Ο Χατζηδάκης «βλέπει» -χωρίς, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία- ότι έχουν γυρίσει οι 350.000 από τους 600.000 Ελληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης
Επιστροφή των Ελλήνων που είχαν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας σε εκδήλωση για το Brain ReGain σημείωσε πως έχουν επιστρέψει στη χώρα μας περίπου 350.000 από τους 600.000 Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε με γενικόλογα, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, απαριθμώντας μόνο μια σειρά από στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία στην πράξη δεν συνιστούν καμία απόδειξη αναστροφής του φαινομένου, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στους χαμηλούς μισθούς της Ελλάδας, ούτε στην εργασιακή «ζούγκλα» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Παραδέχθηκε πως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση υιοθετήσαμε ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Αναφέρομαι στην έκπτωση 50% επί του εισοδήματός τους για τα πρώτα επτά έτη για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα». Πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, ωστόσο ένας εργαζόμενος που έχει στήσει τη ζωή του στο εξωτερικό για σχεδόν μια δεκαετία δεν αποτελεί κίνητρο για να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να προσελκύσουμε όσους περισσότερους γίνεται από τις 250.000 που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος που περιλαμβάνει:
– Τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης, αντίστοιχων με αυτές στις οποίες ήδη απασχολούνται, δεδομένου ότι το 70% διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό, μεταδιδακτορικό. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται από ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την αξιοσημείωτη εισροή μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Google, η Cisco, η Pfizer, η JP Morgan, η Amazon. Ηδη τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 3ου τριμήνου του 2019 και του 3ου τριμήνου του 2023 ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων!
– Τις συνθήκες που επικρατούν στο εργασιακό περιβάλλον. «Όταν ήμουν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «φέραμε τη μεταρρύθμιση του νόμου για την προστασία της εργασίας. Και εισαγάγαμε: Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που δεν εφαρμόζεται για τα στελέχη, αλλά για να γίνεται σεβαστό το ωράριο των εργαζομένων από κάποιους κακούς εργοδότες. Τις νέες και μεγαλύτερες γονικές άδειες. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να συμφιλιώνονται ευκολότερα η προσωπική και η οικογενειακή ζωή. Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, για να μην έχουμε καταγγελίες για burnout! Όλα αυτά είναι μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα».
– Τη βελτίωση της χρηματοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς πολλοί έχουν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες αλλά δεν έχουν το κεφάλαιο να τις υλοποιήσουν.
– Την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τη γενική βελτίωση του επιπέδου ζωής με παρεμβάσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στη στήριξη της οικογένειας, στην ασφάλεια και την κοινωνική πολιτική.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις