Η επανεκκίνηση του Πολεμικού Ναυτικού, ξεκινά με την αντιμετώπιση των πολιτιστικών προκλήσεων που υπονομεύουν την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα. Για την επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού oι ηγεσίες –στρατιωτική και πολιτική-  πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του Ναυτικού κατά μέτωπο, είτε πρόκειται για ατυχίες, παραμελημένο εξοπλισμό ή αναποτελεσματικότητα. Η παραδοχή των προβλημάτων και η συγκέντρωση της υπηρεσίας γύρω από την επίλυσή τους είναι το πρώτο βήμα. Αυτό χτίζει τα θεμέλια της ειλικρίνειας και του κοινού σκοπού.  Η πολιτική ηγεσία πρέπει να επιδείξει με πράξεις, όχι μόνο λόγια, τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Η στρατιωτική ηγεσία με το παράδειγμα—κάνοντας δύσκολες επιλογές, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για λάθη και υπερασπίζοντας την ευθύνη— δίνει έναν τόνο για ολόκληρη την υπηρεσία.

Ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού και τις αξίες που απαιτούνται για την επίτευξή του θα πρέπει να καλλιεργηθεί. Αυτό περιλαμβάνει έμφαση στον επαγγελματισμό, την ακεραιότητα και την αφοσίωση στην αριστεία. Οι φυσικές βελτιώσεις είναι απαραίτητες παράλληλα με τις πολιτιστικές αλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επένδυση στον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων, την ανάθεση νέων πλοίων και τη διασφάλιση ότι τα πλοία είναι έτοιμα για μάχη. Αυτό βοηθά επίσης στην αποκατάσταση του ηθικού δείχνοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι ικανό για επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου.

Η σταδιοδρομία θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προσφέροντας κίνητρα για συνεχή εκπαίδευση, εξειδικευμένη κατάρτιση και ανάπτυξη ηγεσίας. Όταν το προσωπικό αισθάνεται υποστήριξη και βλέπει περιθώρια προόδου, επενδύεται περισσότερο στην επιτυχία του ιδρύματος. Δημιουργήστε μια αίσθηση υπερηφάνειας για την υπηρεσία προωθώντας παραδόσεις, επιτυχίες και ένα ήθος συντροφικότητας. Η ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες συνεισφορές του, μπορεί να αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης για να υπενθυμίσει στους ναυτικούς τη σημαντική κληρονομιά τους.

Οι αμοιβές, οι συνθήκες διαβίωσης, οι υπηρεσίες υποστήριξης της οικογένειας και η φροντίδα ψυχικής υγείας θα πρέπει να επανεξεταστούν και να βελτιωθούν για να διασφαλιστεί ότι τα στελέχη αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους υποστηρίζουν. Οι χαρούμενοι, καλά προσαρμοσμένοι άνδρες και γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικά στελέχη.

Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να υιοθετήσει μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης. Οι έρευνες για ατυχήματα δεν θα πρέπει να είναι τιμωρητικές, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνουν ανοιχτές συζητήσεις για διδάγματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα λάθη αποτελούν ευκαιρίες για βελτίωση. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να δεσμεύσει το κοινό και να επιδείξει τη δέσμευσή του στην εθνική άμυνα. Η εμπιστοσύνη του κοινού μπορεί να ανοικοδομηθεί μέσω της συμμετοχής της κοινότητας, της διαφάνειας στις δραστηριότητες και της επιτυχίας στις δραστηριότητές της.

Για την αποτελεσματική επανεκκίνηση του Πολεμικού Ναυτικού, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε τόσο στις απτές πτυχές (ναυπήγηση, συντήρηση, ευημερία προσωπικού) όσο και σε άυλες πτυχές (πολιτισμός, ηγεσία, ηθικό). Ευθυγραμμίζοντας την ηγεσία, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού, το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αποκαταστήσει την κληρονομιά του ως θαλάσσια δύναμη παγκόσμιας κλάσης, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής φιλοδοξίας και της κοινωνικής ευθύνης. Η ενθάρρυνση ενός νεαρού ατόμου να θυσιάσει δυνητικά μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για το ευρύτερο καλό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό έργο, ειδικά σε έναν κόσμο όπου οι ανταμοιβές της ατομικής επιτυχίας συχνά τονίζονται. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για θαρραλέα άτομα που είναι πρόθυμα να αμφισβητήσουν το status quo για να καλλιεργήσουν μια πιο υγιή, πιο ελπιδοφόρα κοινωνία. Η αλλαγή απαιτεί τολμηρές, ανιδιοτελείς ενέργειες από τη νεότερη γενιά. Αυτή η συλλογική γενναιότητα θεωρείται απαραίτητη για την επούλωση πληγών της κοινωνίας και τη δημιουργία ενός φωτεινότερου μέλλοντος. Είναι δύσκολο να συμβουλεύεις έναν νεαρό να θέσει σε κίνδυνο μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για χάρη του ευρύτερου καλού. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πολιτιστική επανάσταση για να θεραπεύσει έναν άρρωστο πολιτισμό και να φωτίσει τις προοπτικές του έθνους σε έναν κόσμο εκτός ελέγχου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΙΛΑΣ*

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι μέλος και ερευνητής του Institute for National and International Security, και του Strategy International.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις