Πίσω από τη “Μαύρη Δευτέρα” στην οικονομική ζωή της Τουρκίας βρίσκεται ένα όνομα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο λόγος τον γεννημένο στις 23 Μαΐου του 1967, Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος στις 20 Μαρτίου ανέλαβε το πόστο του κεντρικού τραπεζίτη στη χώρα στη θέση του Νάτζι Αμπάλ. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πολλές ιδιότητες. Είχε εκλεχθεί βουλευτής του AKP στις εκλογές του 2015, ενώ υπήρξε μέλος της διοίκησης της Γαλατάσαραϊ. Έχει συγγράψει βιβλία για προβληματικά τραπεζικά δάνεια, επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και άτοκες εξελίξεις, ενώ ήταν και οικονομικός αναλυτής στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak. Στις στήλες του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Καβτζίογλου, όπως και ο Ερντογάν, είχε γράψει στις αρχές Φεβρουαρίου πως «η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να επιμείνει στα υψηλά επιτόκια όταν στον υπόλοιπο κόσμο φλερτάρουν με σχεδόν μηδενικά επίπεδα». Έχει πτυχίο διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο Marmara στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν λέκτορας στη Σχολή Τραπεζών και Ασφαλίσεων.
Εκείνο, όμως, που τον «στοιχειώνει» και ενδεχομένως παίζει σημαίνοντα ρόλο στο να μην κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, έχει να κάνει με το παρελθόν του ως διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank. Πρόκειται για την τράπεζα που βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή κατηγορείται ότι ξέπλενε ιρανικό «μαύρο χρήμα» παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, ο Καβτζίογλου διετέλεσε αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Halkbank μεταξύ 2005 και 2015, δηλαδή την επίμαχη περίοδο κατά την οποία η τράπεζα κατηγορείται για το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.
Η εν λόγω υπόθεση με την τράπεζα ξέσπασε το 2017. Ήταν τότε που οι αμερικανικές Αρχές πέρασαν χειροπέδες στον Μεχμέτ Ατίλα που ήταν τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας. Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που ήδη είχε συλληφθεί, ώστε να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ έγινε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους Αμερικανούς εισαγγελείς και αποκάλυψε ότι από τον Μάρτιο 2012 έως τον Μάρτιο 2013 δωροδόκησε με περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν. Αυτό του επέτρεψε να επιβληθεί ως ο βασικός ενδιάμεσος σ’ ένα περίπλοκο αλλά κερδοφόρο περιφερειακό λαθρεμπόριο που επέτρεπε στο Ιράν, μέσω της δημόσιας τουρκικής τράπεζας Halkbank, να διοχετεύει στο διεθνές τραπεζικό κύκλωμα δισεκατομμύρια ευρώ από εισπράξεις για υδρογονάνθρακες, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις οποίες απαγόρευαν το εμπόριο με την Τεχεράνη.
Επιμέλεια: Κώστας Τέο
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις