Πακτωλός χρημάτων και από την ΕΕ για τις ΜΚΟ της οικογένειας!

Σοβαρότατες αποκαλύψεις για την δράση της Μανταλένας Καϊλή εμπεριέχονται στην έρευνα την οποία ανάρτησε πριν από λίγο το Politico.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρχε εμπλοκή της αδελφής της προφυλακισμένης Εύας, και με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά για τις περίεργες δραστηριότητες της οικογένειας με τρόπο που φαίνεται ότι βάζει την Μανταλένα Καϊλή στο στόχαστρο και της ποινικής διερεύνησης

 

Τι γράφει το δημοσίευμα του Politico:

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή —της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει— είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ήθους και της προσωπικότητας» της αδερφής της.

Σε συνέντευξή της στην ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ανακριθεί στις Βρυξέλλες.

Οι δύο αδερφές είναι δεμένες και συχνά «αποθέωναν» η μία την άλλη στα social media και διατυμπάνιζαν τα ψώνια τους στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag combo «#keep_calm & #vote_sister».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ζευγάρι εθεάθη συχνά μαζί σε εκδηλώσεις και έχει συμμετάσχει η μία σε έργα της άλλης. Η ομάδα λόμπι Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδερφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτής Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. . Η συγκεκριμένη περιγραφή μάλιστα, αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή είπε στο POLITICO ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, συμμετέχοντας στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γρήγορα έγινε γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία. Καταρτισμένη μηχανικός και αρχιτέκτονας, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014 και θα συνέχιζε να βοηθά στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ, Horizon 2020, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος του STOA, ανεβαίνοντας στο ρόλο της προεδρίας το 2017. ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση, στην οποία θα παρέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Ταυτόχρονα, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή – δικηγόρος με σπουδές – ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν καταγεγραμμένη ως αποκλειστική διαχειριστής και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη συμπεριλήφθηκε επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειριστής της Estate Aria Properties, μιας κτηματομεσιτικής επιχείρησης που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφο της, Francesco Giorgi. Ο Giorgi, ο οποίος είναι από την Ιταλία, εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Ιταλού Andrea Cozolino. Ο Giorgi προφυλακίστηκε επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για κατοχή μετρητών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια των ετών μετά την ίδρυση του το 2017, το Made Group θα συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους του ChildRescue σε μια κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του STOA και το 2021 μίλησε σε ένα πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το Made Group.

Το Made Group υποστήριξε επίσης το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε μια εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017. Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ με τη συνεργασία της Made Group – με την Κανάκη ως γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου. Το 2018, μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Kean πιστοποίησε την συμμετοχή της Εύας Καϊλή για την ενεργοποίηση της δημιουργίας Girls Coding μέσω μιας σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020.

Ένας εκπρόσωπος του ΕΙΤ είπε: «Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων».

Το 2020, το Made Group επιλέχθηκε επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS — μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 που επιδίωκε να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται «η τέχνη και η ψηφιακή τεχνολογία», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, αποκάλυψε στο POLITICO άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

Μιλώντας στο POLITICO, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την συσχέτιση μεταξύ του Made Group και του «έργου» που έκανε η αδελφή της στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», ισχυρίστηκε.

Σε δελτίο τύπου της ανέφερε ότι η Made Group «έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Το δελτίο τύπου υπογράμμιζε επίσης ότι η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (όχι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

Κανένας άλλος που κατονομάζεται στο άρθρο δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο, προκύπτει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή, η οποία μάλιστα έγινε με την απόλυτη στήριξη της Εύας Καϊλή. Γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για ολόκληρη την οικογένεια.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις