Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 ήτα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Μια ανάσα από τα 20,5 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019.
Η προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν καταγράφεται από τα τουριστικά έσοδα του Δεκεμβρίου του 2023, όπου ανήλθαν στα 344,2 εκατ. ευρώ έναντι 288,9 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση της τάξης του 19,1%.
Για το 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη «Συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023», η άμεση συνεισφορά του τουρισμού ανήλθε στα 28,5 δισ. ευρώ το 2023, που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας και είναι το υψηλότερο, ιστορικά, για τον τομέα μέχρι σήμερα. Το 2022, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 23,9 δισ. ευρώ και 11,6% του ΑΕΠ και το 2019 23,1 δισ. ευρώ και 12,6% του ΑΕΠ. Εάν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του Τουρισμού μέσω πολλαπλασιαστών, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει περίπου στο 30%.
Έτος ρεκόρ το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ έναντι 746,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 735 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Μάλιστα τον Μάρτιο μόνον οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2% στα 372,3 εκατ. ευρώ, έναντι του ίδιου μήνα του 2023 (277,5 εκατ. ευρώ).
Με αυτά τα δεδομένα ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζεται στο 120% περίπου των μεγεθών του κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που σημειώνει η πλειοψηφία των προορισμών παγκοσμίως.
286 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα προς πώλησης εντός 30 ημερών
Ενώ όλα τα άνωθεν αποτελούν θετικά στοιχεία, στον αντίποδα, 286 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα διατίθενται προς πώλησης τις τελευταίες 30ημέρες (Μάϊος 2024) μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων. Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί 45 αγγελίες στην Αττική, 5 στην Ήπειρο, 33 στην Χαλκιδική, 26 στη Πελοπόννησο, 14 στη Θεσσαλία, 42 στη Κρήτη, 30 στις Κυκλάδες, 33 στα Δωδεκάνησα, 14 στην Εύβοια, 13 στα νησιά του Αργοσαρωνικού και 11 στα νησιά του Ιονίου κλπ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάϊο του 2023, είχαν αναρτηθεί προς πώληση 204 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα, αύξηση των καταχωρημένων αγγελιών κατά 40,19% τη φετινή χρονιά.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί «έκπληξη» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων ή/και τουριστικών καταλυμάτων που διατίθενται προς πώληση. Σίγουρα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, είτε μικρότερες οικογενειακές μονάδες, αλλά «δύσκολα» θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων.
Η αυξημένη διαθεσιμότητα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώλησης δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες αγγελιών για ευνόητους λόγους.
Μεγάλη διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας από 10 έως 30 δωμάτια, ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση αποτελώντας βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εν γένει τη ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.
Μη ξεχνάμε ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλο μέρος αυτών, δεν αποτελούν ιδιοκτησίες ελληνικών συμφερόντων αλλά αλλοδαπών και κυρίως επενδυτικών σχημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτύπησε» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα.
Πριν 2 χρόνια, εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, δημοσίευσε ότι δέχθηκε δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενα σχήματα για την απόκτηση των 69 ξενοδοχείων που έχει βγάλει προς πώληση η εταιρεία. Προσφορές κυρίως από ξένα funds και tour operators.
Οι οικονομικές εκκρεμότητες του εκάστοτε επιχειρηματία, οι διαδοχικές κρίσεις, τα δάνεια, οι λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και αύξησαν τα έξοδα.
Σύμφωνα με τα άνωθεν, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιαίτερα μικρών – οικογενειακών μονάδων που θα διατίθενται προς πώληση θα αυξηθούν ραγδαία στο άμεσο μέλλον και η «βαριά» βιομηχανία της χώρας θα αλλάξει χέρια.
Πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων
Από τις αρχές του έτους έως και 26 Μάϊου έχουν αναρτηθεί 125 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων. Στο σύνολο της περσινής χρονιάς αναρτήθηκαν 273 πλειστηριασμοί σύμφωνα με την πλατφόρμα eauction.gr. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού εντός του τρέχοντος έτους 160 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα.
Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων
Τα νέα funds ξένων ή/και εγχώριων συμφερόντων, στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω αγορών ακινήτων από ιδιώτες αλλά και μέσω απόκτησης ακινήτων και ξενοδοχειακών μονάδων μέσω «ροζ» δανείων. Δηλαδή, επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου – ξενοδοχειακές μονάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται στο όριο πλέον να γίνουν «κόκκινες». Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά του δανείου και των υποθηκών μέσω «haircut» των απαιτήσεων μεταφέροντας πλέον την οφειλή – απαιτήσεις στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, όπου ο δανειολήπτης πλέον θα είναι υπόχρεος σ΄αυτούς για την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, είτε μέσω επαναχρηματοδότησης των εταιρειών με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά τους στοιχεία ή/και μέσω συνδυασμού, εξαγορά δανείου μέσω «haircut» των απαιτήσεων και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.
Την επιλογή της επαναχρηματοδότησης ή/και την εξαγορά του δανείου σε fund επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που άφησε η πανδημική κρίση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, των δανείων, τις λοιπές χρόνιες ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συρρικνώνουν τα εισοδήματα και αυξάνουν τα έξοδα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις