Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν σαφής: Το πολιτικό παίγνιο έχει γυρίσει, η φθορά Μητσοτάκη είναι ραγδαία και αναντίστρεπτη και οι επόμενες εκλογές με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζουν – παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις των «ενδιαφερόμενων» – προοδευτική διακυβέρνηση και σταθερότητα.

Αν ένα μήνυμα ήθελε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή συνέντευξή του στο Kontra και τους Βασίλη Σκουρή και Γιώργο Σιαδήμα, αυτό ήταν το μήνυμα σιγουριάς για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με αιχμή του δόρατος τα τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ θανάτων με την Ελλάδα να αποτελεί πλέον αρνητικό case study και την επέλαση της ακρίβειας σε προϊόντα, ενέργεια και καύσιμα χωρίς στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, ο κ. Τσίπρας συμπύκνωσε τα αντιπολιτευτικά πυρά του:

«Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για την υγεία, αφού μέσα στην πανδημία δεν στήριξε το ΕΣΥ και δρομολογεί κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, επικίνδυνη για την επιβίωση των νοικοκυριών, των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης, επικίνδυνη για τη δημοκρατία».

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε ούτε με τον θάνατο, ούτε με τη μιζέρια, ούτε με την ακρίβεια, ούτε με τη μείωση του εισοδήματος, ούτε με τη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Συνεπώς, κατ’ εμέ, λίγη σημασία έχει τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι μια κυβέρνηση απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη. Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, διότι έχει αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι σ’ έναν φονικό ιό και δεν ενίσχυσε το δημόσιο Σύστημα Υγείας και είμαστε χειρότεροι στην Ευρώπη, είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το εισόδημα των εργαζόμενων, των λαϊκών τάξεων, των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης, είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις που τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της Κουμουνδούρου για τις ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενόψει του Συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, με κύριο χαρακτηριστικό τη μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και την εμφατική επαναβεβαίωση του αιτήματος «φύγετε», το οποίο κατά την Κουμουνδούρου αποκτά με γοργούς ρυθμούς – ακολουθώντας παράλληλη πορεία με τη φθορά του κυβερνητικού επιτελείου – κοινωνική γείωση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν σαφής: Το πολιτικό παίγνιο έχει γυρίσει, η φθορά Μητσοτάκη είναι ραγδαία και αναντίστρεπτη και οι επόμενες εκλογές με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζουν – παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις των «ενδιαφερόμενων» – προοδευτική διακυβέρνηση και σταθερότητα.

Δεν υπάρχει συνεννόηση πάνω στα ερείπια

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από δύο χρόνια αντιπολίτευσης χαμηλών στροφών ένεκα της πανδημίας και ουκ ολίγες προτάσεις μίνιμουμ συνεννόησης, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως υπάρχει ένα και μοναδικό σημείο επαφής με τον κ. Μητσοτάκη: «Όντως, μας χωρίζει άβυσσος, δίκιο έχει σε αυτό».

Με τον τρόπο αυτό και με την αποστροφή του πως «τι συνεννόηση μπορεί να υπάρξει πλέον πάνω στα ερείπια», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε κάθε περιθώριο συνεννόησης και έβαλε τέλος στο δόγμα «βάζουμε πλάτη για την πανδημία», στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αποπομπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σήκωσε το γάντι για την «πολιτική σταθερότητα»

Παράλληλα, φρόντισε να σηκώσει το γάντι στο καλλιεργούμενο επιχείρημα Μητσοτάκη για «πολιτική σταθερότητα», ως βασικό προεκλογικό διακύβευμα της ΝΔ για τις επικείμενες διπλές – ή και τριπλές εκλογές κατά κάποια σενάρια, υπενθυμίζοντας και ξεκαθαρίζοντας:

Η χρεοκοπία της χώρας έγινε από πανίσχυρες μονοκομματικές κυβερνήσεις

Η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά εξάντλησε και την κυβερνητική της θητεία, περνώντας στην ιστορία ως η πιο σταθερή κυβέρνηση της τελευταίας εικοσαετίας.

Ξέκοψε κάθετα σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας, επαναφέροντας το στόχο για πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και άθροισμα των ποσοστών των προοδευτικών δυνάμεων μεγαλύτερο από το άθροισμα της ΝΔ και του Βελόπουλου, που θα διασφαλίσει προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα, καθώς τα διλήμματα για το Κίνημα Αλλαγής θα είναι αμείλικτα και συμπυκνώνονται στο εξής ερώτημα: Ποιος θα σηκώσει το βάρος να πει «όχι» σε προοδευτική κυβέρνηση που θα διώξει τον Μητσοτάκη, δίνοντας ακόμα μία ευκαιρία επανάκαμψης στη πιο ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά;

Έκαψε τα σενάρια κυβέρνησης υπό κάποιον τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, που σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κουμουνδούρου εξυφαίνονται από επιχειρηματικά κέντρα, υπενθυμίζοντας πως όποτε κάτι τέτοιο έγινε στην Ελλάδα (περίπτωση Παπαδήμου) δεν ήταν βιώσιμο πολιτικά.

Καρότο και μαστίγιο στον Ανδρουλάκη και… ΚΚΕ Κέντρου

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η στάση που κράτησε ο κ. Τσίπρας απέναντι στο νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Αφού ξεκαθάρισε εν νέου πως «αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά και ο Μητσοτάκης» επιχείρησε να τον… προσγειώσει παρά τη δημοσκοπική έκρηξη που γνωρίζει από συγκεκριμένες εταιρίες υπενθυμίζοντας το δικό του παρελθόν όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει τα πρώτα του βήματα ως πρόεδρος, διανύει την περίοδο μέλιτος, όπως κι εγώ όταν εξελέγην για πρώτη φορά πρόεδρος. Λόγω και του νεαρού της ηλικίας μου, οι δημοσκοπήσεις έφτασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, αλλά μετά ήρθαν οι ευρωεκλογές και πέσαμε πάλι στο 4% με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 40%», σημείωσε με προφανή τα μηνύματα που έστειλε.

Παράλληλα, επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου το «σκιάχτρο» του Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως είναι ο κ. Μητσοτάκης που αγχώνεται για την εκλογή του αφού βλέπει τάσεις επαναπατρισμού ψηφοφόρων κεντρώων που τον στήριξαν το 2019, και εν συνεχεία έστειλε «συστημένο» στον κ. Ανδρουλάκη για το διακύβευμα και τους κινδύνους για μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε «ΚΚΕ του Κέντρου» που εγκυμονούν για τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Το δίλημμα που θα τεθεί στον κ. Ανδρουλάκη είναι: ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης όχι επειδή δεν είχε άξιους προέδρους, άξιος ήταν και ο κ. Βενιζέλος και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά διότι ταυτίσθηκε, συνεργάστηκε, συγκυβέρνησε, με τη ΝΔ. Γιατί να βιαστώ να ζητήσω συνάντηση μαζί του; Δεν είναι τώρα η ώρα για πρόταση διαλόγου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως αν συνεχίσει να μην παίρνει θέση για τα μείζονα, τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, τότε κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ΚΚΕ του Κέντρου», που αντί για απαντήσεις για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα απλά θα επαναλαμβάνει «σοσιαλδημοκρατία»…

Δεν θέλω αρχηγικό κόμμα

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ριζικές αλλαγές που προωθεί στο κόμμα του. Αποκάλυψε ότι τις σκεφτόταν εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς πιστεύει σε ένα σύγχρονο και ανοικτό στην κοινωνία σχηματισμό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μία γυάλα και αποκοπεί από την κοινωνία, όχι αν ανοιχτεί σ’ αυτήν”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα και να μην μπορούμε να αλλάξουμε εμείς.

Δικαιολόγησε μάλιστα τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε στελέχη (των «53») η πρόταση του για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη: «Δικαίως, αιφνιδιάστηκαν, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, πάντα ήταν κόμμα εν κινήσει», είπε, επισημαίνοντας ότι τις αποφάσεις, έτσι κι αλλιώς, θα τις πάρει το συνέδριο του Μαρτίου.

«Αν ήθελα αρχηγικό κόμμα θα πρότεινα μόνο την εκλογή του προέδρου από τη βάση, όχι και της Κεντρικής Επιτροπής. Είχα πολλές ευκαιρίες να το κάνω», απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται. «Αν ήθελα να διώξω κάποιους “παλιούς” από τα ηγετικά όργανα, πάλι είχα ευκαιρίες να το κάνω», πρόσθεσε.

ieidiseis.gr

Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις