Ενόχληση επικρατεί στην Αγκυρα λόγω της προσέγγισης Ελλάδας – Αιγύπτου με τον Ομέρ Τσελίκ να προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας δήλωσε ότι μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας.
«Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο».
Παράλληλα, ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία και συνέχισε προειδοποιώντας: «Οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δε σεβαστούν την Τουρκία».
Τσελίκ: Η Ελλάδα δημιουργεί επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας
«H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν. Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του AKP ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία «συνεχίζει τη θετική ατζέντα με την ΕΕ» κι ότι στις πρόσφατες επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ ο Ερντογάν έθεσε θέμα pushbacks προσφύγων από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Frontex. Ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντική χώρα,. Έχουμε κοινούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος και το λαό της. Ο λόγος των αναταράξεων στις διπλωματικές μας σχέσεις είναι προφανής: υπάρχει μια νέα κατάσταση στη Μεσόγειο. Δεν είναι μόνον το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και η κατάσταση στη Συρία, ενώ τα προβλήματα επιτάθηκαν λόγω του λιβυκού ζητήματος. Λένε ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για ψαρότρατες στη Μεσόγειο λόγω της παρουσίας πολεμικών πλοίων. Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τη στάση αρχής που τηρούσε στο παρελθόν. Είναι αναγκαίο να συζητήσουν μηχανισμοί για τις εξελίξεις στην περιοχή».
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις