Οι Έλληνες που αποχώρησαν από την Μαριούπολη συνεχίζουν την πορεία τους με προορισμό τη Μολδαβία
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας νοτιανατολικά Κιέβου, στον ποταμό Δνείπερο. Το Ντνίπρο είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ. Εκεί, έκαναν μια σύντομη στάση και μαζί με τους Έλληνες ενσωματώθηκαν και άλλα αυτοκίνητα για την ασφαλή αποχώρηση από την εμπόλεμη Ουκρανία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στόχος είναι να να φτάσουν σήμερα στη Μολδαβία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα συναντήσουν.
Η Μαριούπολη φλέγεται
Η Μαριούπολη από την οποία αποχώρησαν χθες οι Ελληνες, έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο. «Οι δυνάμεις κατοχής θέλουν να την μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιορκία από τα ναζιστικά στρατεύματα του Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν η Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ.
Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε σήμερα ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές στο λιμάνι αυτό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αφήνοντάς το χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων. «Σταματάνε τις προμήθειες τροφίμων, μας θέτουν σε αποκλεισμό, όπως στο παλιό Λένινγκραντ», υπογραμμίζει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανακοίνωσή του.
«Σκοπίμως, για επτά ημέρες, καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας για τη διαβίωση. Δεν έχουμε φως, νερό ούτε θέρμανση ξανά», καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη και ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές. «Η Μαριούπολη εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Μας καταστρέφουν ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», υπογραμμίζει.
Η περιπέτεια του απεσταλμένου της ΕΡΤ στην Ουκρανία
Από τις 13 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης επέστρεψε στην Αθήνα έπειτα από 20 μέρες συνεχών ανταποκρίσεων από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μέρες εγκλωβισμού στην πόλη Ζαπορίζια και μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι για επιστροφή μέσω Ρουμανίας.
Το χρονικό της φυγής από τη Ζαπορίζια στα ανατολικά, ήταν αγωνιώδες. Οι βομβαρδισμοί είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη νύχτα σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στα περίχωρα εικόνες από τους οποίους μεταδίδαν από τον 7ο όροφο του ξενοδοχείου.
«Ανησυχούσαμε μήπως δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί μας κύκλωναν οι ρωσικές δυνάμεις ανεβαίνοντας και από νότια και από τα ανατολικά. Μαζί με συναδέλφους από το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού κάναμε μια αξιολόγηση κινδύνου μέσα στη νύχτα, αντιπαραβάλλαμε τις πληροφορίες μας, καθώς πηγές ασφαλείας έλεγαν ότι είχαμε ένα παράθυρο 72 ωρών για ασφαλή επιστροφή, αλλιώς κινδυνεύαμε να αποκοπούμε στην περιοχή ανατολικά του Δνείπερου. Μας υποδείκνυαν μια «καθαρή» διαδρομή από τα δυτικά. Έτσι καταλήξαμε να φύγουμε στις 6.30 το πρωί. Οταν ξεκινήσαμε να φορτώνουμε όμως άρχισαν να πέφτουν βόμβες. Τις νιώθαμε κοντά. Εκεί δοκιμάστηκε η απόφασή μας, αν πάμε στο καταφύγιο ή όχι. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μάς έλεγαν μπείτε στο αμάξι να φύγουμε. Ο συνάδελφος εικονολήπτης Ανδρέας Δημόπουλος μου λέει κι εγώ δεν γυρνάω πίσω στο καταφύγιο. Και φύγαμε» είπε.
«Οδηγούσαμε φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα με τον Τούρκο συνάδελφο τον Αλι να μου λέει μην τρέχεις πολύ και δώσουμε στόχο, ενώ άκουγα τον Τούρκο οπερατέρ τον Μουσταφά στο πίσω κάθισμα, που έλεγε μια προσευχή. Στα μπλόκα βλέπαμε τους στρατιώτες εξίσου φοβισμένους με εμάς για αυτό που θα ακολουθούσε. Φωνάζαμε “press press” και μας έκαναν νόημα φύγετε γρήγορα. Έτσι ήταν η φυγή μας από τη Ζαπορίζια» θυμάται ο Γιάννης Σουλιώτης.
Το μακρύ ταξίδι των Ελλήνων από την Ουκρανία
Οι απεσταλμένοι των Μέσων ενημέρωσης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο In Tourist πριν φτάσουν το μεσημέρι στο Ντνιπρο.
Όμως το ταξίδι τους προς τα ελληνικά σύνορα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι όπως αποδείχθηκε και χθες όταν δυο από τα 21 αυτοκίνητα της αποστολής δέχθηκαν σφαίρες στα λάστιχα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν.
«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.
«Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών Θ. Δεμίρης, ο Πρέσβης Φρ. Κωστελλένος (ο οποίος βρισκόταν στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας), ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό Δ. Δόχτσης και η Πρέσβης στη Ρουμανία (διαπιστευμένη και στη Μολδαβία) Σ. Γραμματά.
«Η διαδικασία της αποχώρησης μας είναι δύσκολη διότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας για να κινηθούμε είναι περιορισμένος. Σε όλη την Ουκρανία ισχύει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί», λέει στο protothema.gr o απεσταλμένος του Ant1 στην Ουκρανία, Χρήστος Μαζανίτης.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε (σήμερα) είναι να βρούμε ένα βενζινάδικο και να αναχωρήσουμε άμεσα. Αν καθυστερήσουμε, θα αναγκαστούμε να διανυκτερεύσουμε σε άλλο μέρος», προσθέτει.
Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή είναι το γεγονός ότι χθες για μια απόσταση 200χλμ, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες ενώ πολλοί έμειναν από καύσιμα.
«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχουν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών»
«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.
Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα», μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών.
Όπως είπε ο δημοσιογράφος, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. «Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του Open.
Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κονβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα».
«Οι Ρώσοι στρατιώτες εξεπλάγησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μετέχουν στην αποστολή είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Δύο από τις τρεις διαδρομές, οι γέφυρες που συνέδεαν την ανατολική με τη δυτική πλευρά είχαν διαλυθεί. Ζήσαμε από κοντά όλο το δράμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν», δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση ο δημοσιογράφος του Mega, Γιάννης Χαραμίδης.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις