Μπορεί η παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τη Δευτέρα – για πρώτη φορά στην ιστορία – να γίνεται με φόντο την πανδημία και τα μέτρα προστασίας εν όψει των εορτών, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη σύσφιξη των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας, ενώ από την πλευρά της δεύτερης εκλαμβάνεται και ως αναγνώριση της προσφοράς της Εκκλησίας για την υπέρβαση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Άλλωστε στη χθεσινή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση επεκτάθηκε και πολύ πέραν της πανδημίας, σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενιαίας φωνής στο ζήτημα του εμβολιασμού από την Εκκλησία, ενώ όπως ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή των εκκλησιών στην πιστή τήρηση των μέτρων σε όλες τις λειτουργίες την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο να αποτελέσει η μαζική προσέλευση πιστών στις εκκλησίες στις γιορτές εστία νέων μολύνσεων. Κίνδυνος, που όπως θεωρεί η κυβέρνηση, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί αν η Εκκλησία ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της και είναι κραταιοί, ακόμα και τους εθελοντές, για να τηρηθούν τα μέτρα για την προστασία πιστών και κληρικών και να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στην είσοδο των ναών, παράλληλα με τους ελέγχους που θα κάνουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ιεράρχες γίνεται με φόντο και τις «ανταρσίες» κάποιων εκπροσώπων της Εκκλησίας στο θέμα του εμβολιασμού, κάτι που ενισχύει το “αντιεμβολιαστικό κίνημα”, κι ενώ και τα ποσοστά σε επίπεδο κληρικών αλλά και μοναχών είναι χαμηλά.
Από την πλευρά του, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος , σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, από την πλευρά του έθεσε θέμα άμεσης αύξησης των οργανικών θέσεων των κληρικών στις 10.000 από περίπου 6000 που είναι σήμερα, ενώ ζήτησε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με τα υπουργεία, καθώς η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε αυτά πολλές φορές δημιουργεί κωλυσιεργίες σε μια σειρά θεμάτων.
Το θέμα της θεσμοθέτησης οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945, είναι σημαντικό, καθώς μέσω αυτής, οι περίπου 10.000 που μισθοδοτούνται σήμερα, θα έχουν μία πρόσθετη ουσιαστική εξασφάλιση.
Το δεύτερο, σημαντικό ζήτημα πλην της κάλυψης των οργανικών θέσεων, που προτίθεται να τεθεί στη συνεδρίαση, όπως ενημέρωσε ο κ. Ιερώνυμος τον πρωθυπουργό, είναι η έναρξη, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της συζήτησης-διαδικασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόκειται να επιδώσει στον πρωθυπουργό υπόμνημα, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, όπως αυτά αναδεικνύονται και από την Επιτροπή Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, την οποία σημειωτέον, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει επανενεργοποιήσει. την οποία, όπως επισημαίνεται με νόημα, ο κ. Μητσοτάκης επανενεργοποίησε.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις