Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή στον κόσμο. Ένα φρούτο υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με αρκετά οφέλη για την υγεία.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, διαλυτές φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις που κάνει καλό στον οργανισμό σας και ενισχύει την υγεία σας. Έχει μία ξεχωριστή, χαρακτηριστική ξινή γεύση και δροσερό άρωμα και αποτελεί το απαραίτητο συστατικό σε πολλές αλμυρές ή γλυκές συνταγές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φρούτο αυτό ωφελεί το σώμα σας από μέσα προς τα έξω! Βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αναιμίας, πεπτικών προβλημάτων και καρκίνου, ενώ κάνει καλό και στο δέρμα σας.

Πρόκειται για το λεμόνι. Το κίτρινο εσπεριδοειδές που είναι τόσο αγαπητό και είναι εύκολο να καταλάβετε το γιατί. Αν ο ήλιος ήταν φρούτο, θα ήταν λεμόνι. Τα λεμόνια είναι φωτεινά, πικάντικα, ζουμερά και φρέσκα. Με την ξεχωριστή ξινή τους γεύση, είναι επίσης ιδανικά για τρόφιμα, αλμυρά, γλυκά και ποτά.

Τα λεμόνια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα, μπορούν να απογειώσουν ένα απλό ποτήρι νερό ή να προσθέσουν σύνθετες γευστικές νότες σε σάλτσες και ψητά. Όπως και να σας αρέσει να απολαμβάνετε αυτό το γευστικό φρούτο, θα θέλετε να τρώτε περισσότερο από αυτό μόλις διαβάσετε τα οφέλη των λεμονιών στην υγεία.

Τα οφέλη που έχει το λεμόνι για την υγεία:

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
  2. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου
  3. Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου
  4. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες
  5. Αποτρέπει τις πέτρες στους νεφρούς

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα λεμόνια αποτελούν άφθονη πηγή φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. «Ο χυμός ενός λεμονιού παρέχει πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C» σημειώνει στο Realsimple η γνωστή διαιτολόγος από το Λας Βέγκας Lacy Puttuck.

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι συνδέεται με την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά κάνει πολύ περισσότερα από το να αποκρούει το κοινό κρυολόγημα.

H βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, να επουλώσει τραυματισμένους ιστούς και να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς προλαμβάνοντας την αθηροσκλήρωση.

2. Βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου

Η βιταμίνη C είναι ένα δημοφιλές συστατικό φροντίδας του δέρματος για την ικανότητά της να φωτίζει το θαμπό δέρμα, να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και να αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πολλούς ορούς και κρέμες, αλλά μπορείτε να διπλασιάσετε τα οφέλη της βιταμίνης C για την υγεία του δέρματος με τη λήψη του θρεπτικού συστατικού, επίσης.

«Η βιταμίνη C στα λεμόνια είναι βασικό συστατικό της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα» εξηγεί η Puttuck.

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα τη δομή και την ελαστικότητά του. Το δέρμα φυσικά περιέχει και δημιουργεί κολλαγόνο, αλλά η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, μπορεί να δώσει στο δέρμα μια νεανική εμφάνιση, επισημαίνει η Puttuck.

3. Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να συνδυάζετε τη βιταμίνη C με τροφές πλούσιες σε σίδηρο και να γιατί. Το σώμα δεν απορροφά στην πραγματικότητα όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο φαγητό σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να απορροφήσουμε μεταξύ 25-30% του αιμικού σιδήρου από ζωϊκές πρωτεΐνες, όπως το κρέας, αλλά 1-10% του μη αιμικού σιδήρου από φυτικές πηγές.

«Ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, με φυτικές πηγές σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου» εξηγεί η διαιτολόγος από τη Νότια Καρολίνα Mia Syn. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο συνδυασμός βιταμίνης C και σιδήρου θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας σε νεαρές γυναίκες.

4. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο ποσοστό των πολιτών ακολουθεί πιστά τις συστάσεις για την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ένα φλιτζάνι λεμόνια παρέχει σχεδόν 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι άνδρες χρειάζονται περίπου 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

«Τα λεμόνια περιέχουν έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης» αναφέρει η διαιτολόγος από την Τάμπα Bonnie Roney. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες βρίσκονται μόνο σε ολόκληρα λεμόνια, όχι σε χυμό λεμονιού.

5. Αποτρέπει τις πέτρες στους νεφρούς

Οι πέτρες στους νεφρούς είναι επώδυνες, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τις προλάβετε. Η διατήρηση της ενυδάτωσης θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των λίθων στα νεφρά, οπότε φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό. Το να προσθέτετε στο νερό σας μια δόση λεμονιού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσπαση μικρότερων νεφρικών λίθων. Η κατανάλωση νερού με λεμόνι είναι μια κοινή σπιτική θεραπεία για την πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και υπάρχουν και έρευνες που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Πώς να προσθέσετε περισσότερα λεμόνια στη διατροφή σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα λεμόνια στη διατροφή σας είναι να στύψετε χυμό λεμονιού στο νερό ή το τσάι σας. Αυτό σας βοηθάει να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ενώ παράλληλα σας προσφέρει κάποια αντιοξειδωτικά.

Άλλοι τρόποι για να αξιοποιήσετε το χυμό λεμονιού περιλαμβάνουν την ενσωμάτωσή του σε σάλτσες σαλάτας, μαρινάδες και σάλτσες φαγητού. Όπως σημειώνει η Syn, απλά να έχετε κατά νου ότι ο χυμός λεμονιού δεν έχει φυτικές ίνες.

Είναι λιγότερο σύνηθες να τρώτε ολόκληρα λεμόνια, αλλά υπάρχουν τρόποι να τα χρησιμοποιήσετε –ακόμη και με τη φλούδα. Τα ολόκληρα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αρτοσκευάσματα, όπως κέικ, μάφινς και μπάρες. Μπορείτε ακόμη και να ρίξετε ολόκληρα λεμόνια στο μπλέντερ και να φτιάξετε λεμονάδα.

Αν αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να τρώτε καθημερινά λεμόνια, η απάντηση είναι ναι. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απολύτως ασφαλές να τρώνε λεμόνια κάθε μέρα.

Μια ομάδα που πρέπει να προσέχει την κατανάλωση πολλών λεμονιών είναι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επισημαίνει η Puttuck. Η οξύτητα των λεμονιών θα μπορούσε να επιδεινώσει την όξινη παλινδρόμηση.

Και δεδομένου ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, οποιαδήποτε επιπλέον βιταμίνη C από την κατανάλωση πολλών λεμονιών απλά αποβάλλεται μέσω των ούρων, καταλήγει η Roney.

oloygeia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις