Αν και η 12η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χθες με θετικό πρόσημο, οι Θεσμοί έβγαλαν τρεις κόκκινες κάρτες στην Κυβέρνηση. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που δεν έπεισαν.

Κόκκινες κάρτες για την πορεία του νέου Πτωχευτικού νόμου, τους πλειστηριασμούς και τις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη «έβγαλαν» οι Θεσμοί στο Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κατά την 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία σε γενικές γραμμές ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Πρώτο αγκάθι προέκυψε για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την σχετική πλατφόρμα, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 37.000 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας, με 5.000 εξ αυτών να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υποβολής. Οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 500 και θα αφορούν στις πρώτες ρυθμίσεις που αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι Θεσμοί ανταπάντησαν «βγάζοντας την πρώτη κόκκινη κάρτα» καθώς ο νόμος ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα άνοιξε και παρά τις 37.000 αιτήσεις δεν έχει γίνει ακόμη ούτε μια ρύθμιση οφειλών.

Το δεύτερο αγκάθι αφορά στην χρήση των εργαλείων για την οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που συσσωρεύονται στα δικαστήρια.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων. Επίσης ενημερώθηκαν ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 5.424 ακινήτων.

Ωστόσο οι Θεσμοί έβγαλαν και εδώ κόκκινη κάρτα καθώς με το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού “πάγωσαν” περίπου 22.000 πλειστηριασμοί οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή βρίσκονταν σε τελικό στάδιο. Στις αρχές του χρόνου είχε συμφωνηθεί μια εξάμηνη παράταση αναστολής μέχρι και τις 30 Ιουνίου για πληττόμενους από την πανδημία που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία. Υποτίθεται ότι η παράταση δόθηκε μέχρι να λειτουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Το τρίτο αγκάθι αποτέλεσε η εκκαθάριση των περίπου 70.000 υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη, η οποία πήγε πίσω με το κλείσιμο των δικαστηρίων και ενώ ήδη στην τελευταία έκθεσή της η Κομισιόν εντόπισε σημαντικές καθυστερήσεις. Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή οριστικοποιήθηκε το προσωρινό καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η άρση της ιδιότυπης προστασίας που απολαμβάνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ωστόσο συμφώνησε ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων ως το τέλος του 2021 είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση και γι’ αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους προϊσταμένους των Ειρηνοδικείων παρέχοντας τους όλα τα μέσα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Παράλληλα, τονίστηκε στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη στελέχωση των Ειρηνοδικείων και την κάλυψη των κενών θέσεων του προηγούμενου έτους, ενώ σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξετάζονται όλα τα πρόσφορα μέσα για την επαρκή ενίσχυση των Ειρηνοδικείων.

Οι θεσμοί άκουσαν τα ελληνικά επιχειρήματα και απάντησαν στην ελληνική πλευρά ότι ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη (περίπου 30.000 ), εξακολουθεί να συσσωρεύεται στα δικαστήρια και εκκαθαρίζονται εξαιρετικά αργό ρυθμό, ενώ συμφώνησαν ότι ο στόχος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνησης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων ως το τέλος του 2021 είναι εξαιρετικά φιλόδοξη.

 

Οι πράσινες κάρτες

Εκτός όμως από τις κόκκινες κάρτες που μοίρασαν οι Θεσμοί έδωσαν πράσινη κάρτα σε πολλά άλλα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης. Σε ότι αφορά στον ευρύτερα χρηματοπιστωτικό κλάδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους:

Για την ολοκλήρωση εντός της προθεσμίας που συμφωνήθηκε του θεσμικού πλαισίου για το νέο πτωχευτικό νόμο και την λειτουργίας του έστω και αν δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα.

Για ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΤΧΣ με απώτερο στόχο την – μερική τουλάχιστον – αποεπένδυση από τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στην Βουλή.

Και την για την απομείωση των κόκκινων δανείων κατά 50 δισ. από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το πρόγραμμα Ηρακλής Ι και ΙΙ

Σημειώνεται ότι η 12η αξιολόγηση συνδέεται με το πακέτο «δόσεων», τον προϋπολογισμό του 2022 και μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ η πρόοδος που θα διαπιστωθεί, θα ανοίξει την προοπτική εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι του 2022.

Κώστας Παπαγρηγόρης

news247.gr

SHUTTERSTOCK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις