Η απόφαση για λουκέτο στον οίκο του θανάτου δεν εφαρμόστηκε ποτέ
Βαθιά πίσω στον χρόνο φαίνεται πως χάνεται η υπόθεση του «γηροκομείου του τρόμου» στα Χανιά, το οποίο ερευνάται για τουλάχιστον 73 θανάτους ηλικιωμένων, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες περί βασανιστηρίων και ύποπτων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2010, δηλαδή μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της υπό έρευνα δομής, είχε γίνει επώνυμη καταγγελία για κακοποίηση σε βάρος ενός ηλικιωμένου τροφίμου! Η εν λόγω καταγγελία δεν προχώρησε ποτέ, καθώς έμεινε στο αρχείο. Ωστόσο, η σύζυγος του ηλικιωμένου που υπέστη κακομεταχείριση φέρεται ότι είναι διατεθειμένη να καταθέσει στις Αρχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με αφορμή εκείνη την καταγγελία είχε διενεργηθεί έλεγχος στο γηροκομείο και είχε διαπιστωθεί ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια από το 2009 έως το 2012, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η σφράγισή του, κάτι που όμως δεν έγινε τελικά, άγνωστο γιατί.
Αναζητούνται για να καταθέσουν 20 γεροντάκια που έφυγαν άρον άρον από το κολαστήριο
Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μόνο το 2020 τουλάχιστον 20 τρόφιμοι φέρεται ότι έφυγαν από το γηροκομείο, είτε για να πάνε σε άλλη μονάδα ηλικιωμένων είτε για να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών τους. Ολοι τους θα αναζητηθούν, προκειμένου να καταθέσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Πάντως, για την ιδιοκτήτρια του γηροκομείου «φυλακή» τίποτα από τα παραπάνω, ούτε και οι καταγγελίες περί κακοποιητικών συμπεριφορών και άθλιων συνθηκών διαβίωσης, δεν έχει την παραμικρή δόση αλήθειας. Οπως υποστηρίζει, έχει στη διάθεσή της πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του γηροκομείου τα οποία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της.
Σύμφωνα με το flashnews.gr, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του γηροκομείου Ιωάννης Σφακιωτάκης και Νίκος Ρουσσόπουλος υπέβαλαν αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, με το οποίο ζήτησαν να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων μάρτυρες και από τη δική τους πλευρά, προκειμένου να καταθέσουν. Βγαίνοντας από την Εισαγγελία, άφησαν μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλουν μηνύσεις εναντίον όσων έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες.
«Επισκεφθήκαμε την αντιεισαγγελέα Εφετών, διότι θέλαμε να της εκφράσουμε το παράπονό μας και το αίτημά μας, το οποίο ήδη έχει υποβληθεί τόσο στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης όσο και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Ασφάλεια Χανίων, με το οποίο ζητούμε να εξεταστούν μάρτυρες. Υπάρχει ένας κατάλογος άνω των 50 ατόμων τα οποία είναι έτοιμα να καταθέσουν» δήλωσε ο κ. Σφακιωτάκης, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει προσέλθει στην Ασφάλεια Χανίων ούτε ένας μάρτυρας από την πλευρά του οίκου ευγηρίας, ούτε καν οι βασικοί εμπλεκόμενοι: «Δεν έχει δεχθεί εξηγήσεις ούτε από τους φερόμενους ως υπόπτους, δηλαδή από τη μητέρα Λιονάκη, τη θυγατέρα Λιονάκη και τον ιατρό της μονάδας. Κανένας από αυτούς δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση, ενώ εισφέρονται καταθέσεις οιωνδήποτε τρίτων οι οποίοι λένε διάφορα, εκφράζουν τον πόνο της ψυχής τους, διότι χάσανε κάποιον δικό τους άνθρωπο».
Τέλος, ο δικηγόρος σχολίασε το «τσουνάμι» καταγγελιών σε βάρος των υπευθύνων του γηροκομείου: «Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί, να ερευνηθούν όλα αυτά λέξη προς λέξη και όχι να σχηματίζεται αυτή η πλημμυρίδα συκοφαντιών και δήθεν καταγγελιών αβασίμων, τη στιγμή κατά την οποία, όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, δεν υπήρξε καταγγελία. Η μονάδα ελεγχόταν ανέκαθεν και επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επομένως αυτά τα οποία ακούγονται μόνο ζημιά τής κάνουν».
Σε δήλωσή του ο έτερος συνήγορος της δομής Νίκος Ρουσσόπουλος ανέφερε ότι στις 5 Μαΐου θα καταθέσει στον Αρειο Πάγο συμπληρωματικό υπόμνημα, με το οποίο θα ζητά να κληθούν να καταθέσουν συμπληρωματικά τουλάχιστον 20 μάρτυρες, συγγενείς φιλοξενουμένων και πρώην εργαζόμενοι, καθώς και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων που έκαναν τον έλεγχο στον οίκο ευγηρίας.
newsbreak.g
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις