Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες που έθεσε το Eurogroup. Οι προτάσεις μέτρων που είναι στο τραπέζι.
Τη συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επόμενη χρονιά, αποφάσισε, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το Eurogroup στη χτεσινή του συνεδρίαση, δίνοντας την ευχέρεια στην κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στήριξης της οικονομίας.
Ουσιαστικά εν μέσω μιας έντονης αβεβαιότητας στο μέτωπο των εμβολιασμών με τον «εμβολιακό εθνικισμό» να έχει κτυπήσει «κόκκινο», τα «καρφώματα» κατά των σκευασμάτων της βρετανουσουηδικής Astrazeneca να δίνουν και να παίρνουν από της ακυρώσεις εμβολιασμών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, αλλά και με την ΕΕ να είναι η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη που δεν έχει δικό της εμβόλιο (τα άλλα είναι αμερικανικά, ρωσικά, βρετανικά ή κινέζικα) το οικονομικό «διευθυντήριο» της ΕΕ αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο. Να δώσει, δηλαδή, το πράσινο φως στη συνέχιση της παροχής κρατικής στήριξης στην οικονομία «έως ότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης» όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ουσιαστικά μετά και την απόφαση της ευρωομάδας μπορεί το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει το τι θα πράξει το υπόλοιπο τους έτους αλλά και τη νέα χρονιά, με μια σειρά από υποσχέσεις που έχει δώσει, αλλά και με μια σειρά από προτάσεις μέτρων που είναι στο τραπέζι. Πιο συγκεκριμένα στο «μενού» είναι:
- Η μείωση της προκαταβολής φόρου
- Επιπλέον «ψαλίδι» 8% στον ΕΝΦΙΑ
- Η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος
Επίσης, υπάρχει και η σκέψη για έκτακτες μειώσεις φόρων και το 2022, όπως είναι:
- Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (ισχύει εκτάκτως και φέτος), αλλά και για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
- Η κατάργηση της προκαταβολής φόρου που καταβάλουν οι επιχειρήσεις,
- Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και
- Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Η δεύτερη δόση μείωσης φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%.
- Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει και το έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη.
Σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:
- Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
- Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
- Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα ρίσκα που βάζουν “φρένο”
Το ενδιαφέρον σε αυτά τα σημεία είναι ότι μπαίνουν μια σειρά από προϋποθέσεις και καταγραφές που υποδηλώνουν ρίσκα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό βάζει άλλο ένα αστερίσκο για το τι θα γίνει στο μέτωπο του τουρισμού καθώς οι περισσότερες αγορές της χώρας πέρα από τα υγειονομικά θέματα αναμένεται να έχουν και ζητήματα διαθέσιμου εισοδήματος. Και βέβαια ο τουρισμός είναι ο καταλύτης για την πορεία της χώρας.
Τούτων δοθέντων οι όποιες προβλέψεις για τον τουρισμό είναι παρακινδυνευμένες γιαυτό και άλλωστε οι παράγοντες του τουρισμού κρατούν «μικρό καλάθι» με δεδομένο ότι οι ρυθμοί κρατήσεων είναι μηδενικοί. Έτσι όπως αναφέρουν στόχοι που αναφέρθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη για το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 11 δις ευρώ ή ακόμη και για 50% των εσόδων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ρεαλιστικοί. Αναμένουν την πορεία των εμβολίων και βέβαια να δουν το αν θα καταφέρει η χώρα να μη χάσει τον Ιούνιο για να καταγράψουν εκτιμήσεις.
Πάντως ο τουρισμός θα είναι το βαρόμετρο για το ΑΕΠ αλλά και τη συνολική πορεία της ώρας καθώς με βάση εκτιμήσεις το Υπ. Οικονομικών εφόσον το 2021 διασφαλιστεί το 40% των εσόδων του 2019, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει κάτω από το 3% και μάλιστα αισθητά. Αν πάμε στο 60% των εσόδων του 2019, τότε η ανάπτυξη μπορεί να παραμείνει σημαντικά πάνω από το 3%, καθώς αυτή η διαφορά του 20%, που μεταφράζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.
Επίσης το άλλο ρίσκο συνδέεται με το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η περυσινή εμπειρία, με την πολύμηνη καθυστέρηση δημιουργεί ένα «υπόστρωμα αμφιβολίας» έστω κι αν όπως έχει αναφέρει το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει εμπροσθοβαρώς να υλοποιεί το σχέδιο Ανάκαμψης που θα καταθέσει με χρήση εθνικών πόρων. Βέβαια το Ταμείο είναι κομβικό και για τις άλλες χώρες – “πελάτες” μας (είτε ως τουριστικές αγορές είτε ως υποδοχείς εξαγωγών) για την αποκατάσταση της οικονομικής τους πορείας.
Επίσης όπως τονίζεται και στους άξονες το θέμα της «δημοσιονομικής» ισορροπίας είναι κεντρικό. Άρα οι όποιες αποφάσεις για ελαφρύνσεις θα περνούν από το «δημοσιονομικό» μικροσκόπιο. Άλλωστε η Ελλάδα παραμένει σε διαδικασία εποπτείας, έστω μεταμνημονιακής, και βέβεια έρχεται και η 10η μεταμνημονικαή αξιολόγηση που συνδέεται με νέα δόση χρημάτων ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.
«Συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομική ευελιξία και το 2022. Αυτό δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όταν θα χτίσουμε τον προϋπολογισμό της χώρας θα υπάρχουν μέτρα και φορολογικής φύσεως. Το ποια μέτρα θα είναι αυτά θα αποφασιστούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο» ανέφερε την Κυριακή MEGA ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας το στίγμα ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και εστιασμένες σε όσους έχουν άμεση ανάγκη και βέβαια είναι και βιώσιμοι.
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις