Οι παραιτήσεις τους είναι αποτέλεσμα των συνεχών εντολών μετακίνησης προς το νοσοκομείο Δράμας για κάλυψη κενών

«Ξεμένει» από παθολόγους το γενικό νοσοκομείο Σερρών. Οι εντολές μετακίνησης παθολόγων προς το νοσοκομείο Δράμας προκειμένου να καλύψουν τα εκεί κενά έχει οδηγήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και σήμερα σε τρεις οριστικές αποχωρήσεις γιατρών –μία λόγω παραίτησης και δύο λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης–, ενώ την περασμένη Παρασκευή τρεις επιπλέον παθολόγοι κατέθεσαν στο πρωτόκολλο τις παραιτήσεις τους, δηλώνοντας ότι μόνο εάν σταματήσουν οι μετακινήσεις θα σκεφτούν να παραμείνουν στο νοσοκομείο Σερρών.

Ετσι σήμερα στις δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Σερρών, με 34 κλίνες έκαστη και πληρότητα που –σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης γιατρών του νοσοκομείου Βαγγέλης Παπαμιχάλης– κυμαίνεται από 70% έως και 100%, υπηρετούν έξι παθολόγοι εκ των οποίων οι τρεις τελούν υπό παραίτηση. Και καθένας εκ των παθολόγων αναγκάζεται να εφημερεύει δέκα ημέρες τον μήνα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Παπαμιχάλης, η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Σερρών έχει την αφετηρία της από τον περασμένο Ιούλιο, όταν η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου Σερρών ξεκίνησαν να εντέλλουν κατά διαστήματα παθολόγους για να καλύψουν την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Δράμας. Από τότε οι παθολόγοι προειδοποιούσαν με παραίτηση εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Τον Ιούλιο παθολόγος του νοσοκομείου Σερρών κάλυψε για όλο τον μήνα συνεχόμενα το νοσοκομείο Δράμας, ενώ τον Αύγουστο η μετακίνηση ήταν για 15 ημέρες, κάτι που επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο παραιτήθηκε μία παθολόγος επιμελήτρια Β΄ καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας και τις συνεχείς μετακινήσεις. Την 1η Φεβρουαρίου –και αφότου είχε βγει νέα απόφαση για μετακίνηση παθολόγου από το νοσοκομείο Σερρών στο νοσοκομείο Δράμας για 10 ημέρες τον Φεβρουάριο και 10 ημέρες τον Μάρτιο– ζήτησε και έλαβε τις οφειλόμενες άδειες για πρόωρη συνταξιοδότηση. Το ίδιο ακριβώς συνέβη την περασμένη Παρασκευή, με τον συντονιστή διευθυντή παθολόγο του νοσοκομείου. Την ίδια ημέρα οι τρεις από τους έξι εναπομείναντες παθολόγους κατέθεσαν στο πρωτόκολλο τις παραιτήσεις τους.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εκπροσώπους των γιατρών, οι τρεις παθολόγοι ζήτησαν να υπάρξει δέσμευση ότι θα σταματήσουν οι μετακινήσεις προς τη Δράμα, προκειμένου να σκεφτούν να ανακαλέσουν την απόφασή τους να παραιτηθούν. Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχάλη, με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου θα πρέπει να υπηρετούν 13 παθολόγοι. Στην προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου προβλέπονταν δύο θέσεις παθολόγων για το νοσοκομείο Σερρών. Υποβλήθηκε μία υποψηφιότητα από επικουρική παθολόγο που ήδη υπηρετεί στο νοσοκομείο. «Ακόμη και τώρα η λειτουργία των παθολογικών κλινικών είναι οριακή. Εάν αποχωρήσουν οι παθολόγοι θα μιλάμε για υποβάθμιση του νοσοκομείου και μη ασφαλή λειτουργία», τονίζει ο κ. Παπαμιχάλης.

Οι μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο είναι τα τελευταία χρόνια μια συνήθης πρακτική των διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων για την κάλυψη κενών. Πριν από περίπου 20 ημέρες οι γιατροί της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει λόγο για επικίνδυνη ιατρική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς την περιφέρεια, μηνιαίως πάνω από 60 γιατροί, ενώ οι παραιτήσεις είναι συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις