα αρχεία που διέρρευσαν, όπως αναφέρει ο Guardian, η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς ξεκίνησε λίγες μέρες αφότου οι κυβερνήσεις απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών σε περίπτωση εισβολής.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι αλλαγές στις offshore έγιναν σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την τεράστια περιουσία του ολιγάρχη από την απειλή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Η ανάλυση δείχνει τα επτά παιδιά του Αμπράμοβιτς, το μικρότερο από τα οποία είναι εννέα ετών, κατέστησαν δικαιούχοι της περιουσίας του, αξίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Η περιουσία που μεταβιβάστηκε έχει να κάνει με χρήματα, μετοχές σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες, δεκάδες πολυτελή ακίνητα, έναν ολόκληρο στόλο πανάκριβων γιοτ, ελικοπτέρων και ιδιωτικών τζετ.

Οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν τα παιδιά του Αμπράμοβιτς θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Σε αντίθεση με τα μέλη των οικογενειών ορισμένων από τους στενότερους συμβούλους του Πούτιν, πολλές οικογένειες ολιγαρχών που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν αποφύγει τους περιορισμούς.

Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει ρωσική, ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, δεν έχει προστεθεί στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Ουκρανία φέρεται να ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον του, αφού ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε ως ανεπίσημος μεσολαβητής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Λεπτομέρειες για την αναδιοργάνωση των περιουσιακών στοιχείων του Αμπράμοβιτς αποκαλύπτονται στα αρχεία Oligarch, μια κρύπτη φαινομενικά χακαρισμένων αρχείων από την υπεράκτια εταιρεία παροχής MeritServus, η οποία διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του Ρώσου μεγιστάνα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Δημήτρης Ιωαννίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MeritServus, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει πληροφορίες σε τρίτους, επικαλούμενος τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων και τη βρετανική νομολογία, στην οποία βασίζονται οι κυπριακοί νόμοι περί καταπιστεύματος.

Σημείωσε όμως ότι «η πρωταρχική ευθύνη ενός διαχειριστή είναι η προστασία των περιουσιακών στοιχείων ενός καταπιστεύματος».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις