Ουδείς λόγος υπάρχει για να αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα Άμυνας – Ασφάλειας, Μιλάτ Τσελίκπαλα (Mitat Çelikpala), σε συνέντευξή του στην τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, Cumhuriyet.

Ο λόγος; Μα, καμία απόφαση που να είναι αντίθετη στα συμφέροντα της Τουρκίας δεν λαμβάνεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξηγεί ο ίδιος. Αντίθετα, θα έχει περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει εάν αποχωρήσει από τον Οργανισμό, όπως ορισμένοι Δυτικοί και Έλληνες αναλυτές εκτιμούν (ή έχουν τον ευσεβή πόθο), από το να παραμείνει.

Η συνέντευξή του Μιλάτ Τσελίκπαλα έχει προφανώς «άρωμα» τουρκικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν. Ως εκ τούτου, σε κάποια σημεία είναι αναμενόμενες οι επικρίσεις ιδιαίτερα στην πολιτική Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ. Εξάλλου, η αντιπολίτευση θέλει να εμφανίζεται περισσότερο φιλοδυτική και φιλοαμερικανική από τον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεν απειλείται η Τουρκία»

Πάντως, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7 Δεκεμβρίου, ενδιαφέρον έχει η παραδοχή του ειδικού σε θέματα Άμυνας – Ασφάλειας, Μ. Τσελίκπαλα, ότι η Τουρκία ουσιαστικά δεν απειλείται στρατιωτικά από κανέναν στη γειτονιά της.

«Η Τουρκία, σήμερα -λέγει ο ίδιος- δεν αντιμετωπίζει κάποιες αδυναμίες στον τομέα της Άμυνας. Ούτε υπάρχει κάποια άμεση απειλή. Κρίνοντας, μάλιστα, από την γειτονιά μας, είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην περιοχή της. Χάρις σε αυτό, εξάλλου, έχει μεγάλες δυνατότητες να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Ούτε, επίσης, έχει κάποιο πρόβλημα στο να παίξει ρόλο στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Η Ζουράφα

Να σημειωθεί πως, η τουρκική αντιπολίτευση και ο Τύπος της, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ως συνήθως, τον επικρίνει για υποχωρητικότητα έναντι της Ελλάδας. Ωστόσο, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι αυτή τη φορά είναι ασυνήθιστα ηπιότεροι από ότι στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα κατά την επίσκεψή του το 2017. Κάτι που δείχνει και μια «άτυπη συμφωνία» ανάμεσα σε προεδρικό μέγαρο και αντιπολίτευση.

Μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, όπως η εφημερίδα, Yeniçağ, που πρόσκειται στο «Καλό Κόμμα» (IYI), της Μεράλ Αξενέρ, έκανε λόγο για οργισμένη ανησυχία του απόστρατου ναυάρχου, Τσιχάτ Γιαϊτσί (Cihat Yaycı) για την βραχονησίδα, Ζουράφα, όπως επίσης και κάποιες άλλα μικρά ΜΜΕ με τίτλους του είδους: «Οι Έλληνες έβαλαν στο μάτι τη Ζουράφα».

Από τη μεριά της, βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κινούμενη σε μήκος κύματος εξαιρετικά χαμηλών τόνων, έχει υποβαθμίσει πλήρως το θέμα της Ζουράφας που βρίσκεται στο νομό Έβρου, σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Ως γνωστόν, η Τουρκία πρόσφατα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που περιελάμβανε τη νησίδα στην κυριαρχία της (!). Η Αθήνα, περιορίστηκε απλά σε μια αντι-ΝΟΤΑΜ.

Έξοδος Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Στην συνέντευξή του, λοιπόν, στην Cumhuriyet, ο Μιλάτ Τσελίκπαλα, αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο «σενάριο» της εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, λέγει:

-«H Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν έχει εναλλακτική λύση από τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Εξάλλου, βασικός λόγος που δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αντίθετη στα συμφέροντά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ακριβώς ότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Με το που βγούμε από το ΝΑΤΟ, θα είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Με τους Ελληνοκύπριους, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι περισσότεροι εκείνοι που αντιτίθενται στην Τουρκία από ότι οι αντι-ΝΑΤΟϊκοί στην Τουρκία. Στο ΝΑΤΟ, όμως, η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο και έχει συχνά τον τελευταίο λόγο.

-Στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντως, ακόμα κι αν δεν το λέμε ευθέως, δεν υπάρχει θέση για την Τουρκία στις αποφάσεις που λαμβάνονται και στους νέους μηχανισμούς συνεργασίας και άμυνας που δημιουργούνται».

Μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16

Αναφερόμενος, επίσης, στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς, F-35, εξαιτίας της προμήθειας εκ μέρους της γείτονος με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, αλλά και στην υπό συζήτηση ακόμα αγορά από τις ΗΠΑ νέων τύπων F-16 και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων, σημειώνει:

-«Δεδομένου ότι η υπόθεση της αγοράς των F-16 (σ.σ. F-16 Block 70 και εκσυγχρονισμός παλαιότερων F-16) είναι αλληλένδετη με τους S-400 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στον εκσυγχρονισμό των F-16 εδώ και δύο χρόνια. Ένας τρόπος για να αποκατασταθεί αυτό είναι η αγορά των Eurofighter.

»Ακόμη και η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35. Αυτό το «μαγαζί» έχει κλείσει. Το μόνο που πρέπει να ευελπιστούμε από τις ΗΠΑ, είναι ότι θα πάρουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16.

»Το F-35 ήταν πιο σημαντικό από ό,τι νομίζαμε. Κοιτάζοντας την αμυντική βιομηχανία μας τα τελευταία 25 χρόνια, το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας. Με ορισμένα εξαρτήματα, λοιπόν, που θα κατασκεύαζε η Τουρκία, θα βλέπαμε τη χώρα μας ως ενεργό παράγοντα σε αυτή την εξίσωση των F-35. Όλα αυτά τα χάσαμε με τον αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα.

»Ο πολιτικός δρόμος οδηγεί στον συμβιβασμό με τους Αμερικανούς. Και η λίστα των ΗΠΑ, δίκαιη ή άδικη, είναι ξεκάθαρη: Πρώτον, το θέμα των S-400. Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό. Δεύτερον, έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τις ΗΠΑ. Τρίτον, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Το «Ευρωμαχητικό»

Ο ίδιος αναφέρεται και στο ενδιαφέρον που, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις των Τούρκου προέδρου και υπουργού Άμυνας, φαίνεται να δείχνει η Άγκυρα για την απόκτηση ευρωπαϊκών μαχητικών, Eurofighter, λέγοντας:

-«Ο δρόμος για την απόκτηση των Eurofighter είναι στρωμένος με αγκάθια. Οι φορείς από τους οποίους θα τα αγοράσουμε είναι Ευρωπαίοι. Οι δικοί μας τελευταία προσπαθούν με τους Ισπανούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και άλλους. Ωστόσο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αρνητική στάση των Γερμανών. Ακόμη, όμως, και αν συμφωνήσουν σήμερα, μέχρι να πάρουμε τα αεροσκάφη θα μας πάρει 5 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να τα πάρουμε πριν από το 2028. Και εάν δεν καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία, το μέλλον είναι σκοτεινό.

-Εάν δεν εκπαιδεύσουμε νέους πιλότους στα αεροσκάφη νέας γενιάς, θα αρχίσουν να εμφανίζονται σοβαρές αδυναμίες στην αεροπορική κυριαρχία και την αεράμυνα της Τουρκίας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Τεχνογνωσία αντιαεροπορικών συστημάτων

Σχετικά με τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που απέκτησε η Τουρκία, και κυρίως της προσπάθειες της πολεμικής βιομηχανίας της να πάρει ξένη τεχνογνωσία, από Δύση και Ανατολή, ο Μιλάτ Τσελίκπαλα υποστηρίζει ότι:

-«Οι τουρκικές κυβερνήσεις είχαν ζητήσει αντιαεροπορικά συστήματα και από τη Δύση. Όταν αυτό δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, οδηγηθήκαμε στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400.

»Η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι το αντικείμενο που δίνουμε περισσότερη σημασία. Αν και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ήθελαν να τα πουλήσουν σε καλές τιμές, δεν συμφωνούσαν στη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Οι ρωσικοί S-400

»Όταν αγοράσαμε τους S-400, αναφέρθηκε ότι θα ήμασταν εταίροι στα νέα στάδια παραγωγής και ότι θα γινόταν μεταφορά τεχνογνωσίας. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τόσο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, όσο και τα στελέχη της εταιρείας κατασκευής των S-400, το εξήγησαν: «Η μεταφορά τεχνογνωσίας αποκλείεται με οποιονδήποτε τρόπο».

»Η στροφή στους S-400 οφείλεται στην αίσθηση της απειλής που κυριαρχούσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (σ.σ. 2016) από τα μέλη της FETÖ (σ.σ. Γκιουλενιστές) που θεωρούνταν ότι είχαν αμερικανική υποστήριξη, καθώς και από την επιθυμία της προσέγγισης με τους Ρώσους. Σήμερα, όμως, το πολιτικό βάρος ήταν πολύ μεγάλο».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις