Δύο πάντα είχαν φτάσει στο Εδιμβούργο τον Δεκέμβριο του 2011 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, θα επιστρέψουν στην Κίνα, μετά από μια δεκαετία άκαρπων προσπαθειών για την αναπαραγωγή.
Έπειτα από μια και πλέον δεκαετία άκαρπων προσπαθειών για την αναπαραγωγή του, το μοναδικό ζευγάρι πάντα στο βρετανικό έδαφος θα επιστρέψει φέτος στην Κίνα χωρίς να έχει δημιουργήσει οικογένεια, ανακοίνωσε σήμερα ο ζωολογικός κήπος του Εδιμβούργου.
Η Βασιλική Ζωολογική Εταιρία της Σκωτίας (RZSS) σκοπεύει να διοργανώσει για τον Γιανγκ Γκουάνγκ (‘Ηλιο) και την Τιαν Τιαν (Αγαπημένη) μια “τεράστια” αποχαιρετιστήρια τελετή πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή τους φέτος.
“Ήταν απίστευτα δημοφιλή στους επισκέπτες” και συνέβαλαν “να συνδεθούν εκατομμύρια άνθρωποι με τη φύση και να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία της φύσης”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της RZSS, Ντέιβιντ Φιλντ.
“Θα δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες ώστε ο κόσμος να μπορέσει να τα αποχαιρετήσει και να γιορτάσουμε την καταπληκτική επίδραση” των δύο πάντα, “συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η φύση προστατεύεται, εκτιμάται και αγαπιέται”, δήλωσε.
Τα δύο πάντα είχαν φτάσει στο Εδιμβούργο τον Δεκέμβριο του 2011 στο πλαίσιο μιας 10ετούς συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε, με την κινεζική ένωση προστασίας της πανίδας.
Το ζευγάρι δικαιούτο ακόμη ένα ταρτάν που δημιουργήθηκε προς τιμήν του, μαυρόασπρο για τη γούνα του και κόκκινο σε ένδειξη τιμής προς την Κίνα.
Αλλά πολύ γρήγορα, φάνηκε ότι το ζευγάρι δεν έδινε σημασία σε αυτό. Έπειτα από αρκετές άκαρπες προσπάθειες ζευγαρώματος, η Τιαν Τιαν υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση το 2013 και το 2014, μάταια.
Ο Γιανγκ Γκουάνγκ στη συνέχεια, ευνουχίστηκε το 2018 λόγω ενός καρκίνου στους όρχεις.
Η αναπαραγωγή των πάντα είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τα θηλυκά είναι γόνιμα μόνο για 24 έως 36 ώρες την άνοιξη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας των Πάντα.
Ελεύθερα στη φύση, τα πάντα ζουν στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο πληθυσμός τους έχει αποδεκατιστεί από τους λαθροκυνηγούς, που τα κυνηγούσαν για τη γούνα τους, αλλά και από τις ζημιές της παράνομης αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής των βλαστών μπαμπού, που αποτελούν την κύρια τροφή των πάντα.
Σύμφωνα με την οργάνωση Pandas International, ο πληθυσμός τους ανέρχεται σήμερα σε 1.864, από τα οποία περίπου 600 ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε όλο τον κόσμο. Ο Γιανγκ Γκουάνγκ και η Τιαν Τιαν μπορεί να φύγουν από το Εδιμβούργο στα τέλη Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο.
Η παρουσία τους στη Σκωτία συνέβαλε επίσης στην έρευνα για την αναπαραγωγή των πάντα, υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Φιλντ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις