Ο νέος Πάπας που αναμένεται να εκλεγεί σε λίγες ημέρες, θα αναλάβει τα ηνία της καθολικής εκκλησίας σε μια δύσκολη γεωοπολιτική συγκυρία, με δύο πολέμους σε εξέλιξη και έναν ισχυρό Αμερικανό πρόεδρο να κινεί τα νήματα . Και η Εκκλησία έχει σημασία αφού στόχος του Βατικανού είναι μεταξύ άλλων και να εκτονώσει τις συγκρούσεις που σημαδεύουν την εποχή μας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθετήθηκε στα γεγονότα. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία πήρε θέση, εκφράζοντας συμπόνια για τα Ουκρανικά θύματα, αλλά αρνούμενος να καταδικάσει τη Ρωσία κατηγορηματικά και υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ευθύνεται εν μέρει το ΝΑΤΟ.
Προερχόμενος από τη Λατινική Αμερική, ο Αργεντίνος Πάπας διατήρησε μια αμφίθυμη στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η παρουσία του Ντοναλντ Τραμπ στη κηδεία υποδηλώνει ότι θέλει να τονίσει το ενδιαφέρον του στο θέμα της διαδοχής πολύ περισσότερο που ένας από τους υποψήφιους είναι Αμερικανός.
Ο Πάπα Φραγκίσκο δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και επικρίθηκε ότι πυροδότησε μια «κρίση» στις εβραιοκαθολικές σχέσεις.
Ο ίδιος καταδίκασε τόσο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, όσο και τις σφαγές στη Γάζα.
Το Βατικανό και ο εκάστοτε Αγιος Πατέρας διαχρονικά είχε σχέση με τη γεωοπολιτική.
Ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β`, που εξελέγη τον Οκτώβριο του 1978 φαίνεται ξεκάθαρα από την ιστορία ότι είχε «επιλεγεί» από μια εξελισσόμενη γεωπολιτική κατάσταση. Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση ο Πάπας να είναι Ιταλός, ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα -Ιωάννης Παύλος Β` -διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση της ΕΣΣΔ.Το 1978, άλλωστε, η Πολωνία ήταν ακόμη δορυφόρος της ΕΣΣΔ .
Η Βατικάνεια διπλωματία, όπως ονομάζεται, διαμόρφωνε πάντα ένα γενικότερο κλίμα ήπιων αντιπολεμικών θέσεων στο γεωοπολιτικό πεδίο.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το Κονκλάβιο είχε εκλέξει ως Πάπα τον Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, Τζιάκομο Ντάλα Κιέζα ως Βενέδικτο XV. Ο Πάπας είχε απευθύνει μάλιστα την περίφημη έκκληση του 1917 κατά της «άχρηστης σφαγής», η οποία στο μεταξύ είχε γίνει πιο τρομακτική από ποτέ στην ιστορία. Η ποιμαντική κραυγή πόνου του Βενέδικτου XV συνέπεσε σε πολλά, με τα «Δεκατέσσερα Σημεία» με τα οποία ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον υπαγόρευσε τις συνθήκες ειρήνης σε μια κατεστραμμένη Ευρώπη, δύο χρόνια αργότερα. Η γεωπολιτική υπαγόρευσε το προφίλ ενός Πάπα ακόμα και το 1939, όταν ήδη χτυπούσαν τα τύμπανα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κονκλάβιο σε μια αστραπιαία σύσκεψη, εξέλεξε τότε τον Εουτζένιο Πατσέλι , υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, ως Πάπα Πίο IB’, που κατηγορήθηκε πώς δεν είχε το κουράγιο να υψώσει το ανάστημά του εναντίον των Ναζί ούτε συμπαραστάθηκε στους διωκόμενους Εβραίους. Η διπλωματία του Βατικανού είναι ιδιαίτερη επειδή είναι η «διπλωματία της καρδιάς» λένε οι αναλύσεις. Η δΚαθολική Εκκλησία, ως ένα παγκόσμιο σώμα με περίπου 1,2 δις μέλη, διαθέτει τελικά την παλαιότερη διπλωματική υπηρεσία στον κόσμο, η οποία συνεργάζεται και με ένα τεράστιο δίκτυο οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Έτσι, η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, αναμφισβήτητα, είναι σε θέση να διαμορφώσει και να πλαισιώσει μια εξωτερική πολιτική με έναν τρόπο που λίγοι άλλοι κοσμικοί θεσμοί μπορούν. Εκ των παργμάτων λοιπόν, ο επόμενος Πάπας θα διαμορφώσει το επόμενο κεφάλαιο του καθολικού δόγματος και της παπικής διπλωματίας.
newsbomb.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις