Όχι μόνο για τα F-16 αλλά και για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έθεσε θέμα ο Τσαβούσογλου.

Ζήτημα εξοπλισμού με αμερικάνικα όπλα των «αποστρατικοποιημένων νησιών» του Αιγαίου έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη (18/1) στον Ουάσιγκτον.

«Είπαμε στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας έχει επιδεινωθεί υπέρ τους (σ.σ. υπέρ της Ελλάδας)», σημείωσε ο Τσαβούσογλου. Σημείωσε, επίσης, την απόφαση των ΗΠΑ να αίρουν τις «κυρώσεις κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Βλέπουμε ότι η ισορροπία Τουρκίας-Ελλάδας έχει επιδεινωθεί στην πράξη. Δεν αναφέρομαι μόνο στη διαδικασία αγοράς των F-16», όπως είπε για να συμπληρώσει:

«Η Ελλάδα στέλνει όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν έχουμε δει καμία δήλωση από τις ΗΠΑ. Λέμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ισορροπημένες αυτές τις σχέσεις», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να πάρει την απάντηση από τον Άντονι Μπλίνκεν: «Διατηρούμε αυτή την ισορροπία».

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας, ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ η πώληση F16 στην Άγκυρα φαίνεται ότι ήρθε ακόμη πιο κοντά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βάζει την… υπογραφή του.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι «το αίτημα της Τουρκίας για F-16 και η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται» και ότι «το Κογκρέσο δεν πρέπει να τα παρουσιάζει ως σχετιζόμενα». Την ίδια στιγμή όμως με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν απαγορεύουν την πώληση των F16 στην Τουρκία σημειώνοντας: «Οι υπάρχουσες κύρωσες του νόμου CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση, διευκρινίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Με αυτό το δεδομένο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA επιτρέπουν την πώληση των F-16 υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή. Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κατέφθασε στην Ουάσιγκτον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας», η οποία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Πεντάγωνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Νεύμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση F16

Στην απάντηση του για το εάν οι υπάρχουσες κυρώσεις CAATSA καλύπτουν μια ενδεχόμενη αμυντική συναλλαγή για τα F-16, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας. Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB. (Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»). Η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από αυτές τις κυρώσεις CAATSA, υπό την προϋπόθεση ότι η SSB δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συναλλαγή».

Παράλληλα, κατά τον κ. Τσαβούσογλου υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ να αναπτύξουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι έκανε πρόταση στις ΗΠΑ να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Όπως συμπλήρωσε «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επικεντρωθούν από κοινού εκ νέου στη Συρία» ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τήρησαν ορισμένες από τις προηγούμενες υποσχέσεις τους.

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου:
«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων.

  1. Υπάρχουν θέματα μεταξύ μας που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Είχαμε προτάσεις για λύση. Η αγορά του F-16 ήταν ένα από τα σημαντικά μας θέματα, λάβαμε σημαντικές πληροφορίες για την κυβέρνηση Μπάιντεν και τη διαδικασία που λειτούργησε με το Κογκρέσο. Το θέμα των F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για εμάς, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Εάν η διοίκηση παραμείνει ισχυρή, η απόφαση θα ψηφιστεί από το Κογκρέσο.
  2. Λέμε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16 και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται και το Κογκρέσο δεν πρέπει να τα εμφανίσει ως σχετιζόμενα.
  3. Συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την ενεργειακή μας συνεργασία. Θα εστιάσουμε περισσότερο σε αυτό το θέμα στο μέλλον.
  4. Συζητήσαμε επίσης τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι η Σουηδία βρίσκεται στην αρχή του δρόμου.
  5. Δηλώσαμε ότι θέλουμε να σταματήσει η υποστήριξη των ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG.
  6. Μιλήσαμε επίσης με τους πολίτες μας για τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι ΗΠΑ στις διαδικασίες έκδοσης βίζας. Αν και έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση σε αυτό το θέμα, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.
  7. Μιλήσαμε τέλος για την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Eduardo Munoz/Pool via AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις