Women are at the centre of the anti-regime protests that have exploded across Iran. pic.twitter.com/NguRTiAv2P
— The Observers (@Observers) September 22, 2022
Το καθεστώς του Ιράν συνέχισε την Παρασκευή να εντείνει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, που πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της Μάσα Αμίνι -μιας 22χρονης Κούρδης-Ιρανής που συνελήφθη από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα για υποτιθέμενη παραβίαση του υπερσυντηρητικού κώδικα ενδυμασίας της χώρας- η οποία έχει γίνει σύμβολο της πανεθνικής οργής για τη φτώχεια, την καταστολή, τη γραφειοκρατία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης.
Περισσότερα από 30 άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών στην επαρχία του Κουρδιστάν της Μάσα Αμίνι, έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα και ειδησεογραφικά ρεπορτάζ. Η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το Instagram και το WhatsApp και έχει περικόψει ή επιβραδύνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Ο στρατός του Ιράν και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν την καταστολή τους εάν δεν σταματήσουν οι διαδηλώσεις – αν και από την Παρασκευή δεν υπήρχε κανένα σημάδι υποχώρησης της αναταραχής και του θυμού. Ακτιβιστές κάνουν λόγο για 36 πολίτες νεκρούς στις διαδηλώσεις από την αστυνομική καταστολή.
Παράλληλα, το ιρανικό δικαστικό σώμα διέταξε τα δικαστήρια να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή με τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτές καθοδηγούνται από ξένους πράκτορες και υποκινούνται από τα αντι-ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια γνωστή κατηγορία που διατυπώνεται από το καθεστώς όταν ξεσπά οποιαδήποτε αντίδραση.
Όλα αυτά ενόσω οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος διαχέονται στον κυβερνοχώρο, με βίντεο με γυναίκες να καίνε τα χιτζάμπ τους να γίνονται viral. Άλλες γυναίκες έχουν δημοσιεύσει συναισθηματικά βίντεο στα οποία κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτω από το hashtag #Mahsa_Amini.
Σε ένα άλλο βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 60.000 προβολές, μια Ιρανή κόβει τα μαλλιά της με ψαλίδι.
Ο Μοχάμεντ Νίκναφς, ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Εστεγκάλ του Ιράν, ξύρισε το κεφάλι του σε ζωντανή μετάδοση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα των γυναικών.
Συνέλαβαν τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε τον θάνατο της Αμινί
Επιπλέον, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας μεταδίδεται πως έχουν συλλάβει τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, και έναν ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών της χώρας.
Συγκεκριμένα, συνελήφθη η Νιλουφάρ Χαμεντί, δημοσιογράφος στην Τεχεράνη, η οποία πήγε στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Αμινί και αποκάλυψε τον θάνατο της κοπέλας ενώ ήταν κρατούμενη από την αστυνομία ηθών, όπως έγραψε στο Telegram η εφημερίδα Shargh, για την οποία εργάζεται.
Επίσης έχει συλληφθεί και η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν την υπόθεση «οι ιρανικές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που συνελήφθησαν εξαιτίας της κάλυψης του θανάτου της Μάσα Αμίνι και των διαδηλώσεων που ακολούθησαν», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Sherif Mansour.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, o Μαζίντ Ταβακολί, πρώην ηγέτης των φοιτητών, ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή του 2009, συνελήφθη την περασμένη νύχτα, κάτι που έκανε γνωστό μέσω του Twitter ο αδελφός του, Μοχσέν.
Ένας άλλος γνωστός ακτιβιστής που εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ιράν, ο Χοσεΐν Ρονάγκι, έδινε συνέντευξη στο Iran International όταν πράκτορες ασφαλείας ήρθαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν όπως ανέφερε το κανάλι που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ένα βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι δείχνει τον Ρονάγκι να δείχνει ανήσυχος αλλά να επιμένει να συνεχίζεται η συνέντευξη.
Το Iran International δήλωσε ότι ο ακτιβιστής, ο οποίος κάνει εκστρατεία για την ελευθερία της έκφρασης και συνεισφέρει στην Washington Post, κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη γλιστρώντας έξω μέσω του πάρκινγκ του κτιρίου του και αργότερα εξέδωσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από μια άγνωστη τοποθεσία.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη ότι ο θάνατος της Αμινί «πρέπει να διερευνηθεί». Σύμφωνα με τον Ραΐσί «το ύψιστο μέλημά μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη». «Αν ο θάνατός της οφείλεται σε αμέλεια, θα διερευνηθεί οπωσδήποτε και υπόσχομαι να παρακολουθήσω το θέμα, ανεξάρτητα από το αν τα διεθνή φόρουμ θα πάρουν θέση ή όχι».
Γιατί ξέσπασαν οι διαδηλώσεις
Η Αμινί πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης. Σύμφωνα με την οικογένεια της και τους διαδηλωτές, η 22χρονη πέθανε από τραύματα που υπέστη λόγου του άγριου ξυλοδαρμού της από την αστυνομία. Οι ιρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί ήλθε εν μέσω μιας κυβερνητικής καταστολής των δικαιωμάτων των γυναικών. Στις 15 Αυγούστου, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, υπέγραψε ένα διάταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων μέτρων, αύξησε την τιμωρία για τις γυναίκες που δημοσιεύουν περιεχόμενο κατά του χιτζάμπ στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την The Washington Post, ο κόσμος είναι στους δρόμους για διάφορους λόγους.
Κάποιοι απαιτούν δικαιοσύνη για τη Μάσα Αμίνικαι, ζητούν την κατάργηση του υποχρεωτικού χιτζάμπ ή της κάλυψης του κεφαλιού. Μερικές γυναίκες έχουν βγάλει το χιτζάμπ τους δημόσια -πράξη που τιμωρείται- ή έχουν προχωρήσει περισσότερο καίγοντάς τα ή κόβοντας δημόσια τα μαλλιά τους. «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» λέει ένα λαϊκό σύνθημα.
Ο θάνατος της Μάσα Αμίνι έγινε επίσης σύμβολο των εκεί πολιτικών και οικονομικών απογοητεύσεων. Διαδηλωτές καταγγέλλουν τη βαρβαρότητα των δυνάμεων ασφαλείας και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές ενεργούν ατιμώρητα, ενώ καταγγέλλουν και τον μη έλεγχο της γραφειοκρατίας. Κάποιοι φώναξαν «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη της χώρας.
Πολλά από τα ίδια θέματα που δημιουργούν τώρα αναταραχές, πυροδότησαν πανεθνικές διαδηλώσεις και το 2019, οι οποίες ήταν οι πιο ευρείας κλίμακας διαδηλώσεις στη χώρα από την επανάσταση του 1979. Οι Ιρανοί πλήττονται από την ανεργία και τον πληθωρισμό. Οι δυτικές κυρώσεις είναι μία από τα αίτια της κατάρρευσης της οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον, της Τεχεράνης και της Ευρώπης για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015 και την κατάργηση πολλών από αυτές τις κυρώσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν την Παρασκευή ότι 28 άμαχοι και αστυνομικοί σκοτώθηκαν, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Το υποστηριζόμενο από το κράτος πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε την Πέμπτη ότι τέσσερα μέλη του IRGC σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας πυροβολήθηκε και ένας άλλος μαχαιρώθηκε. Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο αστυνομικά τμήματα και δυνάμεις του IRGC.
Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές σε πολλές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από το κράτος ζήτησαν να εκτελεστούν οι δράστες φερόμενης βίας κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Έχοντας ενδείξεις ότι η καταστολή θα μπορούσε να κλιμακωθεί, το IRGC κάλεσε το διαβόητο δικαστικό σώμα του Ιράν να διώξει τους διαδηλωτές και ο στρατός του Ιράν την Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα «αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών για να διασφαλίσει την ασφάλεια».
Η δημόσια οργή για τον θάνατο της Μάσα Αμίνι ήλθε μετά από εβδομάδες συνεχιζόμενων -μικρότερης κλίμακας- διαδηλώσεων κατά της υποχρεωτικής κάλυψης του κεφαλιού. Αυτές οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο, αφότου η κυβέρνηση άρχισε να καταπιέζει με επιβολή, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη αστυνομία ηθικής που περιφέρεται σε δημόσιους χώρους. Γυναίκες διαδηλώτριες και ακτιβίστριες συνελήφθησαν – και τουλάχιστον μία ζήτησε δημόσια συγγνώμη που προβλήθηκε στην τηλεόραση, ενέργεια που οι οργανώσεις για τα δικαιώματα είπαν ότι φαινόταν καταναγκαστική.
Οι αναταραχές και οι θάνατοι επικεντρώθηκαν στο Κουρδιστάν, όπου επίσης υπάρχουν συνεχή κύματα διαδηλώσεων ενάντια σε ζητήματα όπως οι διακρίσεις και η λειψυδρία.
Οι ΗΠΑ ήραν συγκεκριμένες κυρώσεις για να διευκολύνουν την πρόσβαση των Ιρανών στο ίντερνετ
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ήραν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Ο στόχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι να μπορέσουν οι εταιρείες «να παράσχουν στον ιρανικό λαό περισσότερες επιλογές και ασφαλείς υπηρεσίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να στηρίξουν την ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας και την πρόσβαση του ιρανικού λαού σε πληροφορίες», πρόσθεσε.
Οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».
Ο πολυεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέφερε την Δευτέρα ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις