Καταιγισμό αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και αμηχανία σε αρκετούς γαλάζιους προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία πέρασε ψήφισμα που ζητά να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο, στη Λωρίδα της Γάζας. Μία απόφαση που εκ των υστέρων, επιχείρησε να δικαιολογήσει μέσω διπλωματικών πηγών το υπουργείο Εξωτερικών, σε μία εμφανή προσπάθεια κατευνασμού της έντασης που πυροδοτήθηκε χθες.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ κατέληξαν σε αυτόν τον χειρισμό, προκειμένου να στείλουν ένα νέο, καθαρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να στηρίξουν την απόφαση ειδικά σε μια στιγμή που χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, ενώ η Γάζα βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση λόγω του αποκλεισμού της.
Τι διέρρευσαν διπλωματικές πηγές
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, διπλωματικές πηγές, διέρρευσαν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών.
Σχετικά, δε, με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισήμαιναν :
1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν
3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά, αν και πλειοψήφησε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Εξαιρετικά υψηλών τόνων ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στεφ. Κασσελάκη, ο οποίος, με ανάρτησή του, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα «ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του», τη χθεσινή.
«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. 120 χώρες όπως οι Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το μέρος της ειρήνης. Όχι η Ελλάδα του Μητσοτάκη. Απείχαμε. Αυτή τη νύχτα στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη, κι εμείς «νίψαμε τας χείρας μας». Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επιλογή του Κ. Μητσοτάκη ως ντροπιαστική για τον ελληνικό λαό και την ιστορία του, προσθέτοντας ότι καθιστά τη χώρα μας αρνητικό παράγοντα για την ειρήνη στην περιοχή.
Καυστικός ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο ότι η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή».
«Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα ζύγι – γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής» τόνισε.
Το ΚΚΕ καταδίκασε «με αποτροπιασμό την ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που στηρίζει την ισραηλινή σφαγή απορρίπτοντας ακόμη κι αυτά τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ για «κατάπαυση του πυρός». Είναι με τη μεριά του «ληστή» και «εγκληματία» και εμπλέκει τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, στο πλευρό της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ».
ieidiseis.gr
AP Photo/Bebeto Matthews
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις