Nautical Geo: Κρίκος της ίδιας αλυσίδας των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας, που εκδηλώθηκαν προ εβδομάδων ανατολικά της Κρήτης, αποτελεί η αντίστοιχη πρακτική της Άγκυρας τώρα στην Κύπρο

Θεατής στην επανάληψη της γνώριμης τακτικής της Άγκυρας, πριν από κάθε διαπραγμάτευση, να βάζει στο τραπέζι όλο το πακέτο των μαξιμαλιστικών απαιτήσεών της, γίνεται πάλι η Ελλάδα, ενόψει του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών, αύριο, στην Άγκυρα.

Πρόκειται για μια πρακτική που, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, καθώς και σε ρητορική υψηλών τόνων και βαρύγδουπων δηλώσεων, αποσκοπεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, ούτως ώστε, το λιγότερο που έχει να πετύχει η Άγκυρα, είναι, στη συνέχεια, να επιρρίψει τις ευθύνες του αδιεξόδου στον ελληνο-τουρκικό, κατ’ όνομα «διάλογο», στην Αθήνα.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, σε λεκτικό επίπεδο, η Άγκυρα ανακίνησε και πάλι το πακέτο των θεμάτων, που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να συζητάει η Αθήνα, και όχι μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως λέγει η ελληνική πλευρά.

Διερευνητικές

Εκτός θεαματικού απροόπτου, είναι σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, οι διερευνητικές επαφές να καταλήξουν σε νέα … ακινησία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προτού καν διεξαχθεί η συνάντηση, εξέφρασε μάλλον την απαισιοδοξία του, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν τρέφει αυξημένες ελπίδες από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Χτές, επίσης, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα, αναφερόμενος στον 63ο Γύρο των διερευνητικών επαφών, είπε ότι «είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα».

Κύπρος

Την ίδια στιγμή που διεξάγεται ελληνο-τουρκικός «διάλογος», οι τουρκικές πιέσεις που ασκούνται -και- αυτή την περίοδο στην Κύπρο κλιμακώνονται μετά από μια περίοδο αρκετών μηνών σχετικής «ηρεμίας».

Αφορμή αυτή την φορά είναι οι έρευνες που πραγματοποιεί το ερευνητικό σκάφος, γαλλικών συμφερόντων (!), σημαίας Μάλτας, Nautical Geo, το οποίο ξεκίνησε από ανατολικά της Κρήτης και χτες έπλεε νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Εκεί, σε μια θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το σκάφος «παρενοχλήθηκε» από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

ο θέμα, βέβαια, δεν είναι ότι το τουρκικό πολεμικό «παρενόχλησε» δια του ασυρμάτου του το Nautical Geo, αλλά ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εδραιώσει τις αξιώσεις της.

Στην ίδια «λογική» κινείται και η πρακτική της έκδοσης Navtex. Ως γνωστόν, πριν την εμφάνιση του Nautical Geo, η Τουρκία εξέδωσε Navtex για τις περιοχές που επρόκειτο να κάνει έρευνες το πλοίο.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι προς το τέλος του έτους, λίγο μετά τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις κοντά στο Καστελόριζο και στη Ρόδο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Barbaros, επί σειρά πολλών ημερών «όργωνε» την κυπριακή ΑΟΖ με το πρόσχημα, δήθεν, των ερευνών. Κάτι που είχε ως συνέπεια να «εγκαλέσει» η ΕΕ την Τουρκία.

Καθεστώς εγγυήσεων

Αυτές οι επιθετικές κινήσεις της γείτονος στην Κύπρο που δεν αποτελούν παρά κρίκους της ίδιας αλυσίδας των μεθοδεύσεων που ακολουθεί έναντι της Ελλάδας, εκδηλώνονται εντός της ίδιας της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία χρόνια τώρα αμφισβητεί η Τουρκία. Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας (και όχι το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών), έσπευσε να επαναλάβει τη γνωστή θέση της ;Aγκυρας περί της ανάγκης «λύσης» του Κυπριακού δια της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών, αλλά και να ανακινήσει θέμα του ξεπερασμένου «καθεστώτος εγγυήσεων» (!).

Κι’ όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα εμφανίζεται αδιάλλακτη, ενώ τα κατεχόμενα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ξαναγυρίζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού. Μένει να φανεί, βέβαια, εάν πρόκειται για «τρικ» ή υπάρχει το ενδεχόμενο να χειροτερεύσει η κατάσταση στη Μεγαλόνησο.

«Η Κύπρος -ανέφερε το υπουργείο- είναι το εθνικό μας ζήτημα. Βάσει των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας, είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

«Μοίρασμα» της Α. Μεσογείου

Ως γνωστόν, η Τουρκία εμφανίζεται ως ο «πατερούλης» των κατεχομένων που, δήθεν, θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα -εκτιμώμενα- αποθέματα φυσικού αερίου.

Πάντως, το State Department, αντιμετώπισε μάλλον χλιαρά την «παρενόχληση» του Nautical Geo, ενώ ακολουθώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, απηύθυνε έκκληση για ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Στην πραγματικότητα, η βόρεια Κύπρος έχει καταστεί τουρκική αποικία, και είναι η ίδια η Άγκυρα που, με «εργαλείο» τα κατεχόμενα, επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην θαλάσσια περιοχή.

Να «δορυφοροποιήσει» την Κύπρο και να καθίσει στο τραπέζι με τις άλλες παραθαλάσσιες χώρες της Α. Μεσογείου για να «μοιράσει» την γεωπολιτική και ενεργειακη πίτα της περιοχής.

Στόχος που εξυπηρετείται από την επίμονη πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση Διάσκεψης για την Α. Μεσόγειο, η οποία όμως -προς το παρόν- δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στα κράτη της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το Nautical Geo, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μισθωθεί για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, στο πλαίσιο του -αμφίβολης τύχης- σχεδίου του υποθαλάσσιου αγωγού, EastMed.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις