Το τέλος της μακροχρόνιας σιωπής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την απάντηση στον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι (και ουσιαστικά και την Μαδρίτη), δεν θα είναι μια παρένθεση όπως όλα δείχνουν: Ο Κώστας Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην κατρακύλα της ΝΔ που από πατριωτική παράταξη μετατοπίστηκε στον χώρο των ενδοτιστών γερμανοτραφών ΕΛΙΑΜΕΠιτών απέναντι στη Τουρκία επί Κυριάκου Μητσοτάκη και η αρχή θα γίνει από τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια συνεργασίας τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή εντός του Απριλίου ή το αργότερο εντός του Μαΐου, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ήδη η προσπάθειά ψήφισής τους επρόκειτο να γίνει στα τέλη του 2020, αλλά οι αντιδράσεις από την πλευρά της πατριωτικής παράταξης της ΝΔ («καραμανλικοί» και «σαμαρικοί») και η σαφής θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι «Δεν ψηφίζω» μετέθεσε την υποβολή τους προς έγκριση.
Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να τα καταθέσει προς ψήφιση, θα το κάνει, αλλά το ζητούμενο είναι αν θα λάβει την πλειοψηφία.
Την έχει; Εντός της ΚΟ της ΝΔ, όχι! Συνολικά στο Κοινοβούλιο λόγω ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να την περάσει.
Ήδη 11 βουλευτές του κόμματος, επίσημα έχουν κοινοποιήσει στο Μαξίμου ότι «για συνειδησιακούς λόγους δεν θα ψηφίσουν».
Και ποιος από τη ΝΔ «έχων σώας τας φρένας» θα ψηφίσει αυτό που θα τους φέρει στην ίδια ακριβώς θέση με αυτή που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018-2019; Κανείς! Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τα μειωμένα εθνικά ανακλαστικά του εκλογικού κοινού του να πέρασε σχετικά εύκολα η συμφωνία με απώλεια μόλις 3,5 μονάδων στις εκλογές του 2019 σε σχέση με αυτές του 2015, αλλά η ΝΔ δεν είναι έτσι. Η ΝΔ μπορεί να υποστεί συστημική ήττα λόγω Σκοπιανού.
Ήδη στην Μακεδονία «πέφτει ξύλο» λόγω «κωλοτούμπας» στο Σκοπιανό. Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, περισσότερο, αλλά και στην ανατολική η πίεση στο κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι αφόρητη.
Τώρα ο «κρίσιμος παράγων», ο Κώστας Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δώσει την μάχη που πρέπει: ‘Η θα να αρνηθεί θα υπερψηφίσει τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών ή θα υποβάλει -πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή- την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Κ.Μητσοτάκη και να είναι σύμφωνος με την συνείδησή του.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα ψηφίσει «ναι» στην επικύρωσή των πρωτοκόλλων με τα Σκόπια.
Και ξεκινά τον αγώνα από εκεί που τον άφησε το 2009: «Όχι στην παραχώρηση της εθνικής κληρονομιάς στους Σκοπιανούς, όχι στην διαπραγμάτευση της εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία».
Μετά την αποκάλυψη της αποστολής εκθέσεων του πρώην γενικού διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ και νυν Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας προς την Τουρκία και τον Ρ.Τ.Ερντογάν τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και κάτι άλλο: Την λήψη θέσης υπέρ των Σκοπίων με την ψήφιση των Πρωτοκόλλων.
Τυχόν αποχώρηση του Κ.Καραμανλή από τη ΝΔ ή η λήψη 150 ψήφων από τους 158 της ΚΟ της ΝΔ στην Βουλή, θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις