Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο κατηγορεί για «ανήθικες» δηλώσεις του, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον οποίο κατηγορεί για «ανήθικες» δηλώσεις του, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η ελληνική πλευρά, με την υψηλών τόνων ρητορική της, τορπιλίζει τη διαδικασία του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. Να σημειωθεί ότι ακόμα η τουρκική πλευρά δεν έχει προτείνει στην ελληνική ημερομηνία νέας συνάντησης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίστηκαν στην Αθήνα και τώρα πρέπει να ξαναγίνουν στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά, επίσης, ισχυρίζεται ότι ο ελληνο-τουρκικός διάλογος ξεκίνησε με τουρκική πρωτοβουλία, ενώ είναι γνωστό ότι η μόνη «πρωτοβουλία» που πήρε η Άγκυρα ήταν οι «βόλτες» του πολεμικού στόλου της, που συνόδευε το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, ακόμα και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Καταδικάζουμε έντονα τις ανήθικες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τη χώρα μας και τον πρόεδρό μας σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, οι οποίες δεν συνάδουν με τις πολιτικές και διπλωματικές πρακτικές.

Σε μια περίοδο, κατά την οποία προβαίνουμε σε νέα βήματα για τη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της χώρας μας, θεωρούμε εσκεμμένο το ότι οι ελληνικές αρχές επιμένουν σε προκλητικές ενέργειες, που κλιμακώνουν, και σε ρητορική εναντίον της χώρας μας και το ότι προτάσσουν προς τούτο τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Βαρβιτσιώτη.

Καλούμε την ελληνική πολιτική ηγεσία να είναι υπεύθυνη, με κοινή λογική και ειλικρίνεια στη ρητορική της απέναντι στη χώρα μας, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».