Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ολοκλήρωση του “Ηρακλή” θα διαμορφώσει τα “κόκκινα” δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά το 2021, ενώ με τον “Ηρακλή ΙΙ” θεωρείται επιτεύξιμος ο στόχος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για ποσοστά “κόκκινων” δανείων κάτω του 5% το 2022.
Εντολή για την ταχύτερη δυνατή υιοθέτηση του Ηρακλή ΙΙ έχει λάβει από τον πρωθυπουργό το Οικονομικό Επιτελείο προκειμένου να διευκολυνθούν τα προγράμματα που τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ επιτυχημένο το αρχικό πρόγραμμα του Ηρακλή με τιτλοποιήσεις περίπου 32 δισ. και 11,5 δισ. εγγυήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν την ταχύτερη δυνατή έγκριση και του δεύτερου σχήματος του προγράμματος.
Ήδη ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός βρίσκεται σε συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για το μοντέλο λειτουργίας του «Ηρακλή ΙΙ».
Παράλληλα το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όλη την εβδομάδα (συνεχίζονται και την επόμενη) μεταξύ του Οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας,
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον «Ηρακλή ΙΙ» στο Eurogroup καθώς έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης στους εταίρους ότι θα προχωρήσει στον «Ηρακλή ΙΙ» ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που άφησε η κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και στο ΕuroWorking Group, με την ελληνική πλευρά να παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι προδιαγραφές του «Ηρακλή ΙΙ» είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει στόχο η συμφωνία να κλείσει περί τα μέσα Μαρτίου και το νεο πρόγραμμα να ξεκινήσει των 1η Μαϊου οδηγώντας σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 202 ύψους 30-32 δισ. ευρώ παρέχοντας συνολικές εγγυήσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ.
Από τις συνολικές τιτλοποιήσεις “κόκκινων” δανείων το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 13 δισ., θα αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα υπόλοιπα 17 δισ. κατανέμονται σχεδόν ισόποσα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές, δηλαδή Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Τα τελικά ποσά των τιτλοποιήσεων ανά τράπεζα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί με ακρίβεια.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν στο news247.gr ότι η «η έγκριση του «Ηρακλή ΙΙ» στέλνει μήνυμα εξυγίανσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποκτά τις βάσεις μιας νέας αφετηρίας, απαλλαγμένο από τη βαριά κληρονομιά που άφησε η κρίση».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ιταλία, χώρα που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω του σημαντικού αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν το τραπεζικό της σύστημα, έχει προχωρήσει σε ανάλογα με σχήματα μέχρι σήμερα τέσσερις φορές.
Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2021
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος τιτλοποιήσεων με τον “Ηρακλή” θα διαμορφώσει τα “κόκκινα” δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά ως προς το σύνολο των χορηγήσεων εντός του 2021. Με τον “Ηρακλή ΙΙ” θεωρείται επιτεύξιμος πλέον ο στόχος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για ποσοστά “κόκκινων” δανείων κάτω του 5% το 2022. Επίσης, ο “Ηρακλής ΙΙ” ήταν απαραίτητος στο πλαίσιο της προσωρινής κρατικοποίησης, εξυγίανσης και επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Μολονότι ο “Ηρακλής” βοήθησε τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια μέσω τιτλοποιήσεων, τόσο η Κομισιόν όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα έμφαση στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών, την υιοθέτηση πιο γρήγορων διαδικασιών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την καλύτερη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων.
Μείωση κατά 9,8 δις. το εννεάμηνο του 2020
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 9,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2019 και κατά περίπου 48,5 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο. Η υποχώρηση του αποθέματος των “κόκκινων” δανείων κατά τη διάρκεια του 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 6,8 δισ. ευρώ και σε διαγραφές ύψους 1,7 δισ. ευρώ και λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις, είσπραξη οφειλών, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων).
Έτσι, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε υψηλός (35,8%) τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2020 ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε σε 2,9% (όσο και το αντίστοιχο μέγεθος για τις τράπεζες που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό).
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις