Το πλοίο απέπλευσε με καθυστέρηση χθες από το λιμάνι Ακαντιά της Ρόδου λόγω συγκέντρωσης αλλοδαπών στον καταπέλτη – Μία σύλληψη για το περιστατικό
Αιτία ήταν ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί στον καταπέλτη προσπαθώντας να επιβιβαστεί. Για το περιστατικό, μάλιστα, συνελήφθη ένας 41χρονος ως επικεφαλής της συγκέντρωσης.
Το εν λόγω πλοίο εκτελεί προγραμματισμένο δρομολόγιο για τα λιμάνια Πηγάδια Καρπάθου – Κάσου – Σητείας – Ηρακλείου – Θήρας- Πειραιά.
«Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., προέβησαν σε μέτρα τάξης και ασφάλειας, με γνώμονα την κοινωνική ειρήνευση, με αποτέλεσμα το συγκεντρωμένο πλήθος να αποχωρήσει και να συνεχιστεί η ομαλή επιβίβαση των επιβατών.
Το πλοίο απέπλευσε την 15:20 αντί της προγραμματισμένης ώρας (11:00) με 535 επιβάτες και 84 Ι.Χ. Επί του πλοίου επιβιβάστηκαν σαράντα (40) αλλοδαποί, προκειμένου να μεταχθούν σε ΚΥΤ», ανακοίνωσε το Λιμενικό μετά από πολύωρη καθυστέρηση. Λίγο πριν τις 22.00 υπήρξε άτυπη ενημέρωση σύμφωνα με την οποία όπου αναφερόντουσαν τα εξής:
«Τα δεδομένα που έχουμε από το Λιμεναρχείο Ρόδου είναι ότι μια ομάδα 250-300 ατόμων κατέβηκε στο λιμάνι και ήθελαν να μεταφερθούν ενδοχώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του απόπλου του BS Χίος. Και σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έγιναν συνεννοήσεις και προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί ο κόσμος χωρίς κάποια δυναμική αντίδραση. Με το πλοίο αναχώρησαν 40 ΠΕΠ για να μεταχθούν σε ΚΥΤ σύμφωνα με προφορική ενημέρωση του Λιμενάρχη. Αν δεν έχουμε σηματική αναφορά δεν μπορούμε να πούμε κάτι επίσημα και να βγάλουμε δελτίο τύπου.»
Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για νέα πιο έντονα μεταναστευτικά ρεύματα από τη Μέση Ανατολή προς τα ελληνικά νησιά αλλά και πιο συχνούς ξεσηκωμούς μεταναστών που βρίσκονται ήδη και υποστηρίζουν την παλαιστινιακή πλευρά.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εντείνουν τη στρατιωκή επιχείρισή τους στη Γάζα διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι βασικός τους στόχος είναι η διάλυση της Χαμάς. Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση συνεχίζει να εξαπολύει ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ με χτυπήματα που απειλούν τις ζωές αμάχων.
Η επιφυλακή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έχει ενταθεί μετά την έναρξη της ισραηλινο-παλαιστιανιακής σύγκρουσης. Οι εκτιμήσεις ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που θα προσπαθήσουν αν εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα έχει τους πάντες σε εγρήγορση.
Την ίδια ώρα αυστηροί είναι και οι έλεγχοι που κάνουν οι λιμενικές Αρχές στα λιμάνια.
Με αφορμή το περιστατικό με το Blue Star Chios, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γνωστοποίησε πως έχει διαθέσει όσες θέσεις χρειάζονται στις δομές φιλοξενίας του, για την καταγραφή και φιλοξενία όλων των μεταναστών που βρίσκονται στη Ρόδο, καθώς το νησί δεν διαθέτει δική του δομή.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μεταφορές από το νησί έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και γίνονται τακτικά, με ευθύνη της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Καθώς οι ροές μηδενίστηκαν στον Έβρο και μηδενίζονται στο βόρειο Αιγαίο, μικρό μέρος της μεταναστευτικής πίεσης έχει μεταφερθεί νοτιότερα, στα νότια Δωδεκάνησα. Οι αρχές ασφαλείας επικεντρώνονται σε αυτά τα σημεία διόδου για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος,δήλωσε ότι «δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι οι καταστάσεις που τώρα ζει η Ρόδος» και προσέθεσε για τους υπευθύνους ότι «αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη».
Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια, αν και θα μπορούσε να δηλώσει αναρμόδια, και σε αυτήν την περίπτωση δεν το έπραξε, δηλώνοντας παρούσα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν από τους έχοντες την ευθύνη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.
Είπε: «Τίποτα ευκολότερο για εμάς από το να δηλώσουμε, το αληθές, ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όμως, δεν πράξαμε αυτό. Δηλώσαμε παρόντες από την πρώτη στιγμή όπως κάνουμε σταθερά χρόνια τώρα και πρόθυμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του, πραγματικά, εξαιρετικά μεγάλου, προβλήματος.
Όμως, αυτό όχι για να γίνουμε το άλλοθι κανενός. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τώρα ζει η Ρόδος.
Αν είχε βρεθεί αδήλωτη ταμειακή, η κινητοποίηση θα ήταν μεγαλύτερη. Δεν μπορεί να έχουν κάνει όλοι σωστά την δουλειά τους και να φταίει μόνο η γεωγραφία».
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις