Κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο ότι αγνοεί τα καθήκοντά του ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι τα λόγια του Πεκίνου περί ουδετερότητας είναι «μια κενή δήλωση».
Ο Πράις εξέφρασε την ανησυχία του για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία. «Έχουμε σημειώσει δηλώσεις από τη ΛΔΚ που ισχυρίζονται ότι η Κίνα είναι ουδέτερη, αλλά η συμπεριφορά της, η ρητορική της, οι πράξεις της δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά αυτό είναι. Εξακολουθεί να επενδύει σε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία» είπε.
Ο Πρόεδρος Σι στις 4 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής, όταν ήταν αρκετά σαφές τι ήταν πιθανό να συμβεί, επέλεξε να ανακοινώσει αυτό που η ΛΔ της Κίνας και η Ρωσία αποκαλούσαν μια, “χωρίς όρια” εταιρική σχέση» σημείωσε επίσης για να προσθέσει ότι στην κοινή δήλωση του με τον Πούτιν πρόβαλαν ένα όραμα της παγκόσμιας τάξης που είναι βαθιά ανελεύθερο, που είναι βαθιά διαφορετικό από το όραμα ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού και πέραν αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας όχι μόνο υποστήριξαν αλλά και προσπάθησαν να προωθήσουν και να προστατεύσουν.»
Συνεχίζοντας ο Πράις είπε ότι «το όραμα που προβάλλουν είναι ένας κόσμος στον οποίο η ισχύς κάνει το δίκαιο, ένας κόσμος στον οποίο – σε αντίθεση με τις δηλώσεις δεκαετιών της ΛΔΚ σχετικά με το απαραβίαστο της κρατικής κυριαρχίας – όπου τα μεγάλα κράτη μπορούν να εκφοβίζουν τα μικρά κράτη, όπου οι χώρες δεν είναι σε θέση να ασκούν διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν τις δικές τους συνεργασίες, να υιοθετούν τη δική τους εξωτερική πολιτική, όπου με πολλούς τρόπους ο εξαναγκασμός είναι το όνομα του παιχνιδιού.
Έτσι, από βασικές απόψεις, παρά τα όσα – όσα ακούμε από τη ΛΔΚ, μια στάση δηλωμένης και υποτιθέμενης ουδετερότητας, η ΛΔΚ έχει ήδη κάνει μια επιλογή. Και πάνω από τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα – παρά τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν, παρά τη βία, παρά τις απώλειες ζωών, παρά τις παγκόσμιες επιπτώσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την επισιτιστική ανασφάλεια όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πολύ πέρα από αυτήν – η Κίνα εξακολουθεί να επιλέγει να σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας. Εξακολουθεί να απηχεί τη ρωσική προπαγάνδα.»
Συνεχίζοντας ο Πράις τόνισε ότι είναι «πολύ ανησυχητικό ότι απηχεί και προπαγανδίζει τα πολύ ξεκάθαρα πολύ επικίνδυνα ρωσικά ψέματα σε πολλά μέτωπα. Η ΛΔΚ και η Ρωσία, φυσικά, συνεχίζουν να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους ως μέλη των Μόνιμων Πέντε. Το γεγονός ότι η ΛΔΚ εξακολουθεί με πολλούς τρόπους να αρνείται τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στο εσωτερικό της Ουκρανίας – τις φρικαλεότητες που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια χάρη στις αναφορές πολλών από τις οργανώσεις σας – νομίζω ότι μιλάει για τη συνεργασία και την επιλογή που έχει κάνει η ΛΔΚ.
Είδαμε, φυσικά, την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Και πάλι, αυτή η θέση της δηλωμένης ουδετερότητας εκ μέρους της ΛΔΚ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κούφια δήλωση. Εάν η ΛΔΚ πίστευε πραγματικά στις αρχές που έχει υποστηρίξει κατά τη διάρκεια πολλών ετών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η προσέγγιση που θα βλέπαμε από τη ΛΔΚ θα ήταν σημαντικά διαφορετική από την προσέγγιση που βλέπουμε τώρα.
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ, Liu Pengyu, τον οποίο επικαλέστηκαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι η Κίνα είναι «κατά της λήψης μέτρων που αποσκοπούν στο να ρίξουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση και είναι αντιπαραγωγικό για μια πολιτική διευθέτηση».
Ο Liu Pengyu δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης και την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Παράλληλα, πιστεύει ότι «υπάρχουν δύσκολες ιστορικές στιγμές στο θέμα της Ουκρανίας».
Νωρίτερα, η Κίνα δήλωσε στις ΗΠΑ ότι δεν βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο.
Σπύρος Σιδέρης
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις