Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλειστεί από τις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη τόσο με την απαγόρευση της υποψηφιότητας του ίδιου (σωστά) όσο και κάθε άλλου προσώπου, που θα μπορούσε να επιδιώξει να τον αντικαταστήσει (λάθος).

Πρέπει να απαγορεύεται σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων να επιδιώκουν να εκλέγονται βουλευτές; Χωρίς καμιά αμφιβολία, το προβλέπει άλλωστε Σύνταγμα(άρθρο 51). Κατά μείζονα λόγο αυτό πρέπει να ισχύει για τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, όπως επιβεβαίωσε η δράση τους τα τελευταία χρόνια.

Όμως, η απαγόρευση αυτή δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που θα οδηγεί σε ευθεία καταστρατήγηση του Συντάγματος. Και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, αν υιοθετηθεί η πολύ όψιμη πρόταση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκλειστεί από τις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη τόσο με την απαγόρευση της υποψηφιότητας του ίδιου(σωστά) όσο και κάθε άλλου προσώπου, που θα μπορούσε να επιδιώξει να τον αντικαταστήσει(λάθος).

Πρώτα πρώτα πρέπει να πούμε ότι οι χρυσαυγίτες δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι, αν είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα (δηλαδή και σε δεύτερο βαθμό). Η αμετάκλητη καταδίκη είναι η προϋπόθεση που θέτει το Σύνταγμα.

Οι χρυσαυγίτες (και ο Κασιδιάρης) έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση από τις 6 Οκτωβρίου 2020. Και θα αποκλείονταν αυτόματα από τις εκλογές, αν η κυβέρνηση και η ηγεσία της δικαιοσύνης είχαν φροντίσει να γίνει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό (συνεχίζεται ακόμη). Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και τώρα η κυβέρνηση θέλει να φέρει απαγόρευση ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η εκλογική σκοπιμότητα είναι προφανής. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν, το κόμμα Κασιδιάρη διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό για το αποτέλεσμα και τις μετεκλογικές εξελίξεις; Όσο πιο πολλά κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο απομακρύνεται η αυτοδυναμία.

Σήμερα στη Βουλή υπάρχουν έξι κόμματα. Αν προστεθεί ακόμα ένα(πχ το κόμμα Κασιδιάρη), τότε η αυτοδυναμία γίνεται άπιαστο όνειρο. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελαν είτε να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη είτε να μην πιάσει το όριο του 3% ένα άλλο κόμμα (πχ το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη) είτε και τα δύο. Διότι έτσι το ποσοστό της αυτοδυναμίας μπορεί να πέσει ακόμα και στο 35,5%.

Αυτός είναι ο κρυφός στόχος της κυβερνητικής πρόθεσης να αποκλείσει, με νόμο, το κόμμα Κασιδιάρη από τις υποψηφιότητες.

Η απαγόρευση, ακόμα κι αν έχει ολοφάνερα (προ) εκλογική σκοπιμότητα, θα ήταν θεμιτή, διότι οι χρυσαυγίτες είναι εγκληματικά στοιχεία και εχθροί του πολιτεύματος. Όμως, η απαγόρευση δεν μπορεί να είναι καθολική για τα πρόσωπα, διότι προσκρούει στο Σύνταγμα. Και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον τρόπο που θα διατυπωθεί η νομοθετική διάταξη.

Εξίσου λάθος θα είναι και η διάταξη που σκοπεύει να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάνει σαφή αναφορά στον αποκλεισμό κομμάτων με ναζιστικό χαρακτήρα. Διότι, όπως λένε συνταγματολόγοι, μια τέτοια ρύθμιση ιδεολογικοποιεί τη συμμετοχή στις εκλογές. Και αυτό μπορεί να είναι αντισυνταγματικό, αλλά και να κρύβει άλλους κινδύνους (πχ σε άλλη χρονική στιγμή, μια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει τον αποκλεισμό κομμάτων άλλης ιδεολογικής κατεύθυνσης).

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση ελέγχεται διότι νομοθετεί με κραυγαλέα εκλογική σκοπιμότητα. Αντί να έχει φέρει τη διάταξη σε χρόνο ουδέτερο, ώστε να διασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, την άφησε για την προεκλογική περίοδο, στην οποία κυριαρχούν άλλες σκοπιμότητες. Όμως, εξίσου εκτεθειμένα είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν πίεσαν εγκαίρως, ώστε η ρύθμιση να έχει ήδη ψηφιστεί. Όσα γίνονται σήμερα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια, μετά την πρωτόδικη καταδίκη των χρυσαυγιτών ως μελών εγκληματικής οργάνωσης.

Ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη πρέπει να γίνει σε αυτή τη βάση. Δεν πρέπει να γίνει για να επιτευχθούν ευκολότερα εκλογικοί στόχοι. Διότι την αυτοδυναμία πρέπει να τη δίνει το εκλογικό σώμα και όχι να προκύπτει από νομικές ρυθμίσεις αμφίβολης συνταγματικότητας. Μια τέτοια αυτοδυναμία θα είναι πλαστή.

Το εκλογικό σώμα έχει δείξει ότι ξέρει να δίνει γνήσιες αυτοδυναμίες και να αποκλείει από τη Βουλή τους εχθρούς της. Το έκανε το 2019, όταν έδωσε αυτοδυναμία με 40% στη ΝΔ και, ταυτόχρονα, άφησε έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή.

Θα είναι απαράδεκτο τώρα να ψηφιστούν απαγορεύσεις με σαφή αντισυνταγματικό χαρακτήρα, για να επιτευχθεί μια κίβδηλη αυτοδυναμία.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις