Έμεινε στις φιέστες η κυβέρνηση

Η χώρα μπορεί να έχει ανοίξει για τον τουρισμό, όμως οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες με τους περισσότερους επαγγελματίες να ομολογούν πως η φετινή χρονιά είναι χαμένη. 

Έτσι όλα δείχνουν πως τα πρόωρα χαμόγελα της κυβέρνησης θα εξελιχθούν σε κλάματα και πλέον το ομολογεί… και η ίδια η κυβέρνηση! 

Στόχος της ήταν να δημιουργήσει «covid-free» νησιά, εμβολιάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους στα συγκεκριμένα νησιά, ώστε να τα διαφημίσει προς το εξωτερικό ως «παράδεισους» στους οποίους δεν θα κινδυνεύσουν οι τουρίστες να κολλήσουν κορωνοϊό. 

Παρόλα αυτά, είτε εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών της στο θέμα του εμβολιασμού, είτε εξαιτίας του χαμηλού ενδιαφέροντος που έχουν δείξει οι κάτοικοι για εμβολιασμό κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

Η Ελλάδα είναι στην «κόκκινη» λίστα των περισσοτέρων χωρών, με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Βρετανίας, εκεί που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στους Βρετανούς να μην έρθουν στη χώρα μας.

Έτσι παρά τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη περί ύπαρξης σχεδίου, αλλά και τα άρθρα του φιλοκυβερνητικού Τύπου τα οποία υποστηρίζουν πως ο «τουρισμός άνοιξε πανιά», τα πράγματα δεν είναι καλά.

Οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία επίσημα ξεκινάει σήμερα με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να επιμένουν πως υπάρχει σχέδιο για την επιτυχή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά οι προοπτικές είναι αρνητικές και η κυβερνητική ευθύνη είναι μεγάλη.

Γιατί; Γιατί απλά δεν έχουν καταπολεμηθεί οι βασικές αιτίες που είναι η ανάγκη ύπαρξης «διαβατηρίου υγείας» που ζήτησε ο Κ.Μητσοτάκης, η εστίαση που δεν παίζει μουσική, οι Ευρωπαίοι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του Covid-19, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ακόμα ο φόβος για τον κορωνοϊό, το βρετανικό εμπάργκο και οι κυβερνητικοί υπαινιγμοί για νέο lockdown σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Πλέον είναι βάσιμοι οι φόβοι των επαγγελματιών του τουρισμού για χρονιά ακόμα χειρότερη από πέρυσι! Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία.

«Βουλιάζει» η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ λίγων ημερών μαζικούς εμβολιασμούς στα νησιά, ενώ σταματάει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στην ηπειρωτική Ελλάδα για να στείλει τα συγκεκριμένα εμβόλια στα νησιά.

Παρόλα αυτά όπως παραδέχονται και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσας σε αρκετά νησιά το ενδιαφέρον για εμβολιασμό από κατοίκους είναι χαμηλό. Συγκεκριμένα σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λήμνος, Λέσβος, Σάμο η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δείχνει να έχει βαλτώσει. 

 

Ομολογία αποτυχίας και ανακοίνωση μέτρων στήριξης 

Κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, αλλά και σχετική συζήτηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δρομολογείται μια νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τους εργαζομένους στον τουρισμό.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα:

– Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

– Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα).

Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα μπορούν να ενταχθούν, από 1ης Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.

– Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο σύστημα ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις