Εσχάτως, άπαντες … ανακάλυψαν ότι Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στα χέρια Ισραηλινών. Αγνούν παντελώς, ή εσκεμμένα προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν, πως μια από τις πρώτες – δίχως πρόγραμμα και στόχο – ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η ΕΛΒΟ. Πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη «επένδυση», η οποία όμως επί σειρά ετών αποσιωπήθηκε. Ιδιωτικοποιήσεις – σκάνδαλο, όπως στους σιδηροδρόμους, με συνέπεια την τραγωδία των Τεμπών, και πολλές άλλες.
Εδώ και χρόνια, από το 2021, η ΕΛΒΟ είχε περάσει σε χέρια Ισραηλινών, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 3 εκατομμυρίων ευρώ (!), οι οποίοι ουσιαστικά βούλιαξαν την πάλαι ποτέ κραταία εταιρεία. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο είχε και έχει δικαίωμα να πάρει μετοχικό ποσοστό της εταιρείας έως το τέλος του 2025. Αλλά δεν το κάνει.
Τώρα, λοιπόν, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των Ισραηλινών που είχαν την ΕΛΒΟ, η μια εταιρεία πήρε ολόκληρο το μετοχικό πακέτο και πέταξε τους άλλους έξω. Παρ’ ότι η απαράδεκτη «διαχείριση» της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια, δεν προκαλεί αισιοδοξία για «ανάκαμψη» της ΕΛΒΟ, εκτιμάται ότι οι αλλαγές στο μετοχικό σχήμα έγιναν, επειδή άπαντες ευελπιστούν ότι θα ανοίξουν οι κρουνοί των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας (ReArm Europe), από το οποίο προσδοκούν να έχουν μερίδιο. Ιδωμεν!
Με το βλέμμα στα ευρωπαϊκά κονδύλια
Και βέβαια, μάνατζερ προώθησης των ισρηλινών «επενδυτών» προς τις Βρυξέλλες, είναι το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, το ισραηλινό αποτύπωμα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλο, λόγω τόσο των ιδιαίτερα μεγάλων εξοπλιστικών αγορών που κάνει η χώρα μας από το Ισραήλ, όσο και οι «παντρειές» ελληνικών και ισραηλινών εταιρειών (ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Israel Aerospace Industries – IAI- η οποία το 2023 εξαγόρασε την Intracom Defense του Ομίλου Επιχειρήσεων Κόκκαλη, καθώς και του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα).
Οι ισραηλινές εταιρείες, μέσω αυτών των «επενδύσεων» σε ελληνικές, προσδοκούν να αποσπάσουν σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και να εισέλθουν στις ευρωπαϊκές δομές της πολεμικής βιομηχανίας. Αντίστοιχες, μεγαλύτερες «παντρειές» έχουν κάνει με γερμανικές και άλλες εταιρείες. Εξάλλου, με το βλέμμα στραμμένο στα ευρωπαϊκά προγράμματα και την είσοδο στις αμυντικές δομές της ΕΕ, το ίδιο κάνει και σειρά άλλων χωρών.Οπως η Τουρκία, μεγάλες εταιρείες της οποίας έχουν κλείσει μέγκα-ντηλ προς το παρόν με ιταλικούς κολοσσούς.
«Επένδυση» για γέλια και για κλάματα
Για την (εσκεμμένη;) άγνοια, ενδεικτικό είναι το σχόλιο που έκανε στα social media ο αμυντικός συντάκτης, Σάββας Βλάσσης. «Πέφτω στο Blue Sky που ζητάει η δημοσιογράφος από απόστρατο στρατηγό να σχολιάσει την εξέλιξη με την ΕΛΒΟ (η SK Group απέκτησε τον πλήρη έλεγχο). Η δημοσιογράφος δεν γνωρίζει καν ότι η ΕΛΒΟ είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη από το 2021 και νομίζει ότι τώρα γίνεται αποκρατικοποιηση. Ο δε στρατηγός αγνοεί ότι ήδη η ΕΛΒΟ ανήκε σε Ισραηλινούς και δηλώνει ικανοποιημένος που περνά σε Ισραηλινούς επειδή αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι να κάνουν.
Στο μεταξύ επί 3 χρόνια οι Ισραηλινοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα και πούλησαν τα πάντα για σκραπ ενώ τώρα απλώς αποχώρησαν από το σχήμα δύο από τα τρία μέρη. Μιλάμε για ενημέρωση, όχι αστεία».
Κυβερνητική κοροϊδία
Αντί το υπουργείο Αμυνας να παρέμβει για να αλλάξει η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στην εταιρεία επί σειρά ετών, τι έκανε στις 30 Δεκεμβρίου 2024; Ευχαριστούσε «τους 102 δωρητές, οι οποίοι με τις δωρεές τους αποτέλεσαν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως στον εκσυγχρονισμό τους. Η ανιδιοτελής προσφορά τους αποδεικνύει ότι η παράδοση των ευεργετών του Νέου Ελληνικού Κράτους έχει συνεχιστές». Μετάξύ των … ευεργετών που δώρισαν ψίχουλα στις ΕΔ, ποιος ήταν; Η «ΕΛΒΟ 2020 Α.Ε.».

Προηγουμένως, στις 3 Ιουνίου 2020, ο τότε υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην ελληνική αμυντική βιομηχανία γενικότερα και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, έλεγε ότι «στόχος είναι να σταματήσει να είναι ασθενής, να είναι ξανά ο βασικός πυλώνας στήριξης και υποστήριξης των Ένοπλων Δυνάμεων» και να αποκτήσει η χώρα «μια εξωστρεφή και παραγωγική αμυντική βιομηχανία».
Τόσο τα απογοητευτικά αποτελέσματα στην ΕΛΒΟ, όσο και σε σχεδόν όλες τις αμυντικές βιομηχανίες, δείχνουν ότι οι κυβερνητικές διακηρύξεις είναι λόγια στον αέρα και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει αντί να αναπτύσσει την αμυντική βιομηχανία.
Σκάνδαλο η στάση της κυβέρνησης
Αρκετά διαφωτιστικό ως προς το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια στην ΕΛΒΟ, είναι πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας, powergame.gr. Αναλυτικά αναφέρει: «Ο «καβγάς» ήταν μεταξύ των δύο ισραηλινών εταίρων -SK Group και Plasan-, οι οποίοι φαίνεται πως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μέλλον της ΕΛΒΟ. Αυτό είχε αποτέλεσμα την παρατεταμένη αδράνεια της εταιρείας, ενώ το ελληνικό Δημόσιο παρέμεινε θεατής, παρ’ ότι είχε το δικαίωμα συμμετοχής στο μετοχικό σχήμα έως το 2025 (το οποίο τελικά δεν άσκησε).
Στον απόλυτο έλεγχο του Ομίλου Κατσάβ, δηλαδή του ισραηλινού SK Group, ανακοινώθηκε ότι πέρασε η ΕΛΒΟ, είδηση που ανακινεί το ενδιαφέρον για τον άλλοτε βιομηχανικό γίγαντα, ο οποίος τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει πέσει σε βαθύ λήθαργο, παρ’ ότι η πώληση της εταιρείας στις Plasan και SK Group, Ισραηλινούς ομίλους με σημαντική δραστηριότητα στον αμυντικό τομέα, είχε δημιουργήσει ελπίδες αναγέννησης της ελληνικής εταιρείας.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν δηλαδή έγινε η μεταβίβαση από το ελληνικό Δημόσιο, για το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, στους ξένους αγοραστές, έπεσε απόλυτη σιγή στο μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Μία είδηση βγήκε πριν από περίπου δύο χρόνια από το νέο μάνατζμεντ, που ανακοίνωνε την ανάληψη ενός έργου βαφής οχημάτων για την ΕΛΤΡΑΚ. Για ένα βιομηχανικό συγκρότημα σαν αυτό της ΕΛΒΟ, για μία βιομηχανία κατασκευής οχημάτων για τον Στρατό, αλλά και αρμάτων μάχης, η βαφή μερικών ή έστω και αρκετών οχημάτων έργου (εκσκαφείς κ.λπ.) δεν είναι το αναμενόμενο…
Τι έγινε σε αυτά τα τελευταία χρόνια; Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο από το 2020 έως και το 2025 ήταν υποχρεωμένο να παρακολουθεί την ΕΛΒΟ, επειδή σε αυτό το διάστημα και μέχρι το τέλος του 2025 η ΕΛΒΟ βρισκόταν -και ακόμη βρίσκεται- στη διαδικασία που όριζε ο διαγωνισμός. Το ελληνικό Δημόσιο είχε και έχει δικαίωμα να πάρει μετοχικό ποσοστό της εταιρείας έως το τέλος του 2025, κάτι που δεν έκανε. Και γνωρίζουμε ότι τέτοια πρόθεση δεν είχε, επειδή η εταιρεία είχε απαξιωθεί. Αυτός, άλλωστε, ήταν ακόμη ένας λόγος που η ελληνική επιχείρηση είχε πλησιάσει την ισραηλινή πλευρά, τους ιδιοκτήτες της ΕΛΒΟ, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον απόκτησης της επιχείρησης.
Πλήρης απαξίωση της ΕΛΒΟ
Αλήθεια, από το business plan, το οποίο υποτίθεται ότι είχαν οι επενδυτές (δεν το είδαμε ποτέ, δεν παρουσιάσθηκε ποτέ σε ΜΜΕ, έστω οι βασικοί άξονές του) και έπρεπε να έχουν, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του διαγωνισμού, τι έγινε μέχρι χθες; Οι μόνες πληροφορίες που κατά καιρούς έφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία μιλούσαν για ασυμφωνία μεταξύ των δύο βασικών εταίρων, μεταξύ Plasan και SK Group (σ.σ. μερίδιο 4,8% είχε και ο κ. Αριστείδης Γλύνης). Τι έγινε, περίμενε το μάνατζμεντ να πάρει έργα και μετά να κάνει επενδύσεις; Και πώς θα πάρει μία εταιρεία, τέτοια εταιρεία, έργα, χωρίς να έχει ανασυντάξει το παραγωγικό της συγκρότημα;

Παλιοί εργαζόμενοι μιλούσαν για πλήρη απαξίωση της εταιρείας στα χρόνια αυτά. Οι εξοπλισμοί έφευγαν για scrap μέχρι και το 2023, σύμφωνα με την έκθεση ΔΣ. Αλλά ακόμη και εάν επρόκειτο για κακόβουλες φήμες, εάν είχε επιδιωχθεί η ανάταξη της εταιρείας, δεν θα είχε φανεί αυτό από τις εκθέσεις ΔΣ για επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμούς; Δεν θα είχαν προσκληθεί φορείς, δημοσιογράφοι, για να επιδειχθεί το αποτέλεσμα του προγράμματος ανάταξης και λειτουργικής επανεκκίνησης;
Η ΕΛΒΟ, των 66.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων σε έκταση 273 στρεμμάτων, έχει το μεγαλύτερο ακίνητο στη ΒΙΠΕ Σίνδου και όταν πουλήθηκε το 2020, από το ελληνικό Δημόσιο, στόχος ήταν η επαναλειτουργία της. Βεβαίως, να πούμε ότι ένας ακόμη στόχος ήταν το κλείσιμο της κάνουλας, που χρηματοδοτούσε μία εταιρεία που είχε τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014. Λοιπόν, επειδή ενδιαφέρει η παραγωγική αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου που λέγεται ΕΛΒΟ, ρωτάμε αν, όπως όφειλε ο ιδιοκτήτης, πήρε την έγκριση από το ελληνικό Δημόσιο, από τη Γ. Γραμματεία για τη Δημόσια Περιουσία; Ενημέρωσε η ΕΛΒΟ το ελληνικό Δημόσιο για τις αλλαγές στα μετοχικά μερίδια;
Θυμίζουμε ότι η ΕΛΒΟ πουλήθηκε για να τεθεί ξανά σε λειτουργία, δεν πουλήθηκε για να μπει σε αγρανάπαυση και τελικά κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί ως ακίνητο. Υπάρχουν συνεπώς εύλογα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από το SK Group, αλλά και από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου».
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































