Στις 23 Οκτωβρίου 2023, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, βρέθηκε στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλικαγιά (Ali Yerlikaya), μετά από πρόσκληση του δεύτερου. Η συνάντηση και οι επαφές που είχε απειροελάχιστα φωτίστηκαν από τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Περίεργο για μια κυβέρνηση που αναλώνει περισσότερο χρόνο στις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία απ’ ότι στην πραγματική πολιτική.

Τι διαδραματίστηκε, λοιπόν, εκεί; Στους διαδρόμους του υπουργείου Μετανάστευσης, όπως μεταφέρουν στελέχη του στο antitheto.gr, ακόμα επικρατεί … ενθουσιασμός. Στον Δ. Καιρίδη, άλλωστε, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, επιφυλάχθηκε … θερμή υποδοχή. Αγημα της τουρκικής Αστυνομίας, γεύμα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά (Ali Yerlikaya), και βέβαια … τούρκικο τσάϊ και συμπάθεια!

Διαβάστε ακόμη:Καιρίδης στον Τούρκο ομόλογό του: Απαράδεκτη η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές

Ωστόσο, όταν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου ερωτώνται περί της ουσίας της ατζέντας του Μεταναστευτικού, η απάντηση είναι μάλλον απογοητευτική. Η τουρκική πλευρά δεν έκανε πίσω σε σημαντικά θέματα, και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ξέκοψε στον Έλληνα υπουργό κάθε σκέψη για να παίρνει πίσω η Τουρκία τους μετανάστες που έρχονται στα ελληνικά νησιά.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, όμως, η Άγκυρα παραβιάζει, όπως μονίμως έκανε, αυτά που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ το 2016, περί επιστροφών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Και όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόσχεται στους κατοίκους των ελληνικών νησιών «θαύματα» και επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

«Παρεξηγήσεις»

Από το ρεπορτάζ του antitheto.gr προέκυψε, πάντως, ότι ο Δ. Καιρίδης προσπάθησε να μην χαλάσει το «καλό κλίμα» (!) στις ελληνοτουρκικές επαφές, ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου, ενώ η τουρκική πλευρά κατηγορούσε την Ελλάδα για «pushbacks», ο Έλληνας υπουργός εξέφραζε την ένθερμη υποστήριξή του στο «αίτημα» που διαχρονικά και πολύ επιτακτικά θέτει η Άγκυρα να απελευθερωθεί η χορήγηση βιζών Σενγκέν στους Τούρκους πολίτες.

Κατά τα λοιπά, Δ. Καιρίδης φέρεται να δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι επιθυμεί την συνεργασία με την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι «παρεξηγήσεις του παρελθόντος». Εξάλλου, είπε, η Ελλάδα και η Ευρώπη διαπιστώνουν την αλλαγή της ατμόσφαιρας στις σχέσεις με την Τουρκία. Αραγε, ποιες … παρεξηγήσεις του παρελθόντος εννοούσε ο υπουργός Μετανάστευσης;

Η «συνεργασία»

Οι Έλληνας και Τούρκος υπουργοί, πάντως, φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, ενώ δήλωσαν την ετοιμότητα για επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ του λιμενικών και των αστυνομικών Αρχών των δύο χωρών, τόσο στο επίπεδο των ηγεσιών τους, όσο και στην πράξη, στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Ο Δ. Καιρίδης, μάλιστα, φέρεται να σημείωσε ότι παρατηρείται βελτίωση στα χερσαία σύνορα τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Αλί Γερλικαγιά, αν και στο Αιγαίο έχει αυξηθεί ο αριθμός των παράνομων εισόδων κατά 400% (!). Ποσοστό που αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Πιο μεγάλο ακόμα και από αυτό από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.

Με… εντολή Ερντογάν

Όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης στο antitheto.gr, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι, κατόπιν εντολών του Ταγίπ Ερντογάν, στόχος του είναι να πάψει η Τουρκία να θεωρείται χώρα προσέλκυσης και διέλευσης μεταναστών. Εξέφρασε, δε, την βεβαιότητα ότι μέχρι τον Μάϊο του 2024, θα υπάρχει μια παντελώς διαφορετική κατάσταση. Τόσο που, όπως φέρεται να είπε, οι μετανάστες θα φοβούνται να έρχονται στην Τουρκία ή να περάσουν μέσω αυτής.

Τόνισε ότι η τουρκική κοινή γνώμη είναι πολύ αρνητική απέναντι στη μετανάστευση και αντιμετωπίζει πολύ θετικά την αυστηροποίηση της πολιτικής Ερντογάν. Σημείωσε, δε, ότι οι Τούρκοι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα αυστηρότερα μέτρα δεν εφαρμόζονται επειδή το θέλουν οι Ευρωπαίοι.

Κατά τον ίδιον, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μηδενιστεί οι είσοδοι μεταναστών από Ιράν και Συρία προς την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα συνεργάζεται με την «συριακή αντιπολίτευση» (στις περιοχές που έχει εισβάλλει η Τουρκία, εντός της Συρίας), και ήδη έχουν «επιστρέψει» εκεί πάνω από 600.000 Σύριοι. Έκανε μάλιστα λόγο για «σχέδιο» πολύ μεγαλύτερης «επιστροφής» Σύριων, από την Τουρκία σε αυτές της περιοχές.

Επιστροφές στην Τουρκία

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του antitheto.gr, για το μείζον θέμα της επιστροφής μεταναστών, ο Αλί Γερλικαγιά φέρεται να δήλωσε ρητώς και κατηγορηματικώς: «Δεν στέλνουμε κανέναν παράνομα, δεν παίρνουμε πίσω κανέναν». Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει και για το Αιγαίο, όπου κατά τον ισχυρισμό του, η Τουρκία δεν κάνει τα στραβά μάτια στις παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, και ως εκ τούτου δεν επιτρέπει τα «pushbacks» (!).

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση του Δ. Καιρίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των επιστροφών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το σχήμα ένας προς έναν. Κάτι, όμως, που έχει συμφωνηθεί το 2016 μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας.

Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα, διότι θα διαμαρτυρηθεί η τουρκική κοινή γνώμη, η οποία θέλει αυστηροποίηση της πολιτικής στο Μεταναστευτικό, και είπε ότι μια τέτοια … κουβέντα μπορεί να γίνει από τον Μάϊο του 2024 και μετά.

Μέχρι τότε, λοιπόν, για να μην χαλάσουν οι καρδιές σε Αθήνα και Άγκυρα. Ας κάνει υπομονή η Ελλάδα, και μετά έχει ο Θεός!

Θέμα – κλειδί τα pushbacks

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τουρκική πλευρά έθεσε με ιδιαίτερη ένταση το θέμα των pushbacks και επέκρινε την Ελλάδα. Στο θέμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, εκτός των άλλων, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας για το Μεταναστευτικό, Ατίλα Τορός, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα των επαναπροωθήσεων («pushbacs») είναι ζήτημα – κλειδί, εάν η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να σταματήσουν.

Από τη μεριά του, ο Δ. Καιρίδης φέρεται να απάντησε ότι η Ελλάδα ως χώρα με εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα δεν μπορεί να τα προστατεύσει χωρίς αναχαιτίσεις στη θάλασσα, σε αντίθεση με την ξηρά όπου, μεταξύ άλλων, αυτό γίνεται με φράχτες.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι για τον Δ. Καιρίδη δεν ήταν σημαντικότερες οι επιθέσεις που δέχτηκε η ελληνική πλευρά για τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία και για τα pushbacks, αλλά για η … δημοσιότητα που παίρνει σε Ελλάδα και Τουρκία το Μεταναστευτικό. Γι’ αυτό φέρεται να πρότεινε να αποφεύγονται οι επικρίσεις της Ελλάδας από επίσημα τουρκικά χείλη, αλλά και τον Τύπο, και τα όποια προβλήματα να λύνονται στο πλαίσιο των διμερών επιτροπών των λιμενικών Αρχών, οι οποίες θα δημιουργηθούν.

Ελλάδα – Τουρκία – Βουλγαρία

Τέλος, κατά τους ίδιους κύκλους του υπουργείου Μετανάστευσης, ο Αλί Γερλικαγιά εμφανίστηκε … ενθουσιώδης ότι, μετά τη συνάντηση του με τον Δ. Καιρίδη, η συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδας – Βουλγαρίας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα ενισχυθεί.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής ενημέρωσε την ελληνική οτι ειδικά για τη «φύλαξη» στη Θράκη, όπου, όπως ανέφερε «έχει γίνει άνευ προηγουμένου επιστράτευση», εκτός από την πρώτη γραμμή που φυλάσσεται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπάρχει μια δεύτερη γραμμή από την Στρατοχωροφυλακή, και μια τρίτη της Αστυνομίας, η δύναμη της οποίας ανέρχεται σε 1100 μέλη προσωπικού στα ελληνοτουρκικά, και 1700 στα βουλγαρο-τουρκικά. Σύντομα, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «δεν θα περνάει κανείς από και προς την Ελλάδα».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις