Μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λιβύη – Δορυφορικές εικόνες
Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δείχνουν την κατασκευή μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής βάσης σε μια περιοχή που ελέγχεται από τη φυλή Tubu στη νότια Λιβύη, κοντά σε ορυχεία χρυσού.
Η βάση βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Σουδάν και του Τσαντ, καθιστώντας την μια στρατηγική τοποθεσία στο δυτικό Σαχέλ.
Σύμφωνα με Σουδανούς στρατιωτικούς δημοσιογράφους, η βάση θα είναι το κέντρο του λεγόμενου «Αφρικανικού Σώματος», το οποίο θεωρείται εναλλακτική του Ομίλου Βάγκνερ.
Υποστηρίζεται επίσης ότι εκεί ενδέχεται να βρίσκονται πρώην αξιωματικοί του στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ που διέφυγαν από τη Συρία.
Μια ανάλυση του CNN των δεδομένων εναέριας κυκλοφορίας έδειξε ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου, τουλάχιστον μία ρωσική μεταφορική πτήση πραγματοποιούνταν καθημερινά από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, προς την αεροπορική βάση Al-Khadim κοντά στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.
Τα δεδομένα δείχνουν περισσότερες από μία πτήσεις την ημέρα από τα μέσα Δεκεμβρίου, από τα γιγάντια μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov AN-124 της Μόσχας, καθώς και από αεροσκάφη Ilyushin IL-76 από τη βάση Χμεϊμίμ προς το al-Khadim, μια βάση κοντά στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.
Ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε, σχολιάζει το CNN, μπορεί να περιελάμβανε προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Η βάση φέρεται να χρησιμοποιείται από τη Ρωσία εδώ και χρόνια για να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος της ανατολικής Λιβύης.
Η βάση Χμεϊμίμ είναι γνωστή ως κόμβος για ρωσικές μισθοφορικές επιχειρήσεις στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Σουδάν, του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο.
Όπως σημειώνει το CNN, στόχος της Μόσχας είναι να βρει έναν εναλλακτικό κόμβο για την αυξανόμενη στρατιωτική της εμπλοκή στην Αφρική και έναν τρόπο να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο.
Για σχεδόν μια δεκαετία, η αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και η ναυτική βάση στο Ταρτούς στη συριακή ακτή εξυπηρετούσαν και τους δύο σκοπούς. Όμως τώρα και μετά τις εξελίξεις στη Συρία, η Λιβύη βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών για προβολή ισχύος στη Μεσόγειο.
Ένα «μεσογειακό σπίτι» για τα ρωσικά πολεμικά πλοία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για τη Μόσχα, καθώς ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν επιτρέπεται να διέρχεται από τον Βόσπορο, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Με αυτή τη νέα υλικοτεχνική διαδρομή μέσω της Λιβύης, η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει την αυξανόμενη στρατιωτική και μισθοφορική παρουσία της στην Αφρική, μετριάζοντας ταυτόχρονα το κόστος που σχετίζεται με τη μειωμένη εμπλοκή της στη Συρία.
Ωστόσο, η Λιβύη θεωρείται λιγότερο ιδανική σε σχέση με τη Συρία, καθώς τα ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα θα πρέπει να περνούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο για να φτάσουν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν εδραιώνονται ως βασικοί παίκτες και σε αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις