Ανεμίζουν κάθε τρεις και λίγο τα στελέχη της κυβέρνησης και οι αρμόδιοι υπουργοί τη σημαία του “brain regain”, την επιστροφή πετυχημένων επιστημόνων και ταλέντων από το εξωτερικό στη χώρα μας. Ταξίδια της πρώην υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως στο εξωτερικό για την προώθηση της ειδικής πλατφόρμας, συνέδριο υπό τη αιγίδα του ΣΕΒ, μεγαλόστομες δηλώσεις του πρωθυπουργού, περήφανες ανακοινώσεις του νυν υπουργού Εργασίας για επιστροφή 400.000 χιλιάδων νέων. ‘Ολα αυτά για να αποκρυφτεί η πραγματικότητα, ότι κι αν κάνει η κυβέρνηση έχει ελάχιστη απήχηση στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον. Κι όσοι επέστρεψαν το έχουν μετανιώσει και ψάχνουν τρόπους πως θα ξαναφύγουν στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση έμμεσα παραδέχεται την αποτυχία του “brain regain”, δηλώνοντας ότι θα δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα σε όσους νέους επιστρέψουν. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θεσμοθετήσει την προέγκριση των αιτήσεων για υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς της μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 50% και της απαλλαγής από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και ΙΧ αυτοκίνητα για διάστημα επτά ετών σε όσους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξετάζεται σειρά από επιπλέον φοροκίνητρα, όπως το νέο καθεστώς να καλύπτει όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που επιστρέφουν, αλλά και τις οικογένειές τους. Τα σχέδια αυτά είναι στην ουσία ομολογία αποτυχίας της καμπάνιας του “brain regain”, κάτι που πιστοποιούν και όλες οι πρόσφατες έρευνες. Οι νέοι θέλουν να πάρουν των ομματιών τους και να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδας. Εδώ, όπως λένε, δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Παρ΄όλα αυτά η ειδική πλατφόρμα μαζί με το συνοδό υπουργό Εργασίας είναι έτοιμη για το επόμενο ταξίδι της, αυτή τη φορά στην Αμερική. Από εκεί που η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψουν πολλοί επιστήμονες και νέα ταλέντα.

Η έρευνα της Focus, τα συμπεράσματα της Metron analysis

Δύο πρόσφατες έρευνες που βγήκαν στη δημοσιότητα και αφορούν στις επαγγελματικές αναζητήσεις των νέων ανθρώπων της Ελλάδας, καταλήγουν στα ίδια απαισιόδοξα συμπεράσματα. Ποσοστό άνω του 50% θέλει να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό, ποσοστό άνω του 75% σκέφτεται να ζήσει σε άλλη χώρα προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος. Η “εργασιακή αβεβαιότητα” και το “κόστος ζωής” σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα που εκφράζουν οι νέοι ότι οι “γονείς τους ζούσαν καλύτερα” και δεν υπάρχει ορατό σημάδι βελτίωσης της κατάστασής τους, καταδεικνύουν τα κυβερνητικά παραμύθια στα μεταξύ τους πανηγύρια περί επιστροφής νέων επιστημόνων.

Η πρώτη έρευνα από τη Focus Bari διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό “yes forum” με επίκεντρο την εργασία στο χώρο της ναυτιλίας. Τα γενικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν για το “πως βλέπουν οι νέοι” τις προοπτικές εργασίας. Έτσι το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι θα θέλουν να “ζήσουν την εμπειρία καριέρας στο εξωτερικό”, ποσοστό 10% αναζητά τρόπους να βρει δουλειά εκτός της Ελλάδας επειδή πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα μας. Μόλις ένα 14% απάντησε ότι δεν θέλει να φύγει από την Ελλάδα ενώ ποσοστό 28% είπε ότι αν έβρισκε μια ευκαιρία στην Ελλάδα θα παρέμενε.

Στην ερώτηση για το εάν νιώθουν ότι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και εάν είναι έτοιμοι για τις προκλήσεις, το 75% από τους ερωτώμενους δήλωσε ότι έχει ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα στην αναζήτηση εργασίας, το 57% αισθάνεται απόλυτα έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επαγγελματικής ζωής, το 50% δηλώνει ότι τους αγχώνει ιδιαίτερα η διαδικασία εύρεσης δουλειάς, το 32% ανησυχεί συχνά ότι δεν θα είναι ο κατάλληλος υποψήφιος ή καλά προετοιμασμένος για την αγορά εργασίας, ενώ το 28% νιώθει ότι δεν γνωρίζει τι αναζητά πραγματικά η αγορά εργασίας.

Κομμάτι στην έρευνα της Focus Bari ήταν και τα “θέλω” των εταιρειών που αναζητούν εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις μία στις δύο εταιρείες εκφράζουν ικανοποίηση από τους νέους που προσλαμβάνουν, η άλλη εκφράζει δυσαρέσκεια. Σε ότι αφορά στο επίπεδο των νέων που προσλαμβάνουν οι εταιρείες, το 47% δηλώνει ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό, το 39% το θεωρεί μέτριο, το 10% χαμηλό ενώ ένα 4% πολύ υψηλό. Η έρευνα αναφέρει ακόμα ότι 3 στις 10 προσλήψεις κατά μέσο όρο είναι άτομα χωρίς εμπειρία. Οι εργοδότες αναγνωρίζουν σταθερά ως κύρια πλεονεκτήματα των νέων υποψηφίων τα digital skills και τις ξένες γλώσσες. 

Η έρευνα της Metron Analysis πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Eurobank με θέμα τους νέους και τις προσδοκίες τους. Σημειώνεται ότι η Eurobank συμμετέχει ενεργά στην πλατφόρμα του Rebrain Greece. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την απογοήτευση των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Στο ερώτημα “Τι πιστεύετε ότι επηρεάζει περισσότερο αρνητικά τη ζωή σας;”, το 61% απάντησε “Το κόστος ζωής” και το 49% “Η αβεβαιότητα για το μέλλον”. Με αυτό το κύριο δεδομένο η φυγή στο εξωτερικό παραμένει απειλή, σημειώνεται. Οι απαντήσεις στην ερώτηση εάν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι σαφείς. Το 75% δηλώνει “Ναι, έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να ζήσω και να εργαστώ στο εξωτερικό”. Από αυτούς το 84% είναι σπουδαστές που δεν διαβλέπουν διέξοδο για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή στη χώρα τους. Ποσοστό 65% απάντησε ότι “η δική μας γενιά ζει χειρότερα από τη γενιά των γονιών μας”. 

Όσο για το ποιοί είναι οι νέοι σήμερα, στην έρευνα της Metron Analysis αναφέρεται: 

Το 83% των νέων ηλικίας 19-35 ετών δεν έχουν παιδιά και το 29% είναι άγαμοι που ζουν με τους γονείς τους. Το 27% εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με πλήρες ωράριο και το 8% part time. Σπουδαστές είναι το 24% και το 18% σπουδάζουν και εργάζονται παράλληλα. Το 17% είναι αυτοαπασχολούμενοι/ελεύθεροι επαγγελματίες, το 13% είναι άνεργοι και το 10% εργάζονται στον δημόσιο τομέα, και μόλις 4% επιχειρηματίες/εργοδότες.

Η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση αυτονόμησης από την οικογένεια. Το 73% εκείνων που ζει με τους γονείς (29% του συνόλου) θα ήθελαν να ζήσουν μόνοι τους, αλλά χρειάζονται οικονομική ανεξαρτησία για να το καταφέρουν. Όσοι δεν ζουν με τους γονείς τους (71%) άρχισαν να ζουν μόνοι τους σε ποσοστό 25% όταν τελείωσαν τις σπουδές τους και σε ποσοστό 23% όταν έγιναν οικονομικά ανεξάρτητοι. Σε ποσοστό 73% οι γονείς βοηθούν οικονομικά σε τακτική ή περιστασιακή βάση.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις