Για  «διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» έκανε λόγο το Βερολίνο σήμερα, λέγοντας ταυτόχρονα πως καλωσορίζει  επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα» και «καλή είδηση» για ολόκληρη την περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «προσπάθησε πολύ» προκειμένου να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Τονίζαμε πάντα ότι έχει κυρίως νόημα εάν η λύση στα διαφιλονικούμενα ζητήματα θαλασσίων συνόρων μπορεί να εξευρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων και στη βάση του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε η κ. Άντεμπαρ.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και καμία διαφιλονικία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα, παρά μόνο τα απολύτως προσδιορισμένα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας επί αυτών. Και η Γερμανία με την παραπάνω δήλωση απλώς νομιμοποιεί τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Και οδηγεί την άβουλη και υποχωρητική Αθήνα, η οποία απλώς εκτελεί εντολές, σε μία διαπραγμάτευση επί των τουρκικών διεκδικήσεων για αλλαγή των θαλασσίων συνόρων και βέβαια για δέσμευση μη επέκτασης των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια.

Αναφερόμενη σε ενδεχόμενες προσδοκίες της γερμανικής κυβέρνησης από το νέο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Μ.Άντεμπαρ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή είναι υπόθεση των δύο πλευρών να ενημερώσουν για τα θέματα των συνομιλιών και να τα προσδιορίσουν και δεν θα βοηθούσε να διατυπώσει κανείς από έξω οποιεσδήποτε προσδοκίες.

«Το θέμα ασφαλώς είναι να αποκατασταθεί πρώτα η χαμένη εμπιστοσύνη και μετά να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός και προσανατολισμένος στο αποτέλεσμα διάλογος», κατέληξε.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις