Ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αμφισβητεί τις θαλάσσιες ζώνες ακόμη και νοτίως της Κρήτης και υποστηρίζει ότι ουδέποτε στην ιστορία υπήρξε ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο – Επίθεση και σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ
Το ανθελληνικό αυτό μανιφέστο διατυπώνεται μάλιστα λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα για τα ΜΟΕ, όπου οι δύο πλευρές προσπάθησαν να στείλουν θετικά μηνύματα. Και οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να αποδοκιμαστούν από την τουρκική κυβέρνηση, διαφορετικά θα αφήνουν βαριά σκιά, καθώς ο ναύαρχος Τατλίογλου δεν είναι ένας απλός ανώτατος αξιωματικός, αλλά είναι ο επιχειρησιακός Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχει και την ευθύνη των χειρισμών επι του πεδίου.
Ο Τούρκος ναύαρχος στην ομιλία του χθες στη Ναυτική Σχολή Υπαξιωματικών για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού» επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι χωρίς να έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να αποκλείσει την Τουρκία με την στήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας και έθεσε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων: Από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις, μέχρι τις γκρίζες ζώνες και την αμφισβήτηση των θαλασσίων ζωνών ακόμη και νοτίως της Κρήτης.
Ο ναύαρχος Τατλίογλου όμως επιτέθηκε και στους Αμερικανούς και με τρόπο που μάλλον διευκολύνει τη Ρωσία, κάνοντας υπόμνηση στους περιορισμούς που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ δήλωσε ότι στην Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν δουλειά ούτε οι Αμερικάνοι ούτε το ΝΑΤΟ και η ασφάλεια της περιοχής διασφαλίζεται από την Τουρκία που δεν «θέλει να δει την Μαύρη Θάλασσα να μετατρέπεται σε Μέση Ανατολή».
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του όμως στράφηκε εναντίον της Ελλάδας με την αρχική τοποθέτηση του να καταγγέλλει την χώρα μας ότι μαζί με την «ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κυπρου», το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αμερικής».
Ο Τούρκος ναύαρχος προειδοποιεί ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα η οποιαδήποτε δραστηριότητα στις θαλάσσιες ζώνες που έχει δηλώσει (σ.σ.παράνομα) η Τουρκία ως δική της ΑΟΖ και αποκαλύπτει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παρεμποδίσει συνολικά 35 ερευνητικά πλοία που, χωρίς την άδειά της, επιχείρησαν έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ αυτών και έρευνες για την χαρτογράφηση της περιοχής που θα περνάει ο East Med.«Πρόκειται για πολύ σοβαρά επεισόδια που μας φέρνουν στα πρόθυρα του πολέμου» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε στη διάρκεια της Ιστορίας ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, ο ναύαρχος Τατλίογλου τόνισε ότι «από τα 8 βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, τα 7 σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα αντί να αναζητήσει λύσεις, προβαίνει σε κινήσεις που προκαλούν τις εντάσεις». Κάνοντας ειδική αναφορά στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και προκειμένου να στηρίξει το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού και ναυπήγηση και νέων πλοίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Τούρκος ναύαρχος αναφέρθηκε στην παραγγελία των 4 φρεγατών Belharra και των 24 Rafale, ενώ αναφέρθηκε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ έγιναν γείτονας μας στα δυτικά…».
Επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης, δήλωσε ότι υπάρχουν 3 βάσεις στην Ελλάδα σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και ότι συνολικά είναι εξοπλισμένα τα 19 από τα 23 νησιά, για τα οποία ισχύει δήθεν η υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Δεν έλειψε όμως και η αναφορα στις «γκρίζες ζώνες», με τον Τούρκο ναύαρχο να δηλώνει ότι «υπάρχουν τα νησιά και οι βραχονησίδες μας που αμφισβητείται η κυριαρχία τους και η κυριότητά τους», στα οποία, όπως είπε, οι «Ελληνες οργανώνουν επισκέψεις προσπαθώντας να δείξουν τα νησιά σαν δικά τους».
Ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατέγραψε όμως εμμέσως και το casus belli λέγοντας ότι η Ελλάδα με την αύξηση των χωρικών υδάτων της στα Δυτικά το 2020 στα 12 ν.μ. προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι «αν βρει την ευκαιρία θα αυξήσει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενόχληση των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, των ελικοπτέρων και των πλοίων της Τουρκίας (σ.σ. προφανώς εννοεί όταν παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο).
Κάνοντας λόγο για έναν ανταγωνισμό ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε οτι κανένα κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να ανακηρύξει από μόνο του δικαιοδοσίες στη θάλασσα, κατηγορώντας όχι μόνο την Κυπρο αλλα και την Ελλάδα ότι «ανακηρύσσοντας διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες νότια της Κρήτης, προσπαθεί να αποκτήσει από μόνη της τον πλούτο που βρίσκεται εκεί».
Προειδοποίησε ακόμη ότι εντος των περιοχών της τουρκικής δικαιοδοσίας (της «Γαλάζιας Πατρίδας») «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν (να μπει εκει). Δηλώνουμε ότι όλα τα πλούτη που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή ανήκουν στην Τουρκία η οποία ανέθεσε τις ερευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ…».
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θέλει να έρθει σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου καμία δύναμη που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία» καθώς το νησί έχει στρατηγική σημασία ευρισκόμενο στην έξοδο της διώρυγας του Σουέζ και ελέγχει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι η Τουρκία κατασκευάζει την βάση της Αμμοχώστου ώστε οι ναυτικές δυνάμεις της να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί».
Ο ναύαρχος Τατλίογλου ομως βλέπει και «ελληνικό δάκτυλο» πίσω από την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση IRINI, θεωρώντας ότι η Ελλάδα με την στήριξη της Γαλλίας παρέσυραν την Ευρώπη να επιβάλει τον έλεγχο των πλοίων που φθάνουν στη Λιβύη, για να εμποδίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Τρίπολη και τη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στην χώρα αυτή.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις