Μοιράσου το άρθρο

Την κυβερνητική προσπάθεια να απαλείψει την ρήτρα από τους λογαριασμούς όχι όμως και από τις …χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να καταγγείλει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια αλλά και την προσπάθεια της να παρουσιάσει μία δήθεν κατάργηση της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής επαναφέροντας την από την «πίσω πόρτα» αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή η συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα στο κοινοβούλιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να θελήσει να παρέμβει κατά την διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στην Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνδέσει το ζήτημα της ενέργειας με το αίτημα για πολιτική αλλαγή που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα είναι το κεντρικό ζήτημα του επόμενου διαστήματος μια και εκτιμά ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτά ενώ πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΡΑΕ που παρέπεμψε στην …κυβέρνηση σχετικα με τον λόγο που δέν έχουν φορολογηθεί τα κέρδη των εταιριών παραγωγής ρεύματος καθώς και του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει εκφράσει την αντιθεσή του σε επιλογές της κυβέρνησης. Θέματα που επίσης αναμένεται να αναδείξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προστάτες των κερδών

Θυμίζουμε ότι χθες κατά την συνάντηση που είχε με τις οργανώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πώς όχι απλά διαχειρίζεται την κερδοφορία των καρτέλ της ενέργειας αλλά έχει πλέον αναλάβει τον ρόλο του να διασφαλίσει τα κέρδη αυτά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ»

Αναφερόμενος στην τροπολογία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «βλέπουμε τον τραγέλαφο με την ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι παράνομη και ληστρική επί 6 μήνες να μας λένε ότι δεν είναι παράνομη» αλλά «τώρα εσχάτως και προεκλογικών την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια αλλά την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα έρχονται από τον Σεπτέμβρη και κάθε μήνα θα ανακοινώνουν τις τιμές και να τρέχει ο καταναλωτής να βρει ποια τιμή είναι προσφορότερες». Σημείωσε επίσης ότι η ίδια τροπολογία «χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας επισήμανε με ανακοίνωσή του πως πρόκειται ουσιαστικά για προεκλογικό κόλπο επισημαίνοντας ότι αν και τυπικά αναστέλλεται η ρήτρα δεν σταματούν οι τιμές του ρεύματος να είναι συνδεμένες με τις αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που θα «περνάνε» κατευθείαν στους καταναλωτές. Μάλιστα η ανακοίνωση των τιμών θα γίνεται δύο μήνες πριν από τον μήνα που πρόκειται να καταναλωθεί το ρεύμα. Έτσι το βάρος μεταφέρεται στον καταναλωτή ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και αστάθεια στην αγορά.

Τσίπρας: Εμπαιγμός η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Στόχος η ρητρα να χρεωνεται χωρίς να φαίνεται δήλωσε στην Βουλη η Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI

Αχτσιόγλου: Θα υπάρχει η ρήτρα αλλά δεν θα την βλέπουν

Αυτό άλλωστε επισήμανε χθες στην Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετούμενη για το επίμαχο νομοσχέδιο. Όπως είπε «με καθυστέρηση δέκα μηνών ήρθε την Παρασκευή αυτό που η Κυβέρνηση διαφήμιζε εδώ και καιρό ως κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τι ήταν; Ήταν ένας ακόμη εμπαιγμός.Δεν πρόκειται για καμία κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το μόνο που προβλέπει η ρύθμιση είναι ότι η διακύμανση στην τιμή, η οποία θα συνεχίζεται κάθε μήνα, θα ενσωματώνεται στο τελικό ποσό του λογαριασμού. Δηλαδή, οι πολίτες θα πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής ,αυτή θα υπάρχει, απλά δεν θα τη βλέπουν.Θα είναι ενσωματωμένη στο τελικό ποσό του λογαριασμού. Είναι ένας ακόμη εμπαιγμός σε μια σειρά θλιβερών επεισοδίων».

Τσίπρας: Εμπαιγμός η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
Δεν μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση των νοικοκυριών οι κυβερνώντες επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος EUROKINISSI

Ηλιόπουλος: Θα καταλάβουν στις εκλογές

Ο εκπρόσωπος Τύπου το ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, συμπύκνωσε την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση την τρέχουσα περίοδο αναφερόμενος στις «αστρονομικές αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος» στην «ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη» την «κωλυσιεργία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας» και «τις καταγγελίες του διορισμένου από την κυβέρνηση επικεφαλής της ΡΑΕ». Τόνισε παράλληλα ότι «ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί παρακολουθούν αμέτοχοι τη διάλυση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, χωρίς να μπορούν να νιώσουν τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών» ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι εκεί «θα καταλάβουν ότι μαζί με την ανοχή της κοινωνίας τελείωσε και ο χρόνος τους».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις